Európa

Séta Krakkóban

Hirdetés

Krakkót Lengyelország legszebb városaként tartják számon, óvárosa 1978 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel. Köszönhető ez többek között annak, hogy Varsóval ellentétben a második világháború alatt nem szenvedett hatalmas károkat, így a város megőrizte épületeit és középkori báját. A történelem és a múlt emlékei lépten-nyomon tetten érhetők, ugyanakkor vibráló és nyüzsgő hangulata olyan különleges atmoszférát teremt, amibe könnyű beleszeretni. Közelsége miatt tökéletes úti cél lehet egy hosszú hétvégére, de akár hosszabb időre is szolgál elegendő programmal.

Posztócsarnok. Fotó: Séta Krakkóban
Posztócsarnok. Fotó: Séta Krakkóban

A város turisztikai központja az óváros és a monumentális Rynek Główny, amely 200×200 méteres nagyságával Európa legnagyobb középkori főtere címmel büszkélkedhet. Itt található Krakkó egyik ikonikus épülete, a Posztócsarnok, melynek története egészen a XIII. századig nyúlik vissza. A Sukiennice napjainkban a Nemzeti Múzeum képcsarnokának, kávézóknak és éttermeknek, valamint lengyel kézműves termékeket és ajándéktárgyakat kínáló árusoknak ad otthont.

Posztócsarnok épülete. Fotó: Séta Krakkóban
Posztócsarnok épülete. Fotó: Séta Krakkóban

A Rynek a város szíve, ahol minden sarokban találunk valamit, ami miatt érdemes megállni. Nyáron, valamelyik kávézó vagy étterem teraszán egy jófajta lengyel sör mellett „mozizhatunk” és nézhetjük a téren zajló eseményeket. Megetethetjük Krakkó elvarázsolt galambjait, felmászhatunk a Városháza vagy a Mária-templom valamelyik tornyába, így több perspektívából is láthatjuk mitől is olyan magával ragadó ez a hely.

Mária Templom. Fotó: Séta Krakkóban
Mária Templom. Fotó: Séta Krakkóban

De a rengeteg látnivaló mellett az egyik legjobb dolog, amit Krakkóban tehetünk, ha céltalanul elkezdünk bolyongani a város utcáin. Egy ilyen séta során biztos, hogy bele futunk a Planty parkba, amely 4 km hosszan öleli körbe az óvárost, mint egy zöld nyaklánc. Korzózó nyugdíjasok, gyerekeiket tologató anyukák, turisták, kutyáikat sétáltató gazdik, egyszóval mindenki imádja ezt a helyet, ahol egy padon ücsörögve megpihenhetünk.

Planty park. Fotó: Séta Krakkóban
Planty park. Fotó: Séta Krakkóban

Bármelyik irányba is indulunk a Plantyn, előbb vagy utóbb a Wawelhez érkezünk. Klasszikus program az egykori királyi palota meglátogatása, ami minden bizonnyal Krakkó egyik legjelentősebb turisztikai látványossága. A Visztula bal partján méltóságteljesen emelkedő Wawel épületegyüttese az európai reneszánsz építészet egyik legimpozánsabb műemléke. Itt épült fel az évszázadokon át a lengyel államiság központját jelentő királyi rezidencia, amelynek megtekintése izgalmas utazás a történelembe. Teljes területe több, mint 7000 m², 71 szobája felbecsülhetetlen értékű művészeti kincseket, ritka történelmi tárgyakat, bútorokat rejt.

Wavel, a királyi palota. Fotó: Séta Krakkóban
Wavel, a királyi palota. Fotó: Séta Krakkóban

Kihagyhatatlan látnivaló az óvárostól fél órányi sétára a szudétanémet üzletember Oskar Schindler egykori gyára, amely napjainkban múzeumként üzemel. A gyárban berendezett kiállítás címe „Krakkó a náci megszállás alatt 1939-1945-ig”, amely lenyűgöző módon szemlélteti a félelmet, a bizonytalanságot, a fájdalmat és a rémületet, mely nem csak a zsidókat, hanem minden krakkóit hatalmába kerített a háború alatt. Felkavaró időutazás, ami semmiképp sem nevezhető hagyományos kiállításnak, mert annyira erőteljesen és élethűen tárja elénk a múltat, hogy sokszor beleborzongunk.

Schindler múzeum. Fotó: Séta Krakkóban
Schindler múzeum. Fotó: Séta Krakkóban

A gyár meglátogatása után adja magát a program, Kazimierz felfedezése. Krakkó különleges hangulatú negyede az óvárostól délre, ahol évszázadokon át keveredett a zsidó és keresztény kultúra és amelynek nosztalgikus hangulata ma is magával ragadja az embert. Kazimierzben céltalanul bolyongva magunkba szívhatjuk a hely szellemét, de itt találjuk Lengyelország legrégebbi zsinagógáját is, amely egyben az európai zsidó építészet egyik legértékesebb műemléke. Szerepe nem csak vallási szempontból volt jelentős, egészen 1939-ig a krakkói zsidóság kulturális, közigazgatási és társadalmi központjaként működött.

Kazimierz utcakép. Fotó: Séta Krakkóban
Kazimierz utcakép. Fotó: Séta Krakkóban

Természetesen látnivalók sokasága vár még bennünket Krakkóban és környékén is. A történelem egyik legszomorúbb időszakára emlékeztető Auschwitz, vagy a lenyűgöző Wieliczkai sóbánya mind kihagyhatatlan program. És még nem is ejtettünk szót a lengyel gasztronómia kivételes ételeiről és ízeiről, a pierogiról, a bigosról vagy éppen a pápai krémesről.

Ha még többet szeretnél megtudni erről a csodálatos városról és szebbnél szebb látnivalóiról, látogass el a Séta Krakkóban weboldalára és facebook oldalára.

Ha szeretnétek a facebookos utazó közösségünkhöz tartozni, csatlakozzatok csoportjainkhoz! Európai úti célokkal kapcsolatos bejegyzéseket az Utazás Európában csoportban találhattok, Európán túli utazások számára az Utazás a nagyvilágban csoportunkat ajánljuk.

Élményprogramok:

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb