Európa

Hosszú hétvége Isztambulban

Hirdetés

Isztambul nyüzsgése először kicsit rémisztő volt, de hamar hozzászoktam és megtetszett a város különös hangulata. A nyugat-európai városlátogatások után az isztambuli kirándulás nagy élmény volt, teljesen más kultúra, más vallás, más emberek. A müezzinek pedig még inkább megadják a város varázsát. Sok az utcamacska, ők a városhoz tartoznak, nem éheznek, a gyrosos büfékből jut nekik hús bőven.

Odajutás

Sajnos megszűnt a Wizzair Budapest-Isztambul járata, azonban Bécsből vagy Pozsonyból még repülhetünk fapadossal. Budapestről elérhető még Ryannel például brüsszeli, vagy Wizzel berlini átszállással. A fapadosok Sabiha Gükcen reptéren landolnak, innen a Havatas buszjárattal könnyen bejuthatunk a belvárosba, a Taksim-térre. Azonban vegyük számításba, hogy az autópálya gyakran bedugul, így előfordul, hogy a busz másfél óra alatt ér ki a reptérre. Az út egyébként alig egy óra lenne.

Közlekedés a városban és a környéken

Két-három nap bőven elég a városra, ennyi idő alatt kényelmesen bejárhatjuk. Gyalogosan és villamossal könnyen fel tudunk deríteni minden látnivalót. És feltétlen hajózzunk a Boszporuszon, derítsük fel az ázsiai oldal impozáns épületeit is, hogy érezzük a kontrasztot a két oldal között. Az emberek barátságosak, a tömegközlekedésen könnyű kiigazodni, a szállás és ételek olcsók. Ne lepődjünk meg, hogy a mecsetekben a cipőt le kell venni, kezünkben,  vagy szatyorban vihetjük magunkkal, van ahol adnak is szatyrot. Máshol pedig a bejáratnál polcokon hagyhatjuk.

Kötelezők, röviden

A három nagyobb mecsetet mindenképp nézzük meg, kívül-belül, ezek a Kék-mecset, a Szulejmán-mecset és a Hagia Sofia. A Topkapi palotára szánjunk fél napot, bőven van itt látnivaló és a Szulejmán című TV sorozatban fogjuk magunkat érezni. A Basilica Cistern egy föld alatti víztározó monumentális oszlopokkal és kivilágítással. Kevésbé ismert, de nekem az egyik legnagyobb élményem volt. Filmforgatási helyszín is volt. A Galata toronyból naplementekor és kék órában a legszebb a kilátás a városra. A torony környékén pedig hangulatos éttermeket találunk, ez a modernebb része a városnak.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb