Afrika

Marokkói körutazás: egy ország, ahol mindenki talál kedvérevalót

Kultúra, tengerpartok és a királyi városok

Hirdetés

Az Atlanti-óceán partján, a spanyol partoktól alig egy órányi kompútra található Marokkó, egy sokszínű és vendégszerető, gazdag iszlám hagyományokkal rendelkező ország.

Az Afrika kapujának is nevezett ország tengerpartjaival, hegyeivel, fennsíkjaival és kiterjedt alföldjeivel,  kő- és homoksivatagjával a tengerparti pihenést kedvelőktől az aktív pihenés szerelmeséiig mindenkinek tud nyújtani valamit. A világ kulturális és természeti örökségének (UNESCO) jelenleg kilenc marokkói helyszín a része, és további, tizenhárom helyszín a javaslati listán várakozik felvételre.

 

A Wizz Air és a Ryanair fapados járatainak köszönhetően számunkra is elérhető közelségbe került ez a nagyszerű és hatalmas ország. A Ryanair közvetlen járata Marrakest kapcsolja össze légi úton a magyar fővárossal, míg a Wizz Air 2019 áprilisáig működtet közvetlen járatot Marokkó Miamijának mondott Agadirba. Átszállással Tangier, Casablanca és Rabat is elérhető fapadossal többnyire milánói, brüsszeli vagy madridi átszállással.

Kultúra és drámai tengerpartok

Sidi Ifni

A tenger szerelmesei minden kétséget kizáróan megtalálják számításukat valamelyik csodálatos tengerparton Sidi Ifni és Rabat között. A körülbelül húszezer fős lakosságszámú Sidi Ifni mintegy 170 kilométerre délre fekszik Agadirtól. A korábbi századokban Sidi Ifni a rabszolga-kereskedelemben is fontos szerepet töltött be, innen hajózták ki a rabszolgákat. A tizenkilencedik században vált spanyol protektorátussá. Ma a csendes kisváros inkább kék-fehér épületeivel vonzza a szörfözni vágyó turistákat.

Sidi Ifni
Sidi Ifni

Legzira strand

Nem sokkal északabbra Sidi Ifnitől, mintegy 150 kilométerre, délre Agadirtól, található Marokkó egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója, a Legzira strand, amely nyolc kilométer hosszú és nevezetességként két, tengerbe nyúló sziklaívvel rendelkezett. Egyikük 2016-ban összeomlott. A vörös színű legzirai sziklaív különleges látványt nyújt naplementekor.

Legzira leglátványosabb pontja
Legzira leglátványosabb pontja

Mirleft

Mirleft 130 kilométerre délre található Agadir városától, ahol az Anti-Atlasz hegység az Atlanti óceánnal találkozik. A tengerpart számos magasabb sziklával ékesített. Itt is található néhány szép strand.

Mirleft, tengerpart
Mirleft, tengerpart

Agadir

Agadirba a legtöbb nyaraló kizárólag az aranyló homokjáról ismert, három kilométer hosszú strand és a fürdőzés miatt érkezik. A várost 1960-ban egy földrengés szinte a földdel tette egyenlővé, ezért épületei újak, architekturális szempontból érdektelenek. A várost a régi romváros mellett építették fel.

Agadir strand
Agadir strand

Esz-Szavíra

Agadirtól 173 kilométerre északra,  Casablancától, Marokkó legnagyobb városától 360 kilométerre délre található Essaouira, vagy Esz-Szavíra, Mogador, UNESCO Világörökségi helyszín. A város fő látványosságai az 1506-ból fennmaradt erőd, a medina (óváros) és a medinát körülvevő városfal, a kikötő kékre festett bárkáival, valamint a medinán belül a régi zsidónegyed, a Mellah, és közvetlenül a városfal mellett álló keresztény temető. A szörfösök is előszeretettel keresik fel a várost.

Esz-Szavíra
Esz-Szavíra
Esz-Szavíra tengerpartja
Esz-Szavíra tengerpartja

Mazagan

Mazagan portugál erődváros (ma El Jadida része), Casablancától mintegy 90 kilométerre délre található. A tizenhatodik században épült erőd és a fennmaradt régi portugál épületek szerepelnek az UNESCO világörökségi listán. A település ékes példája az európai és a marokkói építészeti stílusok és kultúra keveredésének.

Casablanca

Marokkó pénzügyi fővárosa, Casablanca ad otthont Afrika legnagyobb mecsetjének. Marokkó korábbi királyáról és építtetőjéről, II. Hassánról elnevezett mecset 90.000 négyzetméteren, részben a tenger fölé épült Michel Pinseau francia építész tervei alapján. A húsz hektáros imahall 25.000 hívő befogadására alkalmas. Ezen kívül a mecset körül további 80.000 hívő imádkozhat egy időben. Mind a mecset területét, mind pedig a férőhelyek számát tekintve világviszonylatban kiszorult a top 5-ből, azonban a mecset több, mint 200 méter magas minaretjével mind a mai napig világcsúcstartó.

Casablanca, Hassan Mecset
Casablanca, Hassan Mecset

Rabat

Rabat, Marokkó sokszínűségének jelképe, modern politikai fővárosa, egykori királyi városa (mellesleg UNESCO kulturális világörökség) szintén rendelkezik remek strandolásra is alkalmas tengerparttal.

Rabat Tengerpartja
Rabat Tengerpartja

Királyi városok körutazás

Népszerű útvonal Marokkóban a négy királyi város, Marrákes, Fez, Meknes és Rabat felkeresése. Ez az útvonal kiválóan bejárható vonattal is. Marokkónak európai színvonalú vasúthálózata 1907 kilométer hosszú és Tangiertől Marrákesig, többnyire az Atlanti-óceán mentén fut. Múlt hónapban (2018 novemberében) adták át a Tangier-Casablanca nagy sebességű vasútvonalat is, amelyen Tangier és Kenitra között immár 320 km/h csúcssebességgel képesek közlekedni a vonatok. Meknes és Fez városa a Rabatot Algériával összekötő vasútvonal mentén található.

Marrákes

Marrákes, a “vörös város”, körülbelül egymilliós lakosságával Casablanca, Fez és Tangier után Marokkó negyedik legnagyobb városa. Könnyen elérhető korszerű buszokkal Agadirból vagy Essaourából is. A város nevéből ered Marokkó, az ország elnevezése. Marrákes számos látnivalóval rendelkezik. A négy egykori királyi város közül  talán Marrákes a legjelentősebb. Medinája UNESCO világörökség. Szinte minden turista a Jemaa el-Fnaa téren kezdi meg a marrakeshi városnézést.

Koutoubia-mecset
Koutoubia-mecset

A 12. században épült Koutoubia-mecset (a könyvkereskedők mecsete – oldalában már az 1200-as évektől árulták a híres könyveket és sokan könyvet vásárolni utaztak ide) 77 méter magas minaretjével a Jemaa el-Fnaa tér mellett található. A mecset kertjétől nem messze áll Marrákes 19 kapujának legszebbike, a Bab Agnaou. A díszes kapu finom domborművekkel és Korán feliratokkal ékesített. A Saadian dinasztia 66 gazdagon díszített sírja is a Bab Agnaoutól csak egy utcányira található. Az 1578-ben épült El Badi palota és a 19. században épült Bahia palota, a szultán nagyvezírének otthona szintén Marrákes nevezetességei közé tartozik.

Fez

Fezt, a legrégebbi királyi várost a 8. században alapították. A modern Feznek három fő negyede van: a két medina, Fes el Bali és Fes Jdid, valamint a francia gyarmatosítás idején épült Ville Nouvelle. 1981-től Fez medinája UNESCO világörökségi helyszín. Fes-al-Balit, Fez nagyobbik medináját 2012-ben teljesen egészében autómentes övezetté alakították. Annak ellenére, hogy a franciák Rabatba helyezték át a politikai fővárost 1912-ben, Fez megmaradt Marokkó kulturális és vallási fővárosának.

Fez
Fez

Itt található a világ egyik legrégebbi egyeteme is, a 859-ben megalapított a Karavijjún-mecset (Al- Qarawiyyin) mellett működő medresze és könyvtár, amit valamikor a 10-12 század között alakítottak egyetemmé, Iszlám vallási- és jogi tudományok számára.  A folyó mellett találhatóak a 11. század óta működő cserzőműhelyek, amelyek alig változtak azóta. A fezi bőráru mára már olyan fogalommá vált, mint például a damaszkuszi penge.

Fez, cserzőműhely. Az elmúlt közel egy évezredben mit sem változott.
Fez, cserzőműhely. Az elmúlt közel egy évezredben mit sem változott.

Meknesz

Mekneszt, a négy királyi város egyikét a 11. században alapították a berberek Volubilis római város és Fez közelében. Volubilis Meknesznek köszönheti fokozatos elnéptelenedését. Volubilis építőköveit felhasználva sok új épületet építenek Mekneszben a 13.-14. században. Közülük több még ma is áll. A 17. században Iszmáil szultán (1672–1727) uralkodása alatt Meknesz Marokkó fővárosa lesz. Ő építteti meg a híres Dár el-Kebira palotát is, amelyet a Lisszabon egy részét is földig romboló 1755 november 1.-i földrengés tett tönkre.

Meknesz, Nagymecset
Meknesz, Nagymecset

Volubilis

1997-től UNESCO világörökségként nyilvántartott Volubilist, a római romvárost Mauritania vagy Mauretania (az ősi Maghreb) fővárosának tartották. Mauretania i. sz. 44-ben lett a Római Birodalom provinciája. Ekkor Claudius császár két tartományra osztotta. Mauretania Tingitana Tingis fővárossal (a mai Tangier) a mai Marokkó északi tartományait foglalta magába. Volubilis, a tartomány legnagyobb városa a déli határ közelében feküdt. A Meknesztől mintegy 30 kilométerre található régészeti parkot, ha nincs saját járművünk, taxival érdemes meglátogatni.

Volubilis
Volubilis

Még többet olvashatsz, többek között Marokkóról is a blogomon: https://www.trace.hu/blog/morocco/

 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb