ÁzsiaÚtleírások

Szellem Hotel Balin

Hirdetés

Mi olyan vonzó az elhagyatott és elfelejtett épületekben?

Tudjátok hogy értem… Látsz egy régi romos házat az utca végén… tán még a függönyök is abban a pózban állnak, ahogy legutoljára hagyták őket az ott lakók. Odamész a kopott rozsdás kapuhoz, látod hogy a postaládába gyömöszölt szórólapok már jóideje ott gyűrődnek. Lábujjhegyre állsz, nyújtózkodsz, próbálsz átlátni a gazon, ami benőtte az egykor takaros kis kertet, és semmi mást nem akarsz, csak bemenni a házba, körbejárni az összes helységét és azt találgatni, hogy vajon kik éltek itt, miért hagyták hátra az otthonukat és most vajon mi lehet velük vagy a leszármazottaikkal?

Hát így vagyok én ezzel… Eszméletlenül vonzanak az elhagyatott helyek. Ha egy elhagyatott ház közelébe kerülök, az adrenalin szintem felszökik az egekbe, libabőrös leszek és elvesztem még a józan ítélőképességemet is. Olyan mint a szerelem! Én szerelmes vagyok az elhagyatott házakba!

Bali abandoned hotel

Bali abandoned hotel

Van egy hotel Balin. Hatalmas. Gyönyörű. És kísérteties. A 90-es években épült, de kapuit sose nyitotta meg a közönség előtt. Több história is terjeng róla, hogy miért nem, de a legvalószínűbb az, hogy az építtetőt lecsukták drog ügyletei miatt, ezután pedig senki nem finanszírozta a luxushotel befejezését. Kb. 20 éve elhagyatottan áll Bedugul meredek lejtőin.

Bali abandoned hotel

Emlékszem, mikor először láttam, még évekkel ezelőtt… Agussal arrafele volt dolgunk, mentünk valahova motorral. Szerencsére Agus vezetett, mert én amint megpillantottam, nem tudtam levenni a szemeimet erről a gyönyörűségről. Egyből elkezdtem győzködni Agust, hogy kanyarodjunk vissza és menjünk be (semmivel sem volt elkerítve). Persze ő hallani sem akart róla. A balinézek nagy ívben elkerülik az elhagyatott helyeket. Félnek tőlük. Tartanak az ott lakó szellemektől, nem akarnak tiszteletlenek lenni és megzavarni a nyugalmukat.

Abandoned hotel bali

Sokáig kellett győzködnöm, mire egyszer végre megálltunk és bejött velem, de ha jól emlékszem csak a lobby-ig jutottunk, mert onnan már egy tapottat sem volt hajlandó megtenni. Én pedig sose szegülök ellen, ha valamit vallásos meggyőződése miatt akar vagy nem akar csinálni. Végülis ez Bali. Az ő szülőföldje és ezt én mindíg tisztelenben tartom. De tudtam, hogy egyszer be fogom járni ezt a hotelt töviről hegyire, ha addig élek is!

Így történt, hogy egy szép decemberi napon, végre meglátogatott az unokatesóm Balin. Rá mindíg számíthatok, legyen szó kalandról, hülyeségről, világmegváltó ötletekről, vagy akármiről. Ő az én bűntársam.

Abandoned hotel Bali

Mivel is kezdtem volna az “Istenek szigetének” bemutatását, ha nem a hírhedt elhagyatott „Szellem Hotellal”? Motorral kb 1,5 óra az út oda Denpasarból. Mikor megérkeztünk, a korábban szabadon megközelíthető hotel, most el volt kerítve. Sebaj! Ott mászkált egy őr, integettem neki, hogy beszélni szeretnék vele. Odajött, adtunk neki 100.000Rp-át és ő készségesen beengedett minket. Legjobb 2.000Ft, amit valaha költöttünk!

Minden lenyűgöző volt! Klasszikus és fejedelmi! Le a kalappal az előtt, aki ezt a komplexumot tervezte. Egy igazán egyedi luxushotel lett volna, fenséges kilátással. Unokatesómmal órákat töltöttünk el azzal, hogy bejártuk az épületnek minden kis szegletét és az udvart, ahol az ikonikussá vált hosszú lépcsősor mindkét oldalán két hatalmas sárkényfejű kígyószobor húzódik végig.

Abandoned hotel Bali

Úgy láttam, hogy a kivitelezés a bútorok behelyezéséig már nem jutott el, de azon kívül minden megvolt. Óriási panoráma ablakok az összes lakosztályban (a szobák méretéből kiindulva mind lakosztály lett volna), gyönyörű márványpadló, és hatalmas teraszok. A 20 éves elhanyagoltság viszont nagyon meglátszik mindenen. A természet egyre jobban veszi vissza, ami az övé volt. Jó lenne látni, hogy nézne ki ez a hely teljes pompájában, de azért nekem így is megfelelt.

Ha Balin jársz, vonzanak a kísérteties helyek és megnéznél valamit, ami nincs benne az utikönyvekben, akkor irány Bedugul!

Abandoned hotel Bali

Abandoned hotel Bali

Abandoned hotel Bali

Abandoned hotel Bali

Abandoned hotel Bali

Abandoned hotel Bali

Abandoned hotel Bali

Abandoned hotel Bali

Abandoned hotel Bali

Ha pedig szívesen olvasol még Baliról, akkor ajánlom a blogomat Facebookon: LeftmyHeartinBali

 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb