Európa

Edinburgh esőben, szélben, napsütésben

Hirdetés

Edinburgh-t Európa egyik legszebb városaként tartják számon, így nem véletlen, hogy minden évben több millió turista keresi fel. Az időjárás azonban nem kifejezetten kegyes az idelátogatókhoz: gyakran esik és szinte bármikor elkaphat minket egy szélvihar is. Nem szabad azonban hagyni, hogy a kabátunkon kopogó esőcseppek elrontsák a kirándulásunk és megakadályozzanak abban, hogy felfedezzük ezt az egyedülálló várost!

A zord időjárásnak én is elszenvedője voltam február végi látogatásom során, ezt azonban igyekeztem úgy felfogni, hogy Edinburgh szépségéért meg kell küzdeni. Egyik pillanatban még esett, majd kisütött a nap, pár perccel később pedig ismét beborult és megérkezett az orkán erejű szél és néhány hópehely is. Felhúztam hát a vízálló bakancsom és elindultam várost nézni. Nem először jártam a skót fővárosban, egy nyári hétvégén már volt alkalmam felkeresni a legfontosabb nevezetességeket, így most már kötöttségek nélkül sétálhattam arra, amerre a lábam vitt.

AMIT NEM SZABAD KIHAGYNI

Edinburgh belvárosa szinte teljes egészében az UNESCO világörökségének részét képezi, így gyakorlatilag lépten-nyomon felfedezhetünk egy-egy látványosságot. A leghíresebb ezek közül minden bizonnyal az edinburgh-i vár, melyet évente egy-másfél millió turista keres fel. Itt található a város legrégebbi épülete, a közel 900 éves Szent Margit-kápolna, a hadtörténeti múzeum és itt tekinthetők meg a skót koronaékszerek is.

Edinburgh-i vár
Edinburgh-i vár

A vár és a királyi rezidenciaként szolgáló Holyrood-palota között húzódik a Royal Mile (Királyi mérföld). Ezen az Edinbugh főutcájaként szolgáló nagyjából egy skót mérföld (1.8 km) hosszú útvonalon számos étterembe, pubba és szuvenírboltba térhetünk be, de itt áll a gótikus stílusú St. Giles’ Cathedral is.

VULKÁNTÚRA A BELVÁROS MELLETT

Ha szerencsénk van és elcsípünk egy-két napos órát, mindenképpen érdemes ellátogatni a palota melletti Holyrood Parkba. Egy átlagos városi parkkal ellentétben itt viszonylag kevés fát és annál több vulkanikus sziklát találhatunk. A város fölé magasodó Arthur’s Seat nevű csúcsra például egy kifejezetten meredek túraútvonal vezet fel, így erre érdemes előre felkészülni, és kényelmes cipőben, egy palack vízzel érkezni.

Arthurs Seat
Arthurs Seat

Kisebb megpróbáltatásban, de hasonlóan szép kilátásban lehet részünk, ha a Calton Hillt vesszük célba. Ezen a dombtetőn áll a város csillagvizsgálója, valamint az athéni Parthenon ihlette, félkész nemzeti emlékmű is. Félkész, mivel a napóleoni háborúkban elesett skót katonák tiszteletére emelt építményt forráshiány miatt végül sosem sikerült befejezni.

Kilatas a Calton Hill-ről
Kilatas a Calton Hill-ről

TÁVOL A TURISTÁK HADÁTÓL

Dean Village
Dean Village

Nyári kirándulásom során – az idő szűke miatt – csak a klasszikus látványosságokat volt alkalmam felkeresni, most azonban végre sikerült kimozdulnom az óvárosból és megismerhettem Edinburgh új arcait is. Elsétáltam Leath kikötőjébe és a mesebeli Dean Village-be is. Utóbbi egy csendes lakónegyed idilli kőházakkal és egy hangulatos folyóparti sétánnyal. Nem sok turistával találkoztam errefelé, és ez kifejezetten jól is esett a belvárosi forgatag után.

Dean Village
Dean Village

Hasonló a helyzet az Edinburgh központjától alig 10 mérföldre fekvő Quensferryben is, amely közigazgatásilag ugyan a skót fővároshoz tartozik, mégis olyan, mintha egy másik világba csöppentem volna. A monumentális hidak tövében megbúvó macskaköves utcákban számos apró kávézót és kocsmát találhatunk, a vízpartról pedig remek kilátás nyílik a tengeröbölre és a híres Forth Bridge-re. A két és fél km hosszú vasúti hidat 1890-ben adták át, 2015 óta pedig a világörökségi helyszín is. Tömegközlekedéssel ugyan egy órába telt eljutni ide, a látvány azonban minden utazással töltött percet megért.

Forth Bridge
Forth Bridge

ESŐNAPI PROGRAM

Haggis
Haggis

Bár biztatok mindenkit, hogy eső ellenére is mozduljon ki, van az az időjárás, ami esernyő és vízálló kabát ellenére is elviselhetetlen. Ilyenkor érdemes betérni az ingyenesen látogatható Skót Nemzeti Galériába, ahol a nemzet nagy festői mellett Leonardo da Vinci és Raffaello műveit tekinthetjük meg, de részt vehetünk egy földalatti túrán is az óváros alatti pincerendszerben. A város kocsmáiban kipróbálhatjuk a különböző whisky- és sörkülönlegességeket vagy megkóstolhatjuk a skót nemzeti ételt, a magyaros hurkához hasonló haggist.

További beszámolók és érdekességek tengeren innen és túlról a Magyarul Utazom blogon (https://www.magyarulutazom.com)!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb