Amerika

Miért éppen Kolumbia?

Számos okunk van. Mutatjuk!

Hirdetés

Kolumbia már rég nem az az ország, amelyik drogkereskedelméről és utcai lövöldözéseiről híres. 2019-ben Kolumbia lesz az egyik leglátogatottabb ország Dél-Amerikában, mind a backpackerek, mind a hagyományos nyaralók körében. Miért? Mert elképesztő a természeti es kulturális diverzitása, és mostanra legalább olyan biztonságos, (nem veszélyesebb) mint bármelyik szomszédja, de egyelőre sokkal olcsóbb, mint Chile vagy Argentína.

Márti es Gyuri vagyunk, vagyis planpacktravelrepeat.com. 2018 áprilisában indultunk el felfedezni magunknak Közép- és Dél-Amerikát. A harmadik ország, amit bejártunk, Kolumbia volt. Itt rengeteg élmény ért minket és nagyon sokat tapasztaltunk; az előző cikkünket Ecuadorról itt olvashatjátok.

Ebben a cikkben szeretnénk veletek megosztani a legszebb helyeket, ahol jártunk, a legérdekesebb városokat, amiket láttunk, és néhány kedvenc ételünket, amiket kóstoltunk, kolumbiai két hónapunk alatt.

Medellin és Mi
Medellin és Mi

Ha Kolumbiára gondolsz, mi jut eszedbe? Kávé és Pablo Escobar, ugye? Hosszú évtizedeken keresztül Kolumbia volt a világ egyik legveszélyesebb országának titulálva, és jogosan. Egészen a kilencvenes évek elejéig brutális polgárháború és drogkereskedelem jellemezte az országot. Az elmúlt két évtizedben, azonban, Kolumbia kormánya hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy megváltozzon a hírneve. Lássuk, mi mindent lehet itt csinálni!

Bogotá

Az utazók többnyire Kolumbia hatalmas fővárosába szállnak le a repülőgéppel. A városban többen élnek, mint egész Magyarországon, úgyhogy nem túlzunk, amikor azt mondjuk, hogy heteket lehetne itt eltölteni; de ha csak pár napod van felfedezni a várost, nagyon tudjuk ajánlani a Monserrate kilátót.

Kilátás Bogotára
Kilátás Bogotára

Bogotát magas hegyek veszik körül és a Monserrate kilátót, ha van kedvetek egy kicsit sportolni, negyvenöt perc alatt meg lehet mászni. Innen szuper a kilátás a városra! Amire oda kell figyelni Bogota elég magasan fekszik (2640 méter tengerszint felett), úgyhogy előfordulhat, hogy fellép a magaslati betegség.

Többféle gyalogos túrára is be lehet fizetni a városban, a történelmi felderítő túrák nagyon népszerűek, és melegen ajánljuk a streetart túrákat is.

Bogota graffiti
Bogota graffiti

La Candelaria a legszebb történelmi épületek és múzeumok gyűjtőhelye, itt egy egész napot el lehet barangolni, és ha a nagy felderítésben megéheznétek, próbáljátok ki Kolumbia egyik legnépszerűbb street foodját, az Arepát. Sok változata van, (egy kukorica, krumpli vagy yukka alapú, töltött palacsinta-féleségről van szó) az ország különböző pontjain különböző verziókkal fogunk találkozni, de mindenhol finom, meleg, laktató és olcsó.

Arepa
Arepa

Cartagena

Kolumbia legszebb városa, ami az UNESCO világörökség része, nagyjából hat és félmillió turista látogatja meg évente. Tervezzetek itt pár nappal, hogy be tudjátok járni az óváros csodás kis utcáit, ahol ma is lovasszekerekkel közlekednek, a terek pedig tele vannak művészekkel és árusokkal, és csodálatos múzeumok és templomok várják a látogatókat.

Cartagena alkonyatkor
Cartagena alkonyatkor

A mi kedvenceink itt a Katedralis és a régi kikötő, toronyórával. Ha szeretitek az édességet, ki ne hagyjátok a Portal de Los Dulcest azaz az édes csarnokot; minden létező édességet meg lehet itt kóstolni, minden földi jót megtaláltok Mi nagyon szerettük a cocadas blancas-t, ami egy Rafaello-szeű kókuszos-ánizsos finom falatka.

Edességcsarnok Cartagenában
Edességcsarnok Cartagenában

A város falain túl nézzétek meg a San Felipe várat, ami régen Cartagena védőbástyája volt. A egyszerűen gyönyörű a kilátás, mi azt ajánljuk, hogy reggel vagy koradélután menjetek, mert egyébként hihetetlen, mekkora ott a tömeg. Mi az óváros falairol élveztük az alkonyatot a legjobban, ami után a város újjá varázsolódik az éjszakai fényekben.

Santa Marta-Taganga-Minca-Tayrona

Ki ne szeretne ellátogatni a Karib tenger partjaira? Nos, Santa Marta Kolumbia legelső, (1525-ben) megalapított telepes városa. Sokan jönnek Santa Martába, mert egy amolyan logisztikai központ, innen lehet továbbutazni Észak-Kolumbia legszebb helyeire. Ha kristálytiszta vízre, búvárkodásra és koktélokra vágysz, ugorj fel egy Tagangába tartó buszra, ami alig negyvenöt percre van Santa Martától.

Sokan mennek Minkába is, ami egy dús, zöldellő hegyvidek. Itt találjuk a megye legrégebbi kávéültetvényét, a túrázóknak pedig lélegzet-elállító látványban és naplementében lehet részük.

Minca
Minca

A Tayrona Nemzeti Park egy kicsit drágább mulatság, de sokan mondták hogy a legszebb tengerpartok és ösvények ott találhatók.

Medellin

Kolumbia legveszedelmesebb városa volt egykoron, a hírhedt Pablo Escobar székhelye. Mostanra a város Kolumbia kulturális központjává nőtte ki magát, és az örök tavasz városának mondják.. A városban szinte egész évben tökéletes, tavaszi időjárás van, és ha szeretnél valami igazán káprázatosat látni, menj el Medellin virágfesztiváljára, augusztus első hetében.

Medellin, virágfesztivál
Medellin, virágfesztivál

Guatape

Kolumbia egyik leglátogatottabb kisvárosa, Medellintől nem messze; Guatapénak két kitüntető címe van, amivel csalogatja a látogatókat. Elsősorban ez a város úgy ismert, mint Kolumbia legszínesebb városa, másodsorban, ha felmászol a Piedra del Penolra az ország egyik legszebb panorámáját élvezheted. Nagyon ajánljuk, hogy ide korán reggel menj, hogy ne kelljen szelfibotokkal hadonászó turisták tömegei között manőverezned!

Kilátás, Piedra del Penol
Kilátás, Piedra del Penol

Mi itt próbáltuk ki a nemzeti ételt, a Bandeja Paisa-t; hatalmas tál eledel, szalonnával, kolbásszal es hurkával, valamint babbal, avokádóval, tojással, sült banánnal, rizzsel és kukoricával. Ha van merszed bevállalni, javasoljuk, hogy tervezz ebéd utánra túrát, valamivel le kell mozogni a hatalmas mennyiségű bevitt kalóriát 🙂

Banbeja Paisa
Banbeja Paisa

Mi egy remek sétát tettünk gigantikus ebédünk után, Finka La Manuelába, ami Pablo Escobar egyik legpazarabb kúriája volt. Mindössze harminc perc busszal, onnan pedig sétáltunk. Káprázatos tájakon jártunk, a villa  csodálatos helyen van, de a napjai meg vannak számlálva, hotel lesz belőle, ötcsillagos.

Gyuri és Finca La Manuela
Gyuri és Finca La Manuela

Popayan

Az egyik legalulértékeltebb város Kolumbiában Popayan, a fehér város. Az egyik legnyugisabb és legszebb város volt, ahol jártunk. Nagyon érdekes, gazdag történelme van (itt is ajanljuk a setalo turat), és közel fekszik a Purace Nemzeti Parkhoz, ahol egy vulkant lehet megmászni és a híres kondorokat látni, tisztább napokon.

Tatacoa

Dél-Kolumbia egyik népszerű, és a maga nemében egyedülálló része a Tatacoa sivatag. A 330 négyzetkilométeres terület, ami nem is igazi sivatag, hanem trópusi száraz erdő, unikális növény- és állatvilág otthona. Két, egymástól teljesen különböző része van, egy szürke, és egy vörös sivatag. Mindössze nyolc kilométer választja el őket egymástól, mégis olyanok, mint két különböző bolygó.

A naplemente megnézését a vörös sivatagban ajánljuk, és ha tiszta az ég, mindeképpen feküdjetek ki csillagokat nézni. vagy látogassatok el az obszervatóriumba, ahol felhőtlen éjszakán felejthetelen látványban lesz részetek.

San Gil, Barichara es Las Gachas

Adrenalin-függőknek, az extrém sportok kedvelőinek ajánljuk San Gilt. Itt lehet sziklát mászni, van zip lining, túrázás, rafting, és paragliding is. Mi szeretünk sétálni és túráztunk is sokat a környéken. A három kedvenc helyünk, ahova könnyen el lehet jutni  San Gil-ből, a Juan Curi vizesés, Barichara és Las Gachas volt.  A Vízesésénél úsztunk a 180 méter magas vízoszlop alatt.

Juan Curi vízesés
Juan Curi vízesés

Barichara nem a legkalandosabb célpont, de akarsz látni tökéletes, kolumbiai, tradícionális kcsi falut, mindeképp gyere ide. A kilátás a város széléről káprázatos, és órákig el lehet bolyongani a kanyargós, macskaköves utcácskákon. Ha meg mégis egy kis kalandra vágysz (mint mi is) próbald ki az egyik helyi rágcsálnivalót, a Hormigát; ami nem más, mint hatalmas, pörkölt hangyák! Kicsit olyan, mint a szotyi, de azért mégsem. Hahaha!

Hormiga.
Hormiga.
Barichara
Barichara

Las Gachas pedig, egy meglepően turista mentes sziklás folyó, amiben vulkanikus medencék alakultak ki, amolyan természetes jacuzzik. Kicsit hosszú ide a buszozás, de abszolút megéri a fáradsagot!

Reméljük, kedvet kaptatok Kolumbiához, valójában napestig lehetne sorolni, milyen szuper helyek vannak itt, ez csak egy rövid ízelítő.  Mi két hónapot töltöttünk itt, de úgy mentünk tovább Ecuadorba, hogy még bőven lenne mit megnézni és csinálni.

Több Kolumbiai helyről olvashatsz a blogunkon, illetve követhetsz minket Instagramon és FaceBookon is. A blog nyelve angol, de elég jó fordító alkalmazást használunk, így akkor is tudod olvasni, ha nem beszélsz jól angolul. https://planpacktravelrepeat.com/
https://www.instagram.com/planpacktravelrepeat.blog/ 
https://www.facebook.com/planpacktravelrepeat.blog/

Las Gachas
Las Gachas
Medellin
Medellin
Arepa
Arepa
Bogota
Bogota
Guatape
Guatape
Kilátás Baricharából
Kilátás Baricharából

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb