AmerikaÚtleírások

Ecuadori utazás saját szervezésben – a legfontosabb információk

Hirdetés

Január végén párommal kilenc csodálatos és felejthetetlen napot töltöttünk el Ecuadorban. Dél-Amerika nem volt rajta a bakancslistámon, de kb. két évvel ezelőtt láttam egy képet az Instagramon az Ördög üstje vízesésről és már akkor elhatároztam, hogy ezt egyszer élőben is megnézem.

Az utazás előtt nagyon sok blogot, útleírást és könyvet elolvastam, böngésztem a fórumokat. Az utazás után arra a következtetésre jutottam, hogy nagyon sok a téves és idejétmúlt információ és az emberek szívesebben osztják meg a negativ tapasztalataikat, mint a pozitívakat.

Ez az összefoglaló kimondottan az én véleményem és tapasztalatom (azoknak ajánlom, akik még soha nem jártak Dél-Amerikában és tétováznak, hogy egyáltalán eljöjjenek ide vagy se) kiegészítve azzal, amit az idegenvezetőnktől tudtam meg.

Ecuador

Ecuador az utóbbi 10 évben sokat változott és fejlődött

Utakat, iskolákat és kórházakat építettek (a jó betegellátás és a klíma miatt sok észak-amerikai itt tölti nyugdíjas éveit), sok történelmi helyet helyreállítottak vagy felújítottak.

A turista fő szezon nagyjából a száraz időszakban június és szeptember között van és decemberben a téli szünetben. Mi a legtöbb helyen kevés turistával találkoztunk ( kivétel Quito és az Ördög Orra vasútvonal volt), pedig Ecuadorba bármikor érdemes elutazni (az időjárásról és a biztonságról egy kicsit lejjebb lehet részletesebben olvasni). A nemzeti parkok ingyenesek és sok múzeumba szintén nem kell belépőt fizetni.

Ecuador

Az utat és a programokat én állítottam össze, de felfogadtunk egy sofőr/idegenvezetőt, akinek szintén voltak javaslatai. Az idegenvezető/sofőr utólag nézve nagyon jó döntés volt. Valami szerencse folytán (úgy éreztük, hogy) kifogtuk Ecuador legjobb idegenvezetőjét, aki az égvilágon mindent tudott az országról és a pár nap alatt én is többet megtudtam tőle, mint előtte hónapokig az internetről és a könyvekből.

Legyen az kultúra, történelem, építészet, földrajz, hagyományok, szokások, őslakosok, legendák, közlekedés, időjárás, állatok, növények, ételek, italok, mindennapi élet – nem tudtunk olyat kérdezni, amire ne tudta volna a választ.

Az is nagyon tetszett, hogy csak felnézett az égre és már tudta, hogy 5 perc múlva kiderül vagy 20 perc múlva beborul az ég és ehhez igazítottuk, ( már amennyire lehetséges volt) mit mikor nézünk meg. Ha útközben láttunk valami érdekeset, akkor ott mindig megálltunk, akkor is, ha az nem volt benne a megbeszélt programban.

Ecuador

A 9 nap alatt nagyjából a következő helyeken jártunk 

1. Guayaquil városnézés
2. Utazás Cuencába, közben egy kakaó farm és a Cajas Nemzeti Park látogatás
3. Cuenca városnézés, Panama kalap múzeum, Giron vízesés
4. Gualaceo and Chordeleg kézműves városok, orchidea farm és Ingapirca inka romváros
5. Utazás az Ördög Orra vasútvonalon az Andokban
6. Banos – Ördög üstje vízesés, hintázás a világ peremén és városnézés ( Több blogban is olvastam, hogy a hintához csak több órás túrázással lehet feljutni. Banosban most már sok hinta van, de az eredeti faházas hintához autóval és busszal is fel lehet jutni és csak kb. 3 percet kell gyalogolni)
7. Cotopaxi vulkán
8. Egyenlítő a Qutisato Sundialnál és Otavalo piac
9. Quito városnézés, Egyenlítő és Teleferico felvonó

Ecuador

Egyenlítő három helyen

A látnivalók mind nagyon tetszettek, csak egy okozott csalódást, mégpedig az Egyenlítő Ciudad Midad del Mundo. Mi három helyen is megnéztük az Egyenlítőt

 1. Quitsato Sundial – ez 47km-re északra található Quitotól. 2006-ban építették és csak 4 métert tévedtek. Itt nagyon tudományosan elmagyaráztak mindent – én a felét se értettem, de a párom nagyon élvezte. A belépő $2 volt és itt volt a legkevesebb turista.
 2. Intinan Solar Museum – ez 26km-re van Quito központjától. Kb. ez a legpontosabb és itt mutatják be a különböző egyenlítős kísérleteket a tojással, vízzel, stb. Ezt nagyon élveztük, rendkívül érdekes volt. A belépő $4.
 3. Ciudad Midad del Mundo – ez az Intinan múzeum közelében van – olyan, mint egy nagy vidám park – van itt planetárium, múzeum, rengeteg étterem, még több ajándékbolt és a hétvégén rengeteg turista, zene, mindenféle program. A hatalmas kő emlékműnél 240 méter a tévedés. Az egésznek nagyon turista csapda hangulata van. Nem tetszett, kb. 15 percig voltunk itt. A belépő $5.

Mivel még soha nem jártam Dél-Amerikában 4 dologtól tartottam leginkább: időjárás, magaslati betegség, közlekedés és a közbiztonság

Időjárás

Valakinek nemrég azt tanácsolták a csoportban, hogy január végén el se induljon Ecuadorba és Peruba, mert állandóan szakadni fog az eső. Sajnos ilyen felelőtlen kijelentések és tanácsok miatt sokan el se indulnak. Az időjárás Ecuadorban egy külön tudomány, de nagyon röviden – változatos, változékony és kiszámíthatatlan. A 9 napból nekünk 5 nap egyáltalán nem esett, 3 nap délután esett 5–15 percet és 1 nap esett több órán keresztül. A leghidegebb Cotopaxiban volt , +3 fok, a legmelegebb Guayaquilben, 33 fok.

Esős időszakban, október és május között a partoknál több napig is eshet egyfolytában, de olyan nap is van, amikor egyáltalán nem esik. Sok helyen csak délután esik 5–15 percet. Száraz időszakban sokszor fúj a szél és eső előfordulhat akkor is.

Ecuador

Ecudorban a klíma szinte 50 kilométerenként változik, ezért nehéz előre tudni milyen is lesz az idő. Sőt az időjárás percről percre is teljesen megváltozhat, így mindig rétegesen kell öltözni. Egy biztos, az internetes előrejelzéseket teljesen FELESLEGES figyelni, mert azok mindig tévesek. Például Banos város egy völgyben van, de a hőmérsékletet a hegy tetején mérik, így az előrejelzés és a valóság között mindig van legalább 10 fok különbség. Nekünk pl. Quitoba 16 fokot és esőt jósoltak, erre kaptunk egy 30 fokos kánikulát.

Magaslati betegség

Én ettől féltem a legjobban. Elmentem az orvosomhoz is, aki kimondottan lebeszélt arról, hogy bármilyen magaslati tablettát bevegyek. Ezeknek a tablettáknak nagyon sok mellékhatásuk van, az egyik az, hogy leviszik a vérnyomást, tehát akiknek eleve alacsony a vérnyomásuk, a tabletta nem ajánlott. A legjobb dolog az akklimatizálódás, sok víz és csoki fogyasztása (a csokit nagyon betartottuk). Coca teát az ecuadoriak nem isznak, de a magasabb helyeken a turistáknak árulják.

Mivel csak 9 napunk volt és nem akartam napokig akklimatizálódással tölteni az időt, az eredeti útvonalat, ami szerint Quitoból mentünk volna Guayaquil felé, megfordítottam, így Guayaquilbe érkeztünk, ami a tergerszinttel majdnem egy magasságban van. Amikor a 7. nap a Cotopaxi vulkánhoz értünk és felmentünk 4600 méter magasságba, semmi bajunk nem lett. A szervezetünk az úton nagyjából hozzászokott a magassághoz ( 2500 m Cuenca, 3200 m Ingapirca), csak az alvással voltak problémák.

A magaslati betegséget komolyan kell venni

Az idegenvezetőnk szerint szinte minden hónapban meghal valaki emiatt. Az emberek eltitkolják, hogy pl. szívbetegek, napközben túráznak Cotopaxinál, megerőltetik magukat és estére infarktust kapnak.

A másik nagy hiba, amit a turisták elkövetnek, hogy idő hiányában, már az első vagy második nap magas helyre akarnak menni. Quitoban a Teleferico felvonó 4100m magasságba megy fel, ott láttuk, hogy valakinek adtak oxigént. Amikor meg Cotopaxinál jártunk, sok buszt láttunk, amelyekből az emberek ki se szálltak, mert rosszul voltak.

Ecuador

Közlekedés

Mindenhol azt olvastam, hogy a külföldieknek nem ajánlják a vezetést, mert rosszak az utak és az ecuadoriak őrülten vezetnek. Az utóbbi években sok új út és alagút épült, amerre mi jártunk, az utak nagy része nagyon jó állapotban volt. Persze itt-ott lementünk a térképről és ott már zötykölődősebbek voltak az utak. Az autópályákon sok motoros és autós rendőrt láttunk, szinte mindenki betartotta a sebességet, mert a büntetések borsosak. A többi szélesebb úton is eléggé gyakori volt az ellenőrzés – vagy a papírokat nézték vagy belekukkantottak az autóba.

A kisebb utak nagyon kacskaringósak, s az biztos, hogy az ecuadoriak imádnak beláthatatlan kanyarokban előzni. Szerintem ami miatt nem ajánlják külföldieknek a vezetést az az, hogy a városokon kívül nagyon kevés a tábla, s a GPS sok helyen nem működik. Egyik percről a másikra, teljes köd lehet és ilyenkor jobb, ha valaki ismeri a környéket.

Az idegenvezetőnktől még azt is hallottuk, ( fogalmam sincs, hogy igaz-e) hogy 10+ évvel ezelőtt Ecuadorban nem is volt KRESZ teszt, csak bementek a hivatalba és megvették a jogosítványukat – talán ezért is vezetnek úgy, ahogy. A másik dolog, sok autónak nincs biztosítása, ha baleset történik és a rendőr jó kedvében van, akkor ad a feleknek egy negyed órát, hogy egyezzenek meg, ami meg is történik, mert így olcsóbban megússzák.
A legtöbb baleset éjszaka történik, így éjjel se autóval, se busszal utazni nem ajánlatos.

Ami nekem nem tetszett – amint megálltunk egy piros lámpánál, mindjárt megjelentek a szélvédő tisztitók és az árusok. Na ilyenkor leengedni az ablakot veszélyes lehet…

Földrengések

Esős évszakban sok földcsuszamlással is számolni kell. Egyet mi is kifogtunk, Guayaquil és Cuenca között, a Cajas nemzeti park előtt. Szerencsénkre, 1 óra alatt az út egyik oldalát járhatóvá tették, így mehettünk tovább. Amint később megtudtuk, másfél óra múlva ugyanott volt egy nagyobb földcsuszamlás, amit már nem tudtak eltakarítani, így mindenkinek egy 7 órás kerülőt kellett tennie.

Az idegenvezetőnk egy csoportnak a tagja, akik állandóan információkat küldözgetnek egymásnak balesetekről, útlezárásokról és földcsuszamlásokról, így ő mindig naprakész információval rendelkezett.

Lezárások

A közlekedés Quitoban nekem nagyon kaotikusnak tűnt. Szűk utcák, autók, buszok és hármas csuklós buszok…Remélhetőleg még idén elkészül a metró és akkor javul a helyzet. A rendőrök bármikor, minden ok nélkül nemhogy csak lezárják az utcákat, negyedeket, de megfordítják az egyirányú utcák irányát. Teljes káosz!

Mi péntek délután értünk Quitóba, 3 sarokra voltunk a hoteltól, amikor lezárták az utcát. Tettünk egy jó nagy kerülőt, akkor a hotel utcáját is lezárták…Vasárnap meg az egész historico centro le volt (van) zárva…

Ecuador

Közbiztonság

szerintem a turista helyek biztonságosak. Persze az embernek oda kell figyelni az értékeire, nem kell sétálgatni éjszaka ismeretlen helyeken, stb, stb – de ez az egész világon így van. A nagyobb városokban sok kamerát és rendőrt láttunk, Cuencában és Quitóban vannak külőn őrök, akik csak a turistákra vigyáznak és segitenek, ha a turista eltéved vagy ha bármire szüksége van.

A quitoi repülőtér kb. 1 órára van a várostól. Mivel a repülőnk korán indult hazafelé, az utolsó éjszakát Tabalelában töltöttük, ami közel van a repülőtérhez. Már az úton odafelé eléggé idegesek voltunk, a környék enyhén szólva kegyetlenül nézett ki. A szállásunk ajtaja, ablakai vastag rácsokkal voltak felszerelve, már ebből is lehetett arra következtetni, hogy nem a legbiztonságosabb környéken járunk. Ki se mentünk, a tulaj fia hajnalban elvitt minket a repülőtérre. Szóval vannak veszélyes helyek, de elővigyázatosnak kell lenni és be kell tartani pár szabályt.

Szállás

A szállásokat a Bookingon rendeltem. Mind nagyon jó volt, de különösen a Posada Ingapirca tetszett nekünk az inka romok mellett. Szép környezet, alpakák, disznók, kacsák, finom ennivaló és a szobánkban voltak tipikus ecuadori kalapok, szoknya és poncsó, amit felpróbálhattunk.

Ami nagyon tetszett

 • a természet lélegzetelállítóan szép, egyedi és változatos
 • az emberek kedvesek és segítőkészek, szeretik a turistákat
 • az ennivaló nagyon finom, furcsa módon nekem az ízek hasonlítottak a magyar ízekhez. Imádják a leveseket és sok mindenbe tesznek avokádót
 • a gyümölcsök – életemben egy helyen ennyi féle fajta gyümölcsöt még nem láttam
 • a rózsák szára az Egyenlítő miatt teljesen egyenesre nő

Ecuador

Amit meg kell szokni

 • Az ecuadoriak túlnyomó része hívő katolikus, így vasárnap sok helyen szinte megáll az élet. Csak Cuencában 52 katolikus templom van, minden hétre 1
 • A pontosság nem az erősségük – 8 óra kb. 8.05 és 8.20 között van
 • Wc papírt a legtöbb helyen tilos a WC-be dobni
 • Vizet csapból csak Cuencában szabad inni, máshol nem. Minden szálláson adtak vagy üveges vizet vagy pedig volt egy nagy ballon, amiből a saját üveget fel lehetett tölteni vízzel.

Pár jó tanács

 • Legyen nálad mindig wc papír, a turista helyeken vagy nincs vagy 25 centért venni kell
 • Ecuadorban az US $ a fizetőeszköz. 50 és 100 dollárosokat szinte sehol nem fogadják el, ha vissza is kell adni belőlük. Mi sok $1 és $5 vittünk, nagyon jól jártunk ezekkel.
 • Kártyát sok helyen nem fogadnak el, talán csak a hotelokban, drágább éttermekben és a belépős turista helyeken. Kisebb szállásokon is inkább a készpénzt szeretik, kártyával való fizetésnél, akár 10%-ot is rászámolnak.
 • Ha nincs idő megnézni az otavaloi piacot, Quitoban a Mercado Artesanal la Mariscal azaz kézműves piacon szinte ugyanazokat a cuccokat árulják. S innen csak pár percre van a Parque el Ejido, ahol Petőfi Sándor szobra található.

Mindent összevetve, Ecuador egy gyönyörű ország, ahol nagyon jól éreztük magunkat és rengeteg élménnyel gazdagodtunk…

Ecuador

A szállásokat a Bookingon foglaltam, hotelokban és haciendákban aludtunk, $50 – $70 volt egy éjszaka reggelivel együtt. Ebédet sok helyen lehet kapni $4 – 5 ért. Leves, fő étel és egy pici édesség is benne van. Vacsora olyan $7 dollártól a csillagos égig az éttermekben. Belépőket írtam az Egyenlítőnel, sehol nem volt drága. Az ördög orra vonat $33. Teleferico felvonó Quitoban $8, Banos vízesés $2, Infapirca inka romváros $2, orchidea farm $2.

Az idegenvezető / sofőrt az Cuenca Bestours utazási iroda küldte. A neve Sebastian. Árakat nem irok, az attól függ, hány nap, mennyi ember, mi a program és miben tudtok megegyezni.

Az Útisztorik rovatunkan az Utazóbázis Facebook csoportok tagjai írják meg élményeiket, posztolnak képgalériákat, vagy röviden bemutatják az adott úti célt. A szövegek és a képek őszinték, nem szerkesztjük őket, szerzői jogaik – csakúgy, mint a stílus és a szellemi termék – a szerző tulajdona. Ha te is szeretnél megosztani egy élményt, akkor itt írtuk le hogy és miképp lehet ezt bárkinek megtennie.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb