Európa

Miért éppen Grúzia?

Számos okunk van, hogy azt mondjuk, Grúziában minden van, ami kell a kikapcsolódáshoz

Hirdetés

Az elmúlt fél évben számunkra Grúzia, azon belül is Tbiliszi volt a világ közepe. Lili még 2017 novemberében pályázta meg az ösztöndíj lehetőséget, aztán 2018 tavaszán kiderült, meg is kapta. Előzetesen megbeszéltük, hogy vagy megyünk mindketten Grúziába, vagy maradunk otthon. Aztán szeptemberben már Grúziában is voltunk mindketten, én felmondtam a munkahelyemen és hirtelen Tbiliszi lett a főhadiszállásunk fél évre.

Tudtuk, hogy ez a fél év óriási lehetőségeket rejt magában és kár lenne veszni hagyni: meg akartunk nézni minden lehetséges dolgot Grúzián belül, illetve az ország szomszédságában. Már a kiutazás előtt terveket készítettünk, rangsoroltunk, hogy mit mikor és hogyan nézzünk meg, mi fér bele az időnkbe és a pénztárcánkba.

Grúzia elképesztően sokszínű ország. Mivel Európa és Ázsia között fekszik, stratégiailag fontos pont, így a középkorig önálló proto-grúz királyság gyorsan megszűnt, a területet az ottománok és a perzsák uralták felváltva, majd a 20. században a Szovjetunió részévé vált és csak annak szétesésével, 1991-ben nyerte el újra függetlenségét.

Tbiliszi (és igazából az egész régió) éppen ezért egy nagyon érdekes kavalkád: a szovjet szocreál stílus keveredik a hagyományos grúz építészettel, ami az ottomán-perzsa megszállás során számos orientalista építészeti motívumot vett át. Tbiliszi eklektikáját növeli továbbá, hogy a központban számos olyan építészeti beruházást hajtottak végre, melynek során teljesen modern stílusú épületek születtek. Tbiliszi éppen ezért egyszerre európai és ázsiai, egy különleges keverék, melyet fél év alatt nagyon megszerettünk minden szépségével és hibájával. Hiszen hibái is vannak bőven, például felszíni közlekedés szervezetlensége vagy a légszennyezettség.

Grúzia azért szuper hely, mert olyan, mint egy étlap, amin mindenki megtalálja a saját kedvenc fogását.

Aki a tengerparton pihenne…

…az elmehet a Fekete-tenger partjára, Batumiba. Mi januárban voltunk, akkor meglehetősen kihalt volt, de a helyiek szerint nyáron nagyon nagy az élet. Az biztos, hogy város tele van jobbnál jobb éttermekkel, kávézókkal és bárokkal.

Aki a hegyekben túrázna…

…az elmehet Svanetibe vagy Kazbegibe, ahol nyáron szép zöld a mesebelien nyugodt táj, míg 4-5 ezres hegycsúcsok tetején fehér hósapkák vannak. A Kaukázus hegyei északon szinte korlátlan lehetőséget biztosítanak a túrázásra és hegymászásra.

Kedvcsináló Kazbegihez:

Aki síelne…

…annak télen a Kaukázus hegyeiben erre is van lehetősége. Gudauri a legnépszerűbb síparadicsom, két órára található a fővárostól. Mi már leteszteltük, a liftek szuperek, az árak pedig alacsonyak.

Gudauri mellett Mestiában és Bakurianiban is van lehetősége boardozni vagy síelni az embernek.

Akit más aktív kikapcsolódás érdekel…

…az ellátogathat az Okatse és Martvili kanyonokba evezni, raftingolni vagy kirándulni. Csodás vadvízi zúgók, nagy és érintetlen erdők, egyszóval lélegzetelállító környezet.

Akit jobban vonz a gasztronómia…

…az is megtalálja a számításait Grúziában. A grúz borkészítés hagyományai 8000 évre nyúlnak vissza, a leghíresebb bortermő vidék Kakheti, Telavi és Sighnagi városaiban egymást érik a borpincék. Az ételek közül pedig csak kettőt emelnénk ki, amiket mindenképp ki kell próbálnia az embernek, ha idejön: a khinkhalit és a khachapurit. A khinkhali egy batyu-szerű tészta, melybe fűszeres húst tesznek, és forró vízben megfőzik. A khachapuri röviden a grúz pizza, melyre a feltét a sulguni (grúz sós sajt), vaj és tojás. De a grúz konyha e két ételen túl számos más érdekesnél érdekesebb lehetőséget rejt magában, szóval aki ide látogat, készítse fel a gyomrát és az ízlelőbimbóit.

Hacsapuri: valószínűleg az egyik legfinomabb étel a világon.
Hacsapuri: valószínűleg az egyik legfinomabb étel a világon.

Akit a kulturális programok érdekelnek…

…annak Grúzia ideális hely. Az ország tele van monostorokkal, katedrálisokkal, melyeknek legtöbbje építészeti különlegesség és sok közülük még a középkorban épült. Érdemes megtekinteni az elképesztően dinamikus és ugrálásokkal tűzdelt grúz néptáncot és meghallgatni a nagyon jellegzetes grúz népzenét.

Érdemes meglátogatni Mtskhetát, a régi fővárost is, ami az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Kis túlzással Mtskhetán minden második épületnek szakrális jelentősége van, annyi katedrális, templom, kolostor és monostor található a kisvárosban. Mtskheta mindössze 10 percre található Tbiliszitől északra.

Akit a klubélet vonz…

…annak Tbiliszi hangulatos klubjai remek lehetőséget kínálnak. A Khidi vagy a Bassiani agyeldobós techno bulijai mindenképpen megérnek egy misét.

Mi egy félév alatt sem értünk a grúziai bakancslistánk végére, így már meg is beszéltük, hogy „sajnos” vissza kell jönnünk ide közeljövőben, hogy bepótoljuk a kimaradt dolgokat. Számunkra csodás, kalandokkal teli félév volt ez, szóval szívből ajánljuk mindenkinek.

Ha szeretnél még olvasni és videókat nézni arról, milyen az élet Grúziában, az Utazós Kalandjaink Története Youtube csatornát itt éred el, a blogjukat itt találod, ez pedig az instagram profiljuk.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb