ÁzsiaÚtleírások

Kappadókia és Isztambul októberben #útisztori

Hirdetés

Egy hetet Törökországban töltöttem, erről írok és mutatok pár képet, Kappadókiát és Isztambult látogattam meg. Az október szerintem ideális időpont, 20-22 fok volt –  ilyen volt Isztambul és Kappadókia októberben

Kappadókia

Szerintem jó választás Isztambul és Kappadókia októberben, mert kellemes egy hetet lehet eltölteni így ősszel. Isztambulból Kappadókiába legegyszerűbben repülővel lehet eljutni vagy a Nevsehir, vagy pedig a Kayseri repülőtérre. Mindkét reptérről mennek shuttle buszok Kappadókia városaiba, de az előbbi közelebb van, 40 km-re, utóbbi pedig kb. 70 km.

A szállással érdemes előre megbeszélni a buszt, mert csak úgy helyben nem lehet fogni. 6 euro volt a buszjegy. A szállásom (neve: Coco Cave) Göreme városában volt. Direkt barlanglakást választottam, hiszen ennek a vidéknek ez a különlegessége. Tágas volt a szoba és árban is kedvező, reggelivel, a teraszról pedig a ballonokat is lehetett látni.

Göreme

Sok látnivaló van a környéken és a tömegközlekedés nehézkes, meg az időm is véges volt, így még itthonról befizettem egy egynapos kirándulásra. Nagyon elégedett voltam a szervezéssel, így bátran ajánlom: Heritage Travel. Persze helyben is be lehet fizetni, ugyanis szinte minden második házban található utazási iroda.

Hőlégballonozás és látnivalók

Hőlégballonozást ajánlott helyben intézni, mert az időjárás kiszámíthatatlan és a biztonság miatt már egy kis hajnali szellő is meghiúsíthatja a repülést. Én repülni nem, csak nézni akartam a ballonokat. Erre a legjobb kilátópont a Sunset Cafe mellett található Göremén. Ehhez persze korán kell kelni, ugyanis a ballonokat reggel 6 -7 óra között engedik fel.

Göreme

Legérdekesebb látnivalók a környéken: Pasabag, Göreme és Zelve open air múzeum, Pigeon valley, Derinkuyu/ Özkonak underground city (az előbbi a legnagyobb, én az utóbbit láttam, az volt beépítve az egész napos programba), Avanos városa. A Göreme open air múzeum Göreméből gyalog is elérhető, tehát aki csoportos programra kíván benevezni, érdemes olyan csomagot választani, ami ezt nem tartalmazza.

Isztambul

Isztambulba a reptérről (a SAW-ról és az új IST-ről is) a Havatas társaság buszaival lehet legegyszerűbben bejutni. Kb 1,5 óra. A jegy árát a felszállás után szedik be, kb 3 euro. A Taksim térre mennek a buszok. Ez egy nagy központi tér, az Istiklal bevásárlóutca ide torkollik és a Galata híd is 30 perc sétával elérhető. Persze metróállomás is található itt, ha valaki nem akar annyit sétálni.

Isztambul

Látnivalók, ötletek

Ajánlom még a hajókázást a Boszporuszon. A Turyol társaságot érdemes választani. 90 perces a hajóút, kb 4euro. A Galata híd mindkét oldalán található állomásuk. Az európai oldalon kívül érdemes áthajózni az ázsiai oldalra is. Én Üsküdar városrészt néztem meg. A komp a Galata hídtól kb 15 perc alatt ér át és 1 euro a jegy.

Üsküdar

A Yeni Valide mecsetet nem rég újították fel, így kifejezetten szép. Innen nem messze található a Camlica mecset. Idén adták át. Akinek belefér az idejébe, ajánlom. Én sajnos időhiány miatt kihagytam. Az utcák kicsit koszosak és rengeteg hajléktalan kutyával-macskával lehet találkozni. De szerencsére etetik őket, így nem sovány, levert állatokról van szó, hanem kifejezetten vidámak! A kutyák pedig csippel vannak ellátva, tehát valahogy számon tartják őket.

Pierre-Loti

Ilyenek a törökök

Korábban nem jártam Törökországban, így nem ismertem a törököket. Nagyon kellemes meglepetés volt számomra, mert borzasztó kedvesek, segítőkészek. Ilyennel még sehol nem találkoztam. Csak egy példa: hídmániám lévén mindenképp meg akartam nézni az új Boszporusz hidat, melyet elég nehéz megközelíteni.

2 óra buszozás után már majdnem a bejáratánál voltam, de kiderült, hogy az a rész katonai terület, így hatalmasat kellene kerülnöm az országúton, ahhoz, hogy jól rálássak. Tanácstalanul topogtam egy helyben, hogy mit is csináljak, mire az egyik őr utánam jött és a kocsijával elvitt a híd melletti parkig, ahonnan szuper rálátást kaptam a hídra.

Yavuz-Sultan-Selim-bridge

Elköszöntünk egymástól, én kinézelődtem magam, majd elindultam a buszmegállóba. Már elég hosszú utat  megtettem, mikor szembejött az őr a kocsijával. Kiderült, hogy értem! Úgy érezte, hogy már elég időt töltöttem ott, így gondolta, visszavisz a buszmegállóba 😀 A végén még egy üveg vizet is kaptam ajándékba. Törökországot egyszer mindenképp érdemes megnézni 😉

Sulejman-mecset
Sulejman-mecset

Bosporus

Kek-mecset
Kék-mecset
Hagia-Sophia
Hagia-Sophia
Topkapi
Topkapi

 

Isztambul Isztambul

Dolmabahce-palota
Dolmabahce-palota
Bosporus
Bosporus
Bosporus
Bosporus
Bosporus
Bosporus

Galata-tower

Az Útisztorik rovatunkan az Utazóbázis Facebook csoportok tagjai írják meg élményeiket, posztolnak képgalériákat, vagy röviden bemutatják az adott úti célt. A szövegek és a képek őszinték, nem szerkesztjük őket, szerzői jogaik – csakúgy, mint a stílus és a szellemi termék – a szerző tulajdona. Ha te is szeretnél megosztani egy élményt, akkor itt írtuk le hogy és miképp lehet ezt bárkinek megtennie.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb