Afrika

Kashbák útján: Marokkó egyik leglátványosabb útvonala

Hirdetés

A Kashbák útja Marokkó egyik legismertebb útvonala. Marrakeshből indulva érdemes bejárni, de lehetséges Ouarzazateból is, amennyiben belső járattal Casablancaból vagy Tangierből repülünk át. Ouarzazate országúton Agadirból is könnyen megközelíthető.

Átkelés a Tizi N’Tichka hágón

Ha Marrakeshből indulunk, követhetjük az évszázadok óta használt karavánút nyomvonalát. Ezen a karavánúton keltek át a Mali felől érkező kereskedők a Magas-Atlasz hegységen és értek Marrakesh városába. A Tizi N’Tichka hágó legmagasabb pontja eléri a 2260 méter tengerszint feletti magasságot, amivel kivívja a legmagasabb Észak-afrikai hágó címet.

Tizi N'Tichka hágó
Tizi N’Tichka hágó

Ounila völgy

Az utat a francia katonák építették meg 1936-ban. A főút egyenesen vezet Ouarzazateba. Azonban, ha sok időnk van és elég magas autóval rendelkezünk, érdemes útba iktatni a csodálatos Ounila völgyet is. A hágón átkelve rögtön az első lehetőségnél rá kell fordulni egy jelentéktelen mellékútra (P5106), amely Teloueten keresztül halad Aït Benhaddouig.

Tizi N'Tichka hágó
Tizi N’Tichka hágó

Telouet

Telouetben található a híres Glaoui család omladozó kashbája. A Glaoui család több, mint fél évszázadon át uralta a XIX. században Dél-Marokkóban az Ouarzazate régiót és az ő kiváltságuk volt a Szaharából Marrakeshbe tartó karavánút ellenőrzése. A Telouet hágóról (1800m) leereszkedve, a P1506-os út mintegy 40 kilométeren keresztül kacskaringózik az Ounila völgyben, egészen Aït Benhaddouig.

A Ziz folyóhoz hasonlóan az Ounila is életet fakaszt egy különben nagyon száraz, félsivatagos környezetben a Magas-Atlasz lábánál. Ahogy követjük a kacskaringós P1506-os utat, szinte minden kanyar mögül elénk tárul egy-egy zöldellő oázis képe.

Aït Benhaddou

Aït Benhaddou előtt mitegy hat kilométerre található egy kevésbé ismert, de látványos erődítmény, az 1860-ban épült Tamdaght kashba, melynek ma egyedüli lakói a gólyák és más madarak. A kashbah körül jót lehet túrázni az olajpálmák között.

Tamdaght kashba
Tamdaght kashba

Aït Benhaddou egy erődített falu az Ounila völgy végénél, 32 kilométerre Ouarzazatetól, kis kitérőre az N9/N10-es országúttól. Hajdanában a Ben Haddou berber klán központja volt, akik a XI.-XII. században ellenőrzésük alatt tartották a Szaharán keresztül vezető, Ouarzazatenál kereszteződő karavánutakat.

Picivel később, a XII.-XVI. század között épült a ma is látható kszár, amely lakosainak számát körülbelül ezer főre becsülték. A kszár falai közé ablaktalan vályogtornyok épültek, amelynek alsó szintjein istállók és raktárak voltak, a felsőbb szintjei pedig lakásként szolgáltak. A tornyok zárt udvarokat ellenőriztek. Régi berber szokás szerint a faluban nem volt minaret.  A kszár 2009 óta UNESCO világörökség része.

Aït Benhaddou egy erődített falu az Ounila völgy végénél
Aït Benhaddou egy erődített falu az Ounila völgy végénél

Ouarzazate

Ouarzazate egy kisváros (körülbelül 60000 lakossal) a régi karavánutak metszéspontjánál. Látnivalókban nemigen dúskál, de modern szállodái miatt bázisként használhatjuk a környék felfedezéséhez. A karavánok egyrészt a Draa völgyén keresztül haladtak Zagora irányába, amely ma egy ismert tevegelő hely, ahol a látogatók a kősivataggal ismerkedhetnek.

Ouzararate
Ouzararate

Másik útvonal

A kashbák útjának másik ága a Skoura –  Dadès völgy – Todra szurdok –  Tinejdad –  Erfoud – Merzouga útvonal, amely a híres Erg Chebbi homokdűnéi mellett halad el (népszerű turistaközpont a homoksivataggal ismerkedni vágyók számára).

Merzouga homokdűnéi
Merzouga homokdűnéi

Marokkó olyan hatalmas és olyan sok látnivaló van, hogy egyetlen út alkalmával lehetetlen mindent megnézni. 2018-ban kétszer is felkerestem az országot és összességében több, mint három hetet töltöttem ott, de még így is maradt egy csomó fehér folt.

Még többet olvashatsz, többek között Marokkóról is a blogomon: https://www.trace.hu/blog/morocco/

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb