EurópaÚtleírások

Prága – a legendák városa

Hirdetés

Sok oka lehet egy rövid utazásnak a cseh fővárosba, ami miatt az emberek ellátogatnak ide újra és újra. Az épületek, a nemzeti ételek, a hidak, a cseh sörök, Kafka nyomában járni vagy a legendák.

A száztornyú város, ami mára már több mint 500 torony, 1992. óta az UNESCO Világörökség része. Rengeteg látnivalóval bővelkedik. Először 2006-ban jártam itt néhány baráttal, bár akkor minket a cseh sörök és kocsmák motiváltak leginkább. Persze két megálló között mi is megnéztük, amit lehetett.

A Vencel térről indultunk, ami az új városrészben található. Számos történelmi esemény helyszíne, mai napig itt tartják az ünnepeket, tüntetéseket és a téren álló Szent Vencel szobránál, gyújtotta fel magát két diák (Jan Palach , Jan Zajíc) a prágai tavasz leverése ellen tiltakozva 1969. elején.

Prága

Prága

Itt magasodik Csehország legnagyobb és legrégebbi múzeuma, a prágai Nemzeti Múzeum. Az épületben természettudományi, régészeti gyűjtemények, érmék valamint a Károly híd eredeti szobrai láthatóak.

Prága

Egy könnyed séta után elértünk az Óvárosi térre, amely a középkorban piacként szolgált. Szívesen ücsörög az ember és nézelődik körbe-körbe a régi színes épületeket csodálva, köztük a városházát, a 14. századi gótikus Týn – templomot, aminek 80 méter magas tornyai Ádám és Évát jelképezik, a Szent Miklós-templomot, ahol még Mozart is játszott az orgonán és a Golz-Kinský–palotát is, ami korábban többet között Kafka gimnáziumaként működött.

A városháza oldalán található az 1410 óta működő világhírű óramű. Évente 700 ezer ember kíváncsi a hatalmas szerkezetre, amely az idő mellett az évszakokat, hónapokat, a Nap és Hold mozgását, de még az állatövijegyeket is mutatja. Óránkénti bábjátéka tömegeket vonz, mikor is mind a 12 apostol vonul fel, közben megjelennek más mozgó figurák is: kukorékoló kiskakas, egy török férfi, aki a fejét rázza, a Hiú, aki tükörbe néz, és a Fösvény, akit egy pénzsóvár uzsorás ábrázol.

Prága

Prága

Prága

A menetet a halált jelképező csontváz indítja, egyik kezével a homokórát fordítja el, másikkal a kis harang kötelét húzza meg. A legenda szerint a városatyák megvakíttatták a mestert, mert nem akarták, hogy megismételje alkotását, így egy nap bosszút állt, öklével szétverte a szerkezet belsejét és 100 évig nem tudták helyrehozni.

Prága

Prága

A királyi utat folytatva elértünk az Óvárosi hídtoronyhoz, A 64 méter magas, 138 lépcsős torony a Károly hídfőjénél található, egyfajta győzelmi boltívként szolgált, mivel a királyok koronázási menete erre haladt a várba. Ezzel meg is érkeztünk a híres Károly hídra, melynek alapkövének letételhez a legszerencsésebb dátumot számmisztikával számolták ki, így építése 1357. július 9-én reggel 5 óra 31 perckor kezdődött, ami elölről-hátulról olvasva is ugyanaz a számsor: 135797531 .

A híd Európa egyik legrégebbi kőhídja, a város egyik fő nevezetessége a rajta lévő 30 szoborral. A monda szerint a szobrok éjjel elhagyják helyüket, hogy a járókelők között elvegyülve nézzék a többi hidat, amiket a saját helyükről nem látnak.

 

Mind közül a leghíresebb Nepomuki Szent Jánosnak állított szobor, akit IV. Vencel király ledobatott a hídról, mert nem akarta megszegni a gyónási titkot, amit a hűtlenséggel gyanúsított királynénak fogadott. A legenda szerint holtestéhez vezető utat fényes csillogó jelenségek mutatták.

Prága

Prága

Prága

A szobor lábánál található két dombormű aranyszínben ragyog a sok simogatástól, mert azt mondják, az érintésük szerencsét hoz. Először mikor ott jártam a kutyát érintettem, majd hazajöttem és szakítottak velem. Másodszor 6 évvel később szigorúan csak a másik oldalt simogattam, majd hazajöttem és megint elhagytak. De ha jobban belegondolok, valóban szerencsét hoztak!

Prága

Prága

Az 516 méter hosszú, csaknem 10 m széles Károly hídon mindig nagy a tömeg, de mindkétszer volt szerencsém hallgatni a zenélő dobozos bácsit, ahogy tekeri a dallamot. Ismerős volt az öreg, később rájöttem, hogy egy romantikus pornó filmben láttam, még a bevezető résznél mikor megismerkedik a szerelmes pár a hídon.

Prága

A hídról letérve az utunk a Várnegyedbe vezetett, a Hradzsinba. A domboldalon számos jelentős épület található, többek között a Prágai vár, melynek közepén a cseh királyok nyughelye a Szent Vitus-székesegyház áll, valamint a város 2. legrégebbi temploma, a Szent György-bazilika.

A vár a Guiness-rekordok könyve szerint a világ legnagyobb ősi vára. 570 méter hosszú és 130 méter széles. Régen a cseh királyok innen kormányozták az országot, mára a köztársasági elnök irodája. Érdekessége, hogy előszeretettel dobálnak ki embereket az ablakból, először 1419-ben hét tanácstagot, majd 1618-ban a császár követeit. Ácsorogtunk mi is kicsit hátha látunk röptetést, de nem történt semmi izgalmas.

Prága

Prága

Ezután megnéztük a vár híres Arany utcácskáját, ami az apró házakról kapta az utcácska elnevezést. Klausztrofóbia miatt csak bedugtam a fejem a miniházakba, amik helyben tényleg nem bővelkedtek, pláne mikor már rajtam kívül is állt benn 5 látogató. A legenda szerint az „Arany” nevet a 16. századi alkimistákról kapta a nevét, akik itt próbáltak aranyat csinálni. A valóságban az itt élő aranyművesekről kapta az elnevezést.

Prága

Prága egyik legcsendesebb városnegyede a Vyšehrad , ami a központtól kicsit messzebb van, de metróval könnyen megközelíthető. Itt épült a Szent Péter és Pál-templom valamint mellette található a cseh elit temetője.

Prága

Prága

Az utolsó megállónk egy vendéglő volt, ahol ki kellett próbálni a nemzeti különlegességeket. A többiek választása a sertésszeletre esett knédlivel, párolt káposztával, én nagyon tiltakoztam ellene, mert nem értettem mit keres a disznó mellett egy kis kakas…de felvilágosítottak, hogy amire én gondolok az a krédli. Maradjunk annyiban, hogy nem lett a kedvencem a löttyedt gőzgombóc sem, viszont a sör amivel öblögettem az fincsi volt.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb