Amerika

Patagónia – így utazik két magyar egy kínai motoron, Dél-Amerika vadregényes tájain át

Hirdetés

Patagónia sokaknak ismerős név, de ki mit és mennyit tud róla már nagyon változó. Kettőnk közül a Gyuri volt az aki talán 25 évvel ezelőtt, mint gyerek kezdett el képes atlaszokat és könyveket nézegetni ahol megtalálta Patagóniát (Tűzföldet) és magában ott és akkor eldöntötte hogy ő egyszer látni fogja ezeket a tájakat.

A dél-amerikai utazásunk alatt volt szerencsénk körülbelül két hónapot eltölteni Patagóniában, ami nem is annyira sok, ha figyelembe vesszük hogy egy 1,043,076 km²-es területről beszélünk és a motorunkon 250-275 km volt a napi átlagunk.

Az amerikai kontinens déli csücske Patagónia aminek egy része Chile területén van, a többi pedig Argentínában; mindkét oldalon voltunk többször is, az útlevelünkbe hatszor pecsételtek ki és be minket a két ország között, de ez nem is annyira meglepő, mivel a látnivalók és az utak minősége gyakori határátlépésre kényszeríti az utazót.

Ha személyesen ülnénk le veled beszélgetni Patagóniáról, valószínűleg órákig tudnánk mesélni, de erre itt most nincs lehetőség, úgyhogy ebben a cikkben igyekszünk legalább pár emlékezetesebb élményünket megosztani a talán népszerűbb és ismertebb helyszínekről. Néhány bekezdésnél csatolni fogunk linkeket a blogunk bejegyzéseihez ahol pár helyről már részletesebb beszámolót tudtunk írni (egyszer majd meg lesz az összes). Vágjunk bele!

Tó-Útvonal

A felsorolás amit összegyűjtöttünk nektek ebben a cikkben, valójában az útvonalunkat tükrözi északról dél felé haladva.

Carretera Austral és a Ruta de los Siete Lagos

Úgy gondoljuk a kedvenceink között a fent említett két útvonal mindenképpen említést érdemel, mivel egy átlagos földi halandónak (mint mi) már maga a vezetés ezeken a méltán világhírű utakon is hatalmas élmény.

A táj leírhatatlan szépsége, az érintetlen természet, a távolság, a tér és méretek egyvelege magával ragadó, ritkán volt hasonló élményben részünk az utunk alatt, európaiként ez szinte ismeretlen volt. A Carretera Austral az egyik fő út a térség nyugati részén ami gyakorlatilag 1240km-en át kanyarog Patagónia chilei oldalán egészen Villa O’Higgins-ig ahol szó szerint vége az útnak. Onnan csak hajóval lehet tovább haladni dél felé.

Minden esetre annak ellenére hogy mi nem mentünk el egészen az út végéig, a Carretera Australon hajtottunk végig talán (szerintünk) a legszebb tájakon a kontinensen. Chilében nagyon biztonságosnak éreztük a vadkempingezést, úgyhogy gyakran szó szerint ott aludtunk ahol tetszett többé kevésbé általában egy folyóparton pár kilométerre az úttól.

A Halott Erdő Völgye Carretera Austral
A Halott Erdő Völgye Carretera Austral

A Ruta de los Siete Lagos avagy a hét tó útvonala pedig az Argentin oldalon az egyik legismertebb útszakasz a motorosok és az autóval/furgonnal utazók között. Ha úgy tetszik az Argentin változata a Carretera Australnak. A zöld hegyek és tiszta kék tavak mentén motorozni szintén egy életre szóló élmény volt számunkra. Jópár az út mentén található kis város ajánl nyugati szintű kényelemet és szolgáltatásokat az átutazóknak ahonnan napi túrák indulnak a környező látványosságokhoz.

Ruta de los Siete Lagos
Ruta de los Siete Lagos

General Carrera tó, Puerto Rio Tranquilo

A General Carrera tó a dél-amerikai kontinens második legnagyobb tava (a Titikaka tó után) és hasonlóan, mint Patagónia maga, Chile és Argentína osztozik rajta (az Argentín oldalon Lago Buenos Aires a hivatalos neve).

General-Carrera-Tó
General-Carrera-Tó

Ez a tó olvadt gleccser vízből alakult ki ezért van olyan jellegzetes azul kék színe. Az egész chilei oldalát végig motoroztuk az Andok között, a kanyargós burkolat nélküli utak gyönyörű tájakon vezetnek át. Mindazonáltal amiről talán a legjobban ismert a tó a Capillas de Marmol, Puerto Rio Tranquilo apró városából látogatható meg. Az itt található híres márvány barlangok az egyik legnépszerűbb turista látványosságok között van számon tartva az országban.

 

Puerto Rio Tranquillo
Puerto Rio Tranquillo
Puerto Rio Tranquillo
Puerto Rio Tranquillo

Tanulmányok szerint több mint hat ezer év alatt formálta a tó vize ezeket a különös barlang szerű kisebb-nagyobb üregeket a természetes márványba. A mélykék gleccservízről visszatükröződő napfény a márványon nem egy könnyen felejthető látványt nyújt. Csak hajóval lehet meglátogatni a barlangokat, előre foglalás nem szükséges.

Los Glaciares Nemzeti Park, El Chaltén és El Calafate

A Los Glaciares Nemzeti Parkban rengeteg időt tudnának a túrázás, kempingezés és hegymászás kedvelői eltölteni. Mi El Chaltén kis városában kezdtük az északi oldalon, ahol talán a legszebb kirándulásaink egyikét élveztük a Fitz Roy-hoz. Számos jól kitáblázott túra útvonal van amik a hegyek lábánál fekvő apró városból indulnak ki az erdőkkel borított vonulatok közé. A túrázók sokasága mellett számos profi hegymászó is ide látogat hogy próbára tegyék képességeiket a gránit szikla szirteken.

Fitz Roy
Fitz Roy

A park déli oldalán pedig Argentína egyik büszkesége és az egyik legjobban felismerhető látványossága a Perito Moreno Gleccser volt a következő megállónk. Páratlan élmény közelről látni ezt a gigantikus jégtömeget, körbejárni a parkot és hallgatni a mélyről hangzó roppanásokat ahogy a jég folyamatosan mozog és töredezik. Örömmel olvastuk hogy a Perito Moreno Gleccser a világon azon kevés gleccserei közé tartozik ami még előre halad ahelyett hogy húzódna vissza, a helyenkét 70 méter magas jégfal mellet az emberek eltörpültek.

Perito Moreno
Perito Moreno

Ha többet szeretnétek látni és olvasni a Perito Moreno Gleccserről, itt a link a blog bejegyzésünkhöz:

https://planpacktravelrepeat.com/perito-moreno-los-glaciares-argentina/

Patagónia pampája és az egyetlen Király Pingvin kolónia a kontinensen.

A pampák Argentínában látszólag a végtelenségig elhúzódnak, volt hogy napokon keresztül nem változott a táj. Sokaknak valószínüleg nem lenne érdekes bejárni a pampákat, de mi kifejezetten élveztük főként az állatvilág miatt. Rengeteg guanakó és rhea volt az út mentén nem is beszélve a marákról, sarki ludakról és még rózsaszín flamingókat is láttunk.

Pampa-flamingók

Viszont a legkülönlegesebb élmény a király pingvin kolónia volt számunkra. Nem is igazán tudtunk róla amíg nem láttunk egy táblát az út mentén ami egy másfél órás kitérőt jelentett, természetesen burkolatlan utakon, ami két személlyel egy felpakolt motorral nem egyszerű mutatván, de mint nagy állat barátok ez a védett terület a gyönyörű pingvin családokkal jócskán megérte a zötykölődést.

Király-Pingvin
Király-Pingvin

Chile talán leghíresebb látnivalója a Torres del Paine Nemzeti Park, a kirándulás, kempingezés és hegymászás Mekkája. 1959. május 13-án alapították a 2272,98 km²-es terület megóvásának érdekében, és ámbár akkoriban még alig látogatták turisták a következő pár évtizedben híre ment a parknak és az egyedi bioszférájának köszönhetően 1978-ban a UNESCO egy Természeti Világörökségnek nevezte ki. Tragikus módon ezután kezdtek el özönleni a látogatók és ebből kifolyólag a parkban háromszor is hatalmas tűzvész pusztított el összesen 50,000 hektár területet aminek azóta is lehet látni a nyomait (a legutolsó tűz 2011-ben volt), több ezer hófehér fa “csontváz” található a park területén.

Halott fák...
Halott fák…

Az térségben élő állatvilág képviselői is megmutatták magukat: a guanakók, a rhea madarak, nyulat is láttunk bőven, de ami számunkra a legnagyobb élmény volt hogy a három Torres felé vezető túránkon a hegy oldalán a fejünk felett suhant el egy andoki kondorkeselyű (az első és egyetlen amit a vadonban láttunk).

Torred-del-Paine

 

Ushuaia, Tierra del Fuego Nemzeti Park

Ushuaia a világ végeként ismert Dél-Amerikában, ez az utolsó város az amerikai kontinensen, és innen már csak egy rövid hajó vagy repülő út választ el az Antarktisztól, na meg persze kb 6-10 ezer dollár, ha csak egy napra mennél.

A világ vége
A világ vége

Tűzföld legendásan szép tájait több napon át élveztük a szélsőségesen változékony időjárás ellenére; elvégre hányszor tudunk az életben hegyet mászni térdig érő hóban nyáron vagy az éjszaka közepén arra ébredni hogy a lég matracaink alatt csordogál a víz. Ushuaia maga egy kis város ahol jócskán van minden ami szem szájnak ingere (valószínűleg kompenzálni próbálják az időjárást), de mi a természetért és Tűzföldért jöttünk el idáig. Elvégre ha a már világ végén kóborolsz, illik elmenni annak a végére is.

Ushuaia

 

Ushuaia

 

Puerto San Julian és Puerto Mardyn

Argentína keleti oldaláról sokan megfeledkeznek és még annál is kevesebben utazzák be, de mi ráértünk és szerettünk bejárni olyan tájakat amik nincsenek olyan nagy dobra verve. Szerintünk a legnagyobb varázsa Patagónia ezen részének a partvonal mentén található. Az óceánnak nagyon gazdag élővilága van, amit a part mentén található madarak tömkelege is elárul.

Puerto-San-Julian

Puerto San Julian volt az első kikötő város Argentínába ahol 1520-ba megérkezett Ferdinánd Magellan, egy portugál kapitány, egy felderítő expedíció vezetője. Jónéhányszor kirándultunk a város melletti rezervátumba, és még szedtünk tenger gyümölcsét is a vacsoránkhoz! Több órás mutatvány volt megpucolni őket, de megérte.

Puerto-San-Julian

Puerto Madryn a hatalmas pingvin kolóniáiról híres a Punta Tombo Természeti Rezervátumba. Évente ide vándorol több mint másfél millió Magellán-pingvin hogy a parton fészkelhessenek.

Magellan-Pingvinek

Nagyon nyugodt kis teremtések és nem nagyon vesznek tudomást az emberek jelenlétéről. A másik nagy műsorszám amiért Puerto Madrynt érdemes meglátogatni a bálnák. Május és December között több ezer bálna érkezik a parthoz közel (olyan közel hogy még hajóra se kell szállni hogy láthasd őket). Viszont a hajós túrákon akár pár méteres közelségről is lehet látni őket (ami nem feltétlenül jó dolog ugyanis a bálnáknak ez jelentős stresszt okoz), na meg persze elvisznek egy fóka szigetet is megnézni.

Bosque Petrificado Nemzeti Park

Az egyik kedvenc kirándulásunk Argentína keleti oldalán a Bosque Petrificado Nemzeti Parkban volt. Több más között ez a terület a megkövesedett maradványait védi és tanulmányozza egy 150 millió évvel ezelőtti örökzöld erdőnek. A park bejáratánál a messzeségben egy vulkánt lehet látni; ennek a vulkánnak a kitörése volt felelős az erdő elpusztulásáért és a fennmaradásáért is. A vulkáni hamu ami eltemette a halott fákat tartalmazta azokat a kulcsfontosságú ásványi anyagokat amik létrehozták ezt a természeti csodát 150 millió év leforgása alatt.

Ez a park több száz kilométerre van minden településtől ezért kénytelenek voltunk egy éjszakát a sátrunkba tölteni nem messze a park bejáratától ami határozottan nem fér bele az élvezetes kempingezés kategóriájába. Ha szeretnétek erről az eldugott Nemzeti Parkról többet tudni, kattintsatok a linkre.

https://planpacktravelrepeat.com/bosque-petrificado-argentina-del-amerika/

Reméljük sikerült egy kis betekintést adnunk Patagónia egyedi és változatos tájaira, ha szeretnétek valamiről bővebben olvasi, vagy több képet látni, hagytunk itt linkeket a FaceBook és Instagram profilunkhoz is. Az utazás mellett nagy célunk hogy másoknak is adjuk egy kis információt és inspirációt, tehát ha neked is van egy cipős dobozod tele kivágott képekkel távoli helyekről, ha téged is vonz hogy felfedezhess más kontinenseket és tájakat, tarts velünk, vagy gyere és látogass meg minket. Hol vagyunk? Az mindg változik, de aki keres az talál.

https://www.facebook.com/planpacktravelrepeat.blog/

https://www.instagram.com/planpacktravelrepeat.blog/

 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb