Praktikus

Babával utazók kislexikona A-tól Z-ig

Avagy mire figyeljünk ha külföldre utazunk egy év alatti csecsemővel

Hirdetés

Mikor még pár éve gyermek nélkül jártuk a világot, nem is tudtuk, milyen könnyű helyzetben vagyunk. Szükség volt egy repjegyre (nem figyeltük, mikor indul, mikor érkezik meg), szállásra (a tisztaság volt majdhogynem az egyetlen szempont), bármilyen bérelt autóra (gyerekülés?- ugyan…), és egy tempós útitervre; benne annyi programmal, ami körülbelül három hónapra elég lett volna, nemhogy három hétre.

Mióta szülők lettünk, kicsit komplikáltabb lett az élet, de azt vesszük észre, rutinnal minden könnyebbé válik egy idő után. Már nem izgulunk annyira a repülőút előtt; mit vigyünk, mit hagyjunk otthon. Kérdések mindig lesznek, hiszen a pici babák annyira gyorsan változnak, hogy ha háromhavonta el is tudunk utazni valahova, ez idő alatt olyan, mintha újra kellene tanulni mindent, mert ami az előző út során működött, a következő alkalommal már nem fog.

Vegyük sorba, mit érdemes szem előtt tartani, mielőtt elindulunk babával utazni

Repjegyfoglalás, reptéri, fedélzeti tudnivalók

Repülőgép- indulási időpontja

A repjegyfoglalásnál érdemes figyelni, hogy milyen időpontban megy a gép. Régen mi ezt egyáltalán nem néztük, ment, amikor ment, alkalmazkodtunk hozzá. Gyakorlatilag most is az egyik legfontosabb tényező a repjegy ára, viszont, ha lehet választani, a baba napirendjéhez próbálunk meg igazodni. Igyekezzük elkerülni a nagyon korán/későn induló/érkező járatokat, viszont az a tapasztalat, hogy sajnos a fapados, Budapestről induló járatok (például a WizzAir, Ryanair), sokszor pont ezekben az időpontokban indulnak. Ilyenkor nyelünk egyet és rányomunk a vásárlás gombra. Ez nem tarthat vissza az utazástól (sem egy jó árú jegytől), majd alkalmazkodunk- a babánkkal együtt.

Helyjegyvásárlás

A másik, amire egy fapados járatnál figyelni érdemes, hogy ezeknél a társaságoknál ha szeretnénk helyjegyet, külön szükséges megvásárolni a jegy mellé. Nem kötelező, de ennek hiányában random módon fogja kidobni a gép az ülőhelyünket. A repjegytársaságok nem kevés pénzért árulják ezeket a helyjegyeket, ezért mi eddig úgy voltunk vele, nem élünk ezzel a lehetőséggel. A ’nem kevés pénz’ enyhe kifejezés, a sokszor szemtelenül olcsó repjegy ténye mellett. Eddig nem ültetett még minket szét a rendszer, de általában a hármas ülés két szélére kapunk helyet. Az emberek jófejek, mindig lehetett eddig egyezkedni, helyet cserélni. Ha pedig nincs tele a gép, még könnyebb. Ennek fényében valóban meggondolandó, hogy érdemes-e még ezzel a költséggel is terhelni az utazási költségvetést.

Elsőbbségi beszállás

A csecsemővel utazóknak ingyenesen biztosított az elsőbbségi beszállás, nem szükséges külön ilyen kedvezményt vásárolni. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a biztonsági ellenőrzésnél, illetve a beszállásnál nem kell beállni a kígyózó sorba, hanem egy külön sorban előre lehet menni, ahol leellenőrzik a csomagokat/papírokat, és tovább is engednek. Természetesen minden légitársaságnál külön érdemes erről a kedvezményről tájékozódni, mint ahogyan a baba csomagjával kapcsolatban is. Erről a következő pontban.

Poggyász a babának

Csecsemő részére fel lehet vinni 100ml-nél nagyobb űrtartalmú folyadékot az utastérbe. Mi mindig vittünk 1l-es babavizet, bébiételeket, és nem volt semmi gondunk belőle. Mindegyiket külön leellenőrzik, de sértetlenül, bontatlanul kaptuk őket vissza. Mindenesetre fontos az adott légitársaságnál, akivel utazunk, utánanézni ennek, nehogy a helyszínen érjen kellemetlenség. Ugyanez vonatkozik a baba csomagjának méretére is, melyet magunkkal vihetünk a fedélzetre, illetve nem elhanyagolható kérdés a számára feladható eszközök száma sem- gondolok itt pl a gyerekülésre és a babakocsira. Szóval a legjobban akkor járunk, ha utazásunk előtt minderről időben tájékozódunk, és felkészülünk.

Egyéb reptéri/repülési infók

 • Amíg járni nem tudó babával utazunk, érdemes vinni egy nagyobb plédet, vagy bármit, amivel le tudjuk teríteni a várótermi széket, ha már a babakocsiban nem marad meg, tartani sokáig pedig nagyon fárasztó. Mi erre a célra egy önmagába hajtható, vállra akasztható játszószőnyeget vittünk. Alapból a babakocsiba volt beletéve, így nem számított külön csomagnak, viszont a fedélzetre is fel tudtuk vinni, s így jó célt szolgált a repülőgép ülésére terítve is.
 • Tartsunk magunknál mindig nedves törlőkendőt, nem csak a pelenkázás miatt, hanem ha gyorsan le kell törölni valamit, vagy meg kell törölni a gyerkőc kezét, életet menthet (de ha azt nem is, lelkiismeretet mindenképpen, hogy te áttörölted a kezét, miután mindent végigfogdosott).
 • Útjaink során, azt tapasztaltuk, hogy nem érdemes rohanni a reptéren. Mindenhol van -bár kevés- olyan hely, ahol egy éppen csak ülni tudó/felálló gyerek elvan, és mondjuk nem a földre tesszük le. Keressük meg a következő állomásunk helyét (mondjuk, ahol majd be kell szállni), majd keressünk egy helyet, ahol ellehetünk a gyerekkel. Amikor már látjuk, hogy fogy a sor, menjünk mi is, le ne maradjunk, de nem kell a kapu megnyitása után rögtön szaladni, mert utána vagy a gépen, vagy rosszabb esetben egy hangárban kell várakoznunk.
 • Mindenkinek egyénileg kell mérlegelnie, a babája ismeretében, hogy a baba táskájába miket tegyenek bele. A társaságok honlapján ehhez adnak is segítséget, erre nem is térnék ki. A kulcs szerintem az, hogy otthon érdemes megfigyelni, mi köti le, milyen játékot szeret. Esetleg lehet készülni egy-egy új aprósággal is, hátha leköti a figyelmét hosszabb időre. Ha szeret rágcsálni, ropogtatnivalóval (például kölesgolyóval) érdemes készülni- főleg, ha a jegyben nincs benne az étkezés, vagy nem éppen bababarát a fedélzeten vásárolható étel.
 • A repülőgép mosdójában van egy kis lehajtható pelenkázó rész, de a helyszűke miatt igencsak komoly tetriszezéssel oldható meg a pelenkacsere. De megoldható, és ez a lényeg. Az eldobható pelenkázó-alátétről ne feledkezzünk meg!
 • Aki repülni készül babával, szinte elsők között olvas arról, hogy fel-és leszálláskor érdemes a picivel valamit itatni-etetni, hogy a füldugulást megakadályozzuk. Aki szoptat, érdemes ezt a lehetőséget választani, várhatóan ez meg is fogja nyugtatni a babát, jobb esetben el is alszik. Ha már nagyobb, lehet vele bármilyen folyadékot itatni, vagy adni neki pár falatot.
 • Ha felszállt a gép, és addig minden flottult ment, megnyugodhatunk, már csak a magasban töltött időt kell kellemessé tenni- de legalábbis elviselhetővé. Ezzel kapcsolatban szintén az a fontos, hogy ismerjük saját gyerekünket, mi köti le, mivel lehet csendes, nyugodt perceket szerezni (valljuk be, ez nekünk és az utazóközönségnek is fontos). Ami nálunk bevált: szoptatás, ha szükséges; apró rágcsálnivalók; étel, amit felvittünk magunkkal; 1-2 érdekesebb játék; jófej utasok, akik lekötik a figyelmét; illetve a csodakendőnk, ami nem más, mint egy sima karikás kendő. Mi aktívan hordozunk életkornak megfelelő hordozóeszközökben- az egyik ilyen a karikás. Ebben a babánk mindig megnyugszik, jobb esetben el is alszik, ami egy hosszabb út során életmentő lehet. Meleg szívvel ajánlom a hordozókendő beszerzését és alkalmazását repülőn is.

A baba „szállítása” az utazás alatt

Egy éves kor alatt a legtöbb gyerek még nem indult el önállóan, ha el is indult, még sokat van a földön, egyáltalán nem stabil, nem lehet például egy városnézés során haladni vele, gyorsan elfárad stb, így mindenképpen szükséges valamilyen eszközt magunkkal vinni, amibe bele tudjuk tenni a babát, hogy szállítani tudjuk

Az első és talán legkézenfekvőbb megoldás a babakocsi. Sokat olvastunk utána, mivel jár a babakocsi szállítása, különös tekintettel arra, hogy a repülőgépen hogyan bánnak vele. Sajnos nagyon sok rosszat olvastunk,- nem vigyáznak rá, dobálják, összekenik, esetleg rongálódik is az út alatt,- így úgy döntöttünk, beruházunk egy nagyon olcsó, dönthető háttámlás babakocsira (természetesen használtan), amelyért úgymond nem kár, ha baj éri.

Rögtön az első repülős út után konstatáltuk, hogy jól döntöttünk, a babakocsik szerte-széjjel voltak hajigálva a leszállás után.  Megrongálva nem volt (nem néztük nagyítóval, az is igaz), így nyugodtan szedtük össze a széthajigált kocsit. Kinyílt, gurult, mehettünk tovább nyugodt szívvel.

A másik ok, amiért érdemes nem a legszebb, legjobb babakocsit magunkkal vinni, az nem más, mint, hogy ha az ember lánya (vagy fia) a városi sétán túl másféle terep felé is venné az irányt, igencsak igénybe lesz véve a szerkezet. Mi, legutóbbi portugál utazásunk során még a kemény homokon, a tengerparton is magukkal vittük a kocsit. Nyilván felmerül a kérdés, minek a homokba vinni. Mi mindig előre mérlegeltük, milyen terepre készülünk, milyen tevékenységet szeretnénk ott csinálni, mennyi időre mennénk, s ehhez képest választottunk eszközt. Amikor sok minden volt nálunk, pihenősebb, sétás perceket terveztünk, a babakocsi választottuk. Mikor kirándulni szerettünk volna, vagy a terep teljesen alkalmatlan lett volna a babakocsihoz, a hordozás mellett döntöttünk.

És elérkeztünk egy másik alternatívához, a hordozáshoz. Sokan hordoznak, sokan nem, ezt mindenkinek egyénileg kell eldöntenie. Mi a gyermekvállalás elején megbeszéltük a férjemmel, hogy szeretnénk majd hordozni, ha a kislányunk partner lesz ebben. Szerencsére az volt, (és a mai napig is az), így útjainkra a babakocsi mellett egy karikás kendő és egy hátihordozó is elkísérnek. Jó szolgálatot tesz mind a kettő, legyen szó reptéren, repülőgépen altatásról- nyugtatásról, kirándulásról, sétáról.

Baba gondozás, ápolása, etetése külföldön

Az egyik legtöbb kérdőjelet egy külföldre utazó friss szülő számára az veti fel, hogy külhonban hogyan fogja kielégíteni a kisbabája igényeit. Nézzük a főbb pontokat:

Szoptatás

Ha egy anyuka szoptat, a legegyszerűbb helyzetben van. Nem kell mást vinnie az útra, mint saját magát, a higgadtságát, enni, inni jókat, és készen van a baba táplálása. Jó szolgálatot tehet e mellé egy szoptatóskendő. Amit szükséges itthon hagynia, az a szemérmessége, mert minél kisebb a baba, annál nagyobb eséllyel éhezik meg váratlan szituációban, és akkor enni kell neki- nem várja meg, míg visszaérünk a szállásunkra. Én személy szerint szoptattam autóban, téren egy padon, számtalan tengerparton, reptéren, repülőn, – mindenhol diszkréten, kendővel takarva.

Fontos, hogy ha csak anyatejes, akkor is érdemes valami B tervet kieszelnünk,és magunkkal vinni tápszert, tejpépet vagy bármit, amit be lehet vetni, ha neadjisten az utazás alatt csappanna meg az anyatej mennyisége. Ha pedig tápszeres a baba, akkor figyeljük meg itthon, hogy mennyi tápszer fogy egységnyi idő alatt, s ennek megfelelően pakoljunk fel belőle. Jobb azzal nem kísérletezni, hogy ott majd kitaláljuk, milyen tápszert veszünk neki.

Étkezés

Ha elkezdődött a hozzátáplálás, egy fokkal könnyebb (és talán egyben nehezebb) helyzetben vagyunk. Minél több mindent eszik a baba, annál egyszerűbb táplálni. Viszont, itt jön képbe, hogy aki nem annyira bevállalós a hozzátáplálásban, mindig ott fog járni a fejében, hogy ’jó-e ha az adott terméket adom a kisbabámnak’, másrészt, itt már az étellel elkapható fertőzések is a képbe kerülnek- tápszernél és anyatejnél ezzel még nem kell számolni.

Minél kisebb a baba, annál inkább érdemes neki üveges bébiételt adni. Persze, lehet vinni párat magunkkal itthonról, de valamit mindenhol lehet kapni, még ha nem is olyat, mint itthon. Alap gyümölcsöket is lehet venni, (pl alma, banán), és ha apartmanban szálltunk meg, gyorsan össze lehet dobni neki valami finomat. Én pár gabonapépet vittem itthonról, így ha útnak indultunk, a szálláson mindent összekészítettem, gabonapép, víz, gyümölcs, és mikor éhes volt, gyorsan összekevertem neki, és készen is volt az étel.

Amire érdemes figyelni, hogy valahol nincs bébivíz. Legalábbis mi Portugáliában nem találtunk, így ásványvizet forraltam fel, azt adtam neki. A másik, hogy a kölesgolyót se nagyon ismerték ott, így következő alkalommal feltankolok majd kedvenc ropogtatnivalójával is.

Tisztábatétel

Érdemes mindig magunknál tartani egy eldobható pelenkázóalátétet, mert útközben szinte biztos, hogy szükségünk lesz rá. A pelenkacsere pedig halaszthatatlan dolog.

A művelet gyakorlatilag bárhol elvégezhető, csakúgy, mint a baba etetése. Jó pár hely volt, ahol már megtettük, eddig semmilyen negatív megjegyzéssel nem találkoztunk.

Az autóban való tisztábatétel alap, és talán az egyik legkönnyebb. A hátsó ülésen nagyon gyorsan megvan. Ezen kívül vannak ugye a pelenkázóhelyiségek, mosdókban lévő pelenkázólapok. Én ezeket csak ritkán veszem igénybe, és sokszor úton vagyunk, így nincs is lehetőség betérni ilyen helyiségbe. Út közben pedig, egy pléden a tengerparton, amikor még kisebbek, a mózes részben a babakocsiban- gyakorlatilag bárhol tisztába lehet tenni a babát. A legutóbbi extrém példa a reptéren volt, a férjem ölében került erre sor- a csomagjaink mindenestül lent voltak, a pelenkázó pedig fent volt az emeleten. Gyakorlatilag már a beszállásra vártunk, csak késett a gép, így nem lett volna szerencsés elmozdulnunk a helyünkről. Ezért a pelenkázásra ott helyben, egy csendesebb sarokban került sor. Itt is a diszkréció a lényeg. Meg persze a baba életkora, két-három évessel már nem biztos, hogy megcsinálnám ugyanezt.

Szállásválasztás

Szállást választani talán az egyik legnehezebb az utazás során. A repülő adott, pár óra múlva el is felejtjük, még ha rossz élmények érnének is minket ott; viszont a szállás hosszabb távra szól- napokig, hetekig leszünk ott, így érdemes a szállásválasztás előtt felállítani a fejünkben egy listát, milyen is számunkra az ideális szállás, és úgy nekiindulni a keresésnek.

Ami kulcskérdés a szállásfoglalásnál, az az, hogy milyen szállást szeretnénk igazán- mindig gondoljuk át, mik azok a kritériumok, melyeket fontosnak tartunk.

Nálunk szállásfoglaláskor fontosságban első helyen állnak az ingyenes lemondás, a tisztaság, az elhelyezkedés, az apartman jelleg, és az árszint. Attól, mert babával utazunk, nem került fel a listánkra a fellépő, a babakád és társai. Ezek itthon vannak, megkönnyítik az életünket. Ott nincs rájuk szükségünk- kis kreativitással mindent meg lehet oldani. Mi mindig a booking.com-on foglalunk, csalódás még nem ért minket vele.

Autóbérlés

Az autóbérlés nálunk férfi munka- a férjem intézi. Általában a Rental Cars oldalon foglal, alap kategóriás autót. A kedvezőbb ár reményében, érdemes megnézni az adott társaság honlapját is, és ott kalkuláltatni egy árat. Amire figyeljünk, az a foglalás visszaigazolása. (érdemes akár oda is telefonálni, hogy látják-e a foglalást).

Fontos még a megfelelő autósülés kiválasztása az autóba, ha nem vittünk magunkkal. Sajnos igen drága a bérlése, viszont ez elengedhetetlen.

Belefutottunk már olyan helyzetbe, hogy csak hitelkártyával lehetett fizetni a letét összegét. Erről is érdemes még a foglalás előtt tájékozódni, ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe

Pakolás

Ha már van repjegyünk, van szállásunk, szükség esetén béreltünk autót, ideje pakolni. De mibe, mit, hogyan pakoljunk?

Ennél a kérdésnél is kulcsfontosságú, hogy kinek mire van igénye. Első körben ezt érdemes átgondolni- illetve nem elhanyagolható kérdés, hogy hova és milyen évszakban utazunk; nyilván teljesen más ruhákra van szükség, ha mondjuk észak felé vesszük az irányt, vagy épp ellenkezőleg, egy trópusi sziget az úti cél.

Leírom, mi mi mellett tettük le a voksunkat, hátha valaki tud belőle inspirációt meríteni.

Mibe pakoljunk?

Ha az ember autóval indul útnak, gyakorlatilag az autó mérete határozza meg, mennyi mindent vihetünk magunkkal. Ha repülőt választunk, akkor a magunkkal vihető csomagok száma és mérete valamint a súlya előre meghatározott.

Mi eddig azt választottuk, hogy 2 hátizsákkal indultunk el, hármunk dolgaival megpakolva (ez kétszer negyven liter űrtartalmat jelentett). Erőt próbáló így pakolni, minden egyes bepakolandó darabot alaposan meggondolva, hogy valóban szükségünk lesz-e rá.

Bár kicsit spártainak tűnik, és feltehetően nem is a legcsinosabb ruháinkat tudjuk magunkkal vinni, de egy utazás nem is erről szól. Vigyünk olyan kényelmes, praktikus ruhadarabokat, melyek egymással is jól kombinálhatók, és mi is jólérezzük magunkat bennük.

 

Miért jó így utazni?

Azért döntöttünk  emellett a módszer mellet, mert:

 1. Felszabadító kevés dologgal utazni (és még így is soknak fog tűnni)
 2. Kézipoggyász méretű táskával utazunk, így nem szükséges feladni. Amellett, hogy ezzel még spórolhatunk is, ha szerencsénk van, és a babakocsit is rögtön visszakapjuk (azt le kell adni a reptéri személyzetnek a gép lábánál), nem kell megvárni amíg kipakolják a csomagokat, hanem csak felkapjuk a hátizsákunkat, és már mehetünk is
 3. Felsimertük, hogy teljesen felesleges az a rengeteg ruha, amit régen cipeltünk magunkkal- sokkal kevesebből is jól lehet gazdálkodni.

Magunknak tényleg csak a legszükségesebbeket vittük (1-1 hosszú nadrág, néhány váltás póló, pizsama, 2 cipő, 1-1 hosszú ujjú felső és pulóver, pipereszerek kimérve, külön flakonba áttöltve.

A kislányunknak az időjárásnak megfelelő öltözékkel készültünk. Nem értek egyet azzal, hogy dupla annyi mennyiséget vigyünk, mint amennyire otthon szükségünk lenne.. Nyilván, minden gyerek más, és minden életkorban más igényeket szükséges szem előtt tartani, de én arra törekedtem, hogy körülbelül minden napra jusson egy tiszta ruha, de van, amiből nem vittem annyit, hanem inkább beraktam az itthon használt mosógélt, öblítőt és vész esetére egy darab folttisztító szappant. Körülbelül 2 naponta, nagyjából 5 perc alatt átöblítettem a ruháját, és már száradt is a szárítón.

Fontosabb tételek, amit a babának pakoltunk:

 • ruhanemű (bodyk, rugdalózó, sapka, kabát, nadrágok, zoknik…stb)
 • két darab textilpelenka (a nagyobbikat használtuk lepedő gyanánt a kiságyba, így nem kellett a nagyobb lepedőt vinni)
 • hálózsák
 • takaró (repülőn is fontos!)
 • légzésfigyelő (pici babával ezt fontosnak tartottuk)
 • pelenka (minden éjszakára vittünk egyet, plusz még 1-2 tartalékot)
 • gyógyszeres csomag (fájdalom- és lázcsillapító, orrspray, orrporszívó, C és D vitamin, Betadine, Bepanthen, vatta, körömcsipesz, lázmérő, BioGai cseppek). A lista tetszőlegesen bővíthető természetesen. Mi úgy gondoljuk, egy alap csomag legyen nálunk, ha ezekkel nem lehet megoldani a bajt, akkor úgyis orvoshoz kell fordulni.
 • Ennivalók: tápszer vész esetére, rágcsálnivalók, pár db bébiétel, gabonapépek kimérve
 • játékok

Amiket nem vittünk, azokat a helyi boltokban igyekeztünk beszerezni. Volt, hogy utána kellett nézni, ugyanaz a márka a másik országban milyen néven fut; szükséges volt kompromisszumot kötni, mert nem mindennek találtuk meg az alternatíváját, de összességében azt mondhatjuk, hogy ha nem egy világtól elzárt településre megyünk, mindenhol meg fogjuk találni azt, amit keresünk

Útiterv

Az útiterv elkészítése az utazásaink során az én feladatom (gyakorlatilag minden feladat fel van osztva nálunk- ki miben „jó”, azt csinálja).

Általában mindig túlszervezem magam az utazások előtt. Három hétnyi útra általában három hónapnyi tervet készítek, ahogy azt már említettem. Természetesen nem járjuk be az összes helyet, nem rohanunk végig a látnivalókon, viszont így szabadon válogathatunk, merre is induljunk el.

Nem a klasszikus értelemben vett útitervet készítem, tehát nem írom le napokra megtervezve, hogy melyik nap mit fogunk megnézni, mert egyrészt babával nem lehet így előre tervezni, másrészt kell egy kis spontaneitás is és harmadrészt általában rengeteg olyan hely van még ilyen szervezés mellett is, amiről itthon nem tudtunk, és nagyon megfogott bennünket, így elmegyünk megnézni, s ha napra lebontott útiterv lenne, már borult is volna. Leírom, mi hogyan készülünk fel egy útra:

 1. Kijelöltem egy utazós füzetet, abba írok mindent, ami az útitervekkel kapcsolatos. Először is rajzolok egy ország/sziget/régió/város…stb térképet, ahol mozogni fogunk, persze ezt csak körülbelül teszem meg, nem mértani pontossággal. A térképrajzolással nagyjából képbe kerülök, hogyan is néz ki a hely, ahová megyünk, belövök egy körülbelüli bejárható távolságot, ami belefér babával.
 2. Elkezdek olvasgatni, általában külföldi fórumokon, Tripadvisoron, Facebook csoportokban, mit is kínál az adott hely. Ömlesztve felírom a helyeket, ötleteket, látnivalókat, egy-egy megjegyzéssel, hasznos infóval ellátva.
 3. Ezután csoportosítom őket, mik vannak egymáshoz közel, s elkezdem a térképen a körülbelüli helyüket megkeresni, s odaírom a nevüket- és most jön a csavar J -, GPS koordinátával ellátva. Pár éve már így utazunk, s mivel a legtöbb helyen bérelünk valamilyen járművet, az adott ország utazás előtt frissített térképével ellátott GPS-be csak beütjük a koordinátákat, s már mehetünk is. Nekünk ez bevált, nagyon szeretünk így utazni, megkönnyíti a helyzetünket, időt nyerünk vele.
 4. Ha már a célállomáson vagyunk, kinyitjuk a füzetet, előző este megbeszéljük, mely látnivalókhoz lenne kedvünk, bejelöljük, s másnap reggel útnak indulunk.
 5. Az utazás alatt minden nap pár gondolatot leírok, mi történt velünk aznap, így minden kedves emlék egy helyen marad meg.

A titok tehát az, hogy valójában nincs is titok. Vagyis de, mégis: ismerjük magunkat, ismerjük a babánkat, s próbáljunk úgy utazni, ahogy nekünk az a leginkább megfelel. Legyünk tájékozottak, nyitottak, és rugalmasak- így kellemes napokat fogunk eltölteni egy másik országban, más kultúrájú emberek között. Utazni babával nem egyszerű, sok körültekintést igényel, de megéri. Megéri, mert ezáltal egy pici embernek lehet megmutatni a világot- s talán mi is újra felfedezzük, ha gyermeki kíváncsiságunkat újra elővesszük.

Ha hiányérzeted van a cikkel kapcsolatban, vagy úgy érzed, valami kimaradt, írd meg nekünk kommentben és mi hozzáadjuk! Szeretnénk, ha ez a cikk olyan írássá bővülne, ami minden felmerülő problémára megoldást ajánl. Ha képtelen helyzetbe kerültél babáddal de megoldottad, vagy rájöttél valamire, ami sokkal egyszerűbbé teszi az utazást a picivel, oszd meg velünk kommentben!

Címlapfotó: PublicDomainPictures/Pixabay

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb