ÁzsiaKiemeltÚtleírások

Jordánia autóbérlés nélkül

Hirdetés

Már több beszámoló érkezett Jordániáról, leginkább autós országjáró utazásról. Így most leginkább azoknak szól az irományom, akik hozzám hasonlóan kocsi nélkül szeretnék felfedezni az országot. Saját szervezésben januárban 8 napot töltöttem ott. Az útvonal: Amman-Holt tenger- Jerash- Ajloun-Wadi Musa (Petra)- Wadi Rum-Aqaba-Amman.

VÍZUM és JORDAN PASS (QUEEN ALIA INTERNATIONAL AIRPORT)

Aki Ammanba érkezik és legalább 3 éjszakát tölt az országban, annak érdemes online megvenni a Jordan Pass-t. Tartalmazza a vízumot is és számtalan belépőt. Ára 70 JOD. Már annak is megéri, aki csak Petrát látogatja meg. (Csak a vízum önmagában 40 JOD, Petra egy napos belepő belepő külföldieknek 50 JOD). Aqabai repterén a vízum felvétele ingyenes, tehát aki ide érkezik, annak érdemes átgondolni, hogy megéri-e.

AQABA

Bejutás a városba Amman repülőtérről:

Legolcsóbban a városba a Sariyah Airport Express busszal lehet eljutni. A North Bus Stationig közlekedik. A megálló rögtön a terminállal szemben található. A jegy ára 3,3 JOD, amit felszállás előtt a megálló melletti kis bódéban kell megvenni. A jegyen rajta van az indulás időpontja  és aki nem a jó buszra száll, leszállítják. Kb óránként jár, de nincs kőbe vésve. Az út egy óra.

A belvárosba nem megy teljesen be, így aki ott választ szállást, annak taxival kell utaznia tovább. A varost kelet-nyugat irányba keresztülszeli egy főút, ami 8 körforgalmat tartalmaz (1. circle, 2. circle, …). Ezek alapján jól lehet tájékozódni. A busz megáll a 7.,6.,5., 4. circlenél. A 4-diknél célszerű leszállni, ez a 3-diktól kb 20 perc sétára van (ahol a szállásom volt).

AQABA

Nincsenek konkrét kihelyezett buszmegállók, így visszafele a reptérre kicsit macerás busszal menni. Erre javaslom a taxit. Persze beszállás előtt érdemes alkudozni. Kettőnknek a taxi ugyanannyiba került, mintha busszal mentünk volna. 😀 Ugyanis nem tálaltuk a pontos „buszmegállót” a 7. circlenél, a taxisok meg úgy ugrottak ránk, mint keselyűk a legfinomabb húsra….

Mivel semmi pénzünk nem volt már, csak a buszjegyre félretett összeg (7 JOD), elég reménytelennek tűnt, de mivel csak nem hagytak békén, megkérdeztem, mennyi lenne. 20-ról kezdtük, a másik már lement 15-re, a harmadik 12-re….Kezdett felcsillanni a remény, mivel a busz sehol, az idő meg fogyott. Végül feltártam a kártyáinkat, hogy csak ennyi pénzünk van. A kis öreg nagyon kedves volt, először elgondolkozott, aztán mosolyogva rávágta, hogy rendben 🙂

WADI-RUM

Pénzváltás

A Western Union bank vált a legjobban, 1 €= 0,78 JOD. Sok van az országban és estig nyitva.Van fiókja a repülőtéren is. A terminálból kijövet az előcsarnokban jobbra.

Sim-kártya

Mivel csak nagy méretűek voltak, amit nem használtam volna el és drágán, nem vettem. A maps.me offline térképet használtam. Tökéletesen megfelelt, főleg úgy, hogy bár az ország elég szegény, internet terén élen járnak és szinte minden kávézóban, teázóban volt free Wifi, még Petrában is!

WADI-RUM

Közlekedés

Vannak helyi buszok, de külföldiként elég nehéz kiismerni, így ajánlott Ammanon belül taxizni. Persze mint fentebb írtam, alkudni kötelező beszállás előtt!!!

2 konkrét árpélda taxira:

1. Amman-Wadi Musa (Petra): 230 km, kb 3 óra. 100 dollár az út, ez 3 fő esetén 23 JOD/fö volt. Ami ugyan duplája a buszjegy árának, de mivel a busz naponta csak egyszer jár, így hasznos lehet tudni.

2. Wadi Rum- Aqaba: 20 JOD, ami 2 fő esetén már olcsóbb, mint a busz.

A városok között JETT busszal lehet közlekedni. A társaság szervez napi kirándulásokat is idegenvezető nélkül. Elvisz a látványossághoz, majd megadott időpontban indul tovább vagy vissza, programtól függően. A buszok egész jó állapotban vannak, nem koszosak. Rövidebb távokra kisebb buszokat használnak. Viszont hosszabb távon, pl Amman-Aqaba között emeletes, nagyon modern, tiszta busz jár!

Ammanban az egyik megállója a 3., másik a 7. circle mellett van, így érdemes azon a környéken szállást foglalni.

Napi túrák:

Buszjegyvásárlás:

Petra-Wadi Rum: NEM JETT JÁRAT! Létezik egy helyi buszjárat, ami minden nap reggel 6.30-kor indul Wadi Musabol Wadi Rumba. Online NEM lehet jelentkezni rá, csak a petrai szállásadónál, aki értesíti a busztársaságot. Kicsi, szűk busz, kb 20 férőhelyes, tehát érdemes napokkal előbb írni a szállásnak róla, mert még januárban is tele volt. Nincs csomagtartója, tehát arra kell készülni, hogy a csomagok/bőröndök a keskeny folyosón kapnak helyet….így aki hátul ül, annak esélye sincs leszállni, ha pihenőt tart a sofőr. És rettenetesen koszos volt…Jegy ára 8 JOD/fő. Útidő 2-2,5 óra.

JETT-busz

Szállás

Nem drága. 16-25 euró között volt egy éjszaka átlagban reggelivel. (Nem hostel, saját szoba fürdővel). Petránál érdemes nem a legolcsóbbakat nézni, főleg télen, mert nincs fűtés, csak jó esetben egy elektromos hősugárzó, így elég hideg tud lenni és ilyenekben a  tisztaság sem kimagasló.

Amiket ajánlanék:

Wadi Musaban: Petra Aretas Hotel: 2019 december végen nyitott, tehát tiszta, bőséges reggelivel. Petra bejárata 5 perc gyalog.

Ammanban: a 7. circe mellett. A repülőtérre vezető út és a JETT busz egyik irodájának és megállójának a  közelében: Baden Hotel Suites. Nagyon tiszta, modern.

Élelmiszer, ivóvíz:

6-8 euroból már bőven jól lehet lakni kisebb éttermekben és hatalmas adagokat adnak.

Közért hasonló áron van, mint otthon.

A csapvíz nem iható, még fogmosásra sem ajánlott. Viszont felforralva fogyasztható.

Holt-tenger

JETT busz ide is szervez egy napos túrát. Reggel elvisz, különböző helyeken lehet leszállni, este pedig visszavisz Ammanba (vagy más kiinduló pont is van). A buszjegy mellé lehet venni Spa belépőt, amely tartalmazza az ebédet is.

2 szálloda közül lehet választani. Én a Dead Sea Spa hotelt választottam és ajánlom is. Mivel épp elég rossz idő volt, emiatt a Holt-tenger le volt zárva. Ennek a hotelnek viszont van egy beltéri medencéje, amibe holt-tengeri vizet szivattyúznak be, így fedett, rendezett körülmények között is meg lehet tapasztalni a vízben lebegés érzését 🙂

HOLT-TENGER

HOLT-TENGER

HOLT-TENGER

Petra

Egy nap elég rá úgy, hogy az ember korán nyitásra megy. 7-kor nyit a pénztár, ahol a Jordan Passt le kell pecsételtetni. Kényelmes cipővel kell készülni, mert kb 25 km-t gyalogol az ember, ha mindent látni akar és nem csak vízszintesen!  Kényelmesen pihenőkkel 10 óra alatt bejárható.

Wadi Rum sivatagi túra

Egyedül nem lehet bolyongani a sivatagban, mindenképp egy túravezetőhöz kell csatlakozni. Különböző programok közül lehet választani. Sivatagi éjszakázással vagy anélkül. Velük voltam: Guides of Wadi Rum

Egy beduin család 8 gyerekkel, akik a sivatag bejárata mellett lévő faluban laknak és túravezetésből tartják fent magukat. A házuktól indult a túra, tehát az ember beleláthatott picit, hogy is élnek a helyiek. Van 2 tevéjük. Őket reggelente kiviszik a sivatagba a turistáknak, este viszont otthon pihennek a kertben. Kutyák helyett ők őrzik a házat :D.

Összefoglaló

Első pillantásra (főleg aki Ammanba érkezik) elég elmaradott országnak tűnik. Omladozó házak, hatalmas járdaszegélyek, töredezett járdák, amiknek a közepén fut a fasor és a villanyoszlopok, ezáltal alig lehet használni. Az autópálya mente tele szeméttel. Persze 1-2 nap után megszokja az ember.

AMMAN_AJLOUN

Aqaba már modernebb, tisztább. A lakók kedvesek, segítőkészek. Teljesen biztonságos ország még este is. Kicsit káoszosan vezetnek, az indexet ritkán használják. Zebránál nem állnak meg, még piros lámpánál se mindig, így körültekintően kell közlekedni.

Egyetlen dolog, ami nem tetszett, hogy mindenhol dohányoznak. Még az étteremben, sőt, a taxiban is, anélkül, hogy megkérdeznék az utasokat, nem zavarja-e őket.  Mindent egybevetve aki érdeklődik a kultúra és a sivatagi világ iránt, mindenképp látogassa meg.

Akik szeretik a latte macchiatot vagy capuccinot, azoknak sajnos itt mellőzniük kell, ugyanis a jordánok tömény kávét isznak tej nélkül vagy teát. Ilyen kávét árusító lánc (pl. Starbucks) nagyon kevés van az országban és Ammanon belül is csak a külső részeken.

JERASH

Az Útisztorik rovatunkan az Utazóbázis Facebook csoportok tagjai írják meg élményeiket, posztolnak képgalériákat, vagy röviden bemutatják az adott úti célt. A szövegek és a képek őszinték, nem szerkesztjük őket, szerzői jogaik – csakúgy, mint a stílus és a szellemi termék – a szerző tulajdona. Ha te is szeretnél megosztani egy élményt, akkor itt írtuk le hogy és miképp lehet ezt bárkinek megtennie.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Kedves Linda,

    Köszönöm a beszámolót Jordániáról, nagyon hasznos! 🙂
    Azt meg tudnád mondani/írni, ha Amman reptérről a reptéri SariyahExpress buszt választom transzfernek, akkor ha leszállok a 4th Circle-nél, ott este milyen könnyen tudok taxit fogni, hogy eljussak vele a belvárosba a Citadellához?
    Ez 10 perces út és 5 km távolság. Kb. mennyi a reális ár erre a távra egy taxira?
    Ha van bármi tapasztalatod az Ammanon belüli taxizásról nagyon megköszönöm ha megosztod. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb