Praktikus

Hitelkártya: Alap jó tanácsok és alapfogalmak

Hirdetés

Összegyűjtöttem Nektek néhány alap dolgot, amit mindenképpen fontos tudni.

Legfontosabb: HITELkártyáról soha, semmilyen körülmények között NE vegyél fel készpénzt ATM-ből, külföldön meg még annyira se!
Ennek oka, hogy a bankok a kp felvétel pillanatától elkezdik számolni a kamatot és akkor is nagyon sok ezer forintot kell extrán kifizetned, ha egyébként a megszokott határidőben letudod a teljes törlesztést. Néhány bank emiatt úgy is állítja be a hitelkártyáit, hogy azokról nem is enged pénzt felvenni, de ez a ritka eset mert nekik ez nem érdekük.

Betéti kártyáról vegyél fel készpénzt bárhol, de előtte tájékozódj ennek a külföldi költségeiről a bankodnál! Valószínűleg ez is ezres nagyságrend, de ez még belefér, mert előre tudod tervezni, szemben az elszabaduló kamatokkal.

Sokan kérdeztétek, hogy mi a különbség a betéti-, illetve a hitelkártya között:

A betéti kártya a betéti számládhoz kapcsolódik, annyi pénzt tudsz felvenni róla, amennyi a betéti bankszámládon szabadon van. A lekötött betétekhez nem tudsz hozzáférni vele.

A hitelkártya egy külön, a kérésedre létrehozott hitelszámlához kapcsolódik, amin az egyenleged mehet nullába is, és a meghatározott forduló napig nem kell kamatot fizetned rá, kivéve, ha készpénzt veszel fel róla, ahogy ezt fent jeleztem. Tehát ilyent nem csinálunk véletlenül sem!
További részletekért, ha nem világos, hogy melyik kártya mit takar, fordulj a bankodhoz!

Fontos, hogy az, hogy egy kártya milyen kibocsátótól származik, még nem határozza meg, hogy betéti vagy hitelkártya. Tehát a Maestro, Visa és MasterCard is lehet betéti vagy akár hitelkártya is.

Melyiket hol érdemes használni?

Maestro – csak belföldön, ez a legolcsóbb típusú bankkártya, legtöbbször nem dombornyomott és a betéti számlához adják.

VISA – USD alapú elszámolású kártya, azaz a devizakonverzió során USD-hoz képest számol a bank, pl HUF-ról USD-ra azután USD-ról to TBH-ra. Dombornyomott, a világ minden táján elfogadják.

MasterCard– EUR alapú elszámolású kártya, azaz a devizakonverzió során EUR-hoz képest számol a bank, pl HUF-ról EUR-ra azután EUR-ról TBH-ra. Dombornyomott, a világ minden táján elfogadják.

AmericanExpress / AMEX – Elsősorban céges dolgozók kapják a céges költségeik fedezésére, magánszemélyként nem látom okát, hogy bárki figyelmet fordítson erre a VISA vagy a MasterCard ellenében.

Hitelkártyák használata akkor lehet célszerű, ha találsz egy olyan konstrukciót, ami pénzvisszatérítést garantál az elköltött pénzed függvényében. Például, a JOKER hitelkártya 4% pénzvisszatérítést ad, a közlekedési költségek esetén (ha ezt jelölted be a szerződésben), ami azt jelenti, hogy külföldön érdemes ezzel a hitelkártyával megvenned a városi buszjegyet, vagy akár a síliftre a bérletet, mert 4%-kal olcsóbban kapod meg. Persze lehet, hogy az árfolyam rosszabb ezzel a kártyával, mint amennyiért Te váltottad a készpénzed, ezért számold ki, hogy melyik éri meg jobban. Ha a 4% több, mint amennyivel olcsóbban váltottál, még mindig megéri ezt használni. Ha kevesebb, akkor fizess kp-ban.

JÓ TANÁCSOK
Utazás során többször is lehet, hogy nagyobb összeget kell fizetned, mondjuk egy szálláson, vagy autóbérlésnél. Ha a kártyádon a limit alacsonyabb, akkor nem fogsz tudni fizetni és az elég kellemetlen. 2 dolgot tehetsz:
1. Még az út előtt megemeled a limitet, de ezzel nagyobb kockázatot vállalsz egy kártyalopás&feltörés esetén.
2. Elviszed magaddal a bankod telefonszámát és ilyen esetben telefonon keresztül emeltetsz limitet.

Mindenképpen vidd el magaddal a bankod külföldről könnyen hívható telefonszámát, hogy egy esetleges kártyaletiltás esetén minél előbb tudj telefonálni. Akkor nem fogsz ráérni WiFi-t vadászni és a netről kinyomozni, milyen számot tárcsázz!

Az összeg limit mellett kevésbé ismert, de van napi vásárlási limit is minden kártyához beállítva. Utazás előtt ellenőrizd, hogy ez ne legyen túl alacsony, mert külföldön jóval gyakrabban fogof használni a kártyádat, mint a szürke hétköznapokon. Előfordulhat, hogy ha például a vásárlási limit száma maximum napi 5, akkor fizetsz 1 dupla hamburgert, veszel 2 alkalommal egy darab vonaljegyet autómatából, vásárolsz valamit egy boltban meg fizetsz a belépőért a múzeumban, akkor este már nem fogsz tudni fizetni a szálláson akkor sem, ha az elköltött pénzed igazából marginális volt. Olyan limitet válassz, amivel kényelmesen tudsz mozogni és fizetni az utazásod alatt.

Tudd, hogy minél többet engedsz, annál nagyobb kockázatot vállalsz a kártyád elvesztése esetén, ugyanis a netes vásárlás során nem kell a PIN kód és bárki tudja használni egészen addig, amíg a napi darab limitet el nem éri, tranzakciónként a megadott max. összeghatárral természetesen.

Mi a megoldás? Egyrészt elővigyázatos vagy, másrészt az, hogy indulás előtt a betéti számládról elutalod a felesleges pénzt egy olyan számlára, aminek a kártyáját nem viszed magaddal, vagy lekötöd a felesleges pénzt bármilyen betétbe amit majd feltörsz ha hazajöttél, de addig elérhetetlenné teszed.

Mi ezzel a gond? Ha autót bérelsz, akkor nagyobb összeg, általában 1-2000 EUR szabad pénzösszegre van szükség kauciónak és ezen felül kell legyen költőpénzed is.
Tehát, csak akkor játszik a fenti tanács, ha ennél több pénzed van.

TIPP: Bár extra utánajárás és van némi költsége, de autóbérléshez célszerű igényelni egy, a saját bankodtól független, másik bankban egy hitelkártyát. Hazaérkezéskor azonnal rendezd a tartozásod és szüntesd meg a kártyát a hozzá kapcsolt hitelszámlával együtt. Így elkerülheted azt, hogy az autóbérlős cég utólag rád terheljen olyan adminisztratív költségeket, mint például hivatalos szerv számára nyújtott adatszolgáltatás díja (~20ezer Ft-ot is számlázhat az autóbérlő, ha a rendőrség kikéri a cégtől, hogy ki szabálytalankodott adott időpontban. A rendőrségi bírság ezen felül fog jönni, ha olyan súlyos, hogy kiszámlázzák, viszont ha nem annyira nagy, akkor lezárják bírság nélkül! Az autóbérlő viszont ettől föggetlenül, még előtte lehúz.)
Ha igényelsz pluszban egy kártyát ehhez, akkor ügyelj, hogy az átfutási idő akár 1-2 hónap is lehet, tehát légy előrelátó!
Van ennek díja? Igen van, de ha beüt a krach, többet spórolhatsz vele.

A fentiek elolvasásával elfogadod, hogy minden itt leírt megállapítás segítő szándékú, de laikus, felhasználásuk saját felelősségre történik, a saját döntéseidért Te vagy a felelős. Bővebb információkért fordulj a bankodhoz és ne félj tőlük kérdezni!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb