Európa

Skye szigetről a Külső Hebridákra – Skócia

Mint egy trópusi sziget

Hirdetés

Skóciából, Uig kikötőjéből másfél órás komp úttal érjük el Harris szigetét. Ez a sziget olyan eldugott, hogy aki el akar menekülni a nagyvilág elől, jobb helyet nem is választhatna.

Nagyon ritkán lakott terület, nem is értem, hogy az itt-ott elszórt házak lakói hogyan élnek, hol dolgoznak. Boltokat még találtunk itt-ott és a gyerekeket is összeszedte egy iskolabusz. Igaz, hogy egy busznyi gyereknél szerintem nem is él több a szigeten. A kompjegyet megvettük előző nap. A kikötő épületében egyébként éttermet is találunk és sok érdekes prospektust különböző hajókirándulásokról, például Szt. Kilda szigetekre.

Október végén jártunk ott, kalandos hajóutunk volt, odafele delfinek kísérték a kompot, visszafelé a szél miatt akkora hullámok voltak, hogy nem bírtam egyenesen közlekedni a fedélzeten. Mivel minden utas kényelmesen ücsörgött és olvasott így azt gondoltam, hogy ez egy teljesen átlagos út errefelé.

A szállásunk a Number 5 Drinishaderben volt: https://www.number5.biz/  Egy tó partján áll két házuk, az egyikben modern kétágyas szobák vannak közös konyhával és nappalival. A másik házban 2 szoba van, saját fürdő, saját konyha, a fűtést pedig egy kályha adja, amit a vendégnek kell megpakolni fával. Az egésznek a hangulata és a hely miatt is, egyik kedvenc szálláshelyem lett, maradandó élménnyé vált az ott töltött két éjszaka.

Igazából a híres fehér homokos tengerpartok miatt mentünk el  Harris szigetére. Luskentyre és Seilebost a legismertebbek. Tényleg hihetetlen, hogy a szürke, lekopott dimbes-dombos, tavakkal tarkított táj mellett ilyen partok vannak. Ehhez társul tavasszal és nyáron az üde zöld fű.

Két nap alatt tettünk autóval egy kis kört, Tarberttől el Northtonig a nyugati parton, a keleti parton pedig vissza. Láttunk templomot, romokat, szép kis házakat. Northtonnál érdemes felmászni a „hegyre” a kilátás miatt. Ha valaki több időre megy, be tudja járni az egész Harris-Lewis szigetet. A főbb látnivalók és kirándulások: Clisham, a sziget legmagasabb pontja a Corbett (799m), Ceapabhal látványos partvidéke, Bosta Beach, Muladal-Ulabhal-Oireabhal túraútvonalak, Gearranannan Blackhouse Village.

Luskentyre
Luskentyre
Szt. Clement templom
Szt. Clement templom
A szállás előtt
A szállás előtt
Tarbert
Tarbert

 

 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb