Praktikus

Kézipoggyász kisokos, novemberben jönnek az új szabályok

Hogyan igazodjunk ki a Wizzair és Ryanair poggyász szabályzatában

Hirdetés

Utazás előtt sokaknak okoz fejtörést a poggyászok sorsa, ami nem csoda, hiszen mindkét nagy fapados légitársaság jól megbonyolítja az életünkket a szabályaikkal. Ezeket a szabályokat ráadásul szeretik időről időre megvariálni. Tény, hogy a fapados járatokon semmi sincs ingyen, de azt is meg kell értenünk, hogy így tudják fenntartani azt, hogy jó áron visznek el minket egyre több desztinációra, cserébe az utasnak kell mérlegelni, hogy mi az amire szüksége van és mire nincs. Van, akinek teljesen mindegy, hogy hol fog ülni, ezért nem fognak ülőhelyet vásárolni, van aki minél kevesebb cuccot akar magával cipelni, ezért beéri a legkisebb kézipoggyásszal. Akinek pedig nem mindegy az, hogy leszállás után egyből startolhat-e a városba, vagy esetleg még fél órát kell várnia a feladott kézipoggyászára, annak meg kell vennie a priority boarding-ot. De kezdjük az elején.

Feladott poggyász

A legegyszerűbb megoldás, ha hosszú útra megyünk, egy liter pálinkát szeretnénk ajándékba vinni stb. Akár ketten is fizethetünk egy nagy feladott bőröndöt, mert nem túl olcsó, irányonként és fejenként 5-20ezer Ft-ba kerül. Ára a célállomástól függ, nem mindegy, hogy Brüsszelbe utazunk, vagy Izlandra. Én személy szerint a kézipoggyász híve vagyok, hosszú utazás során simán lehetséges olyan szállást foglalni, ahol lehet mosni és volt, hogy úgy jöttem haza 10napos útról, hogy a ruhák harmada nem is volt rajtam…Tusfürdő helyett lehet szappant vinni, illetve kint is meg lehet venni ezeket, kencék miatt felesleges nagy, feladott poggyászt venni. November 1.-től pedig bevezetik a 10kg-os feladott csomagot, ezt előszőr a Ryanair jelentette be, utána pedig a Wizzair is. Utóbbi kicsit olcsóbban fogja ezeket adni, járatonként 7 eurótól fog kezdődni az ára.

Kézipoggyász, mit tehetek bele?

Ha magunkkal visszük a kézipoggyászt és átvilágítják, akkor merül fel a kérdés, hogy mi mehet bele és mi mehet a kukába. Ez nem a légitársaságtól függ, mindegy, hogy Wizzel vagy Easyjettel repülünk, a reptér személyzete fogja átvizsgálni a táskákat.

Folyadékok: A folyadékokra a 10x100ml szabály érvényes, ezeket pedig hivatalosan egy lezárható, átlátszó zacsiba kellene tennünk, ilyet vehetünk a drogériákban. Vehetünk átlátszó zippzáros nesszeszert is. Azonban azt tapasztaltam, hogy nem kell átlászónak lennie, a lényeg, hogy ki kell venni a hátizsákunkból, bőröndünkből, mint ahogy a laptopot, fényképezőgépet is. Sokaknál láttam már sima, egyszerű tarkabarka nesszeszert, lényeg, hogy külön kell tenni a szürke, csúnya műanyag tálcába. A 100ml folyadéknak nem kell átlátszó flakonban lennie. Már minden kozmetikumból vehetünk kis kiszerelésűt, de át is tölthetjük a kedvenc samponunkat a kifejezetten erre a célra árult műanyag flakonokba. Ezeket szintén megtaláljuk a legtöbb drogériában. A fogkrémek általában 75-100ml-es tubusokban kaphatók, vihetjük magunkkal úgy ahogy van. A parfümöket,  tégelyben kapható arckrémeket, alapozókat, tubusos krémeket szintén vihetjük a gyári csomagolásban.

Ennivaló: Szenvicset, kekszet, csokit, túrórudit, rúd szalámit, zacskós leves port, száraztésztát stb. és bármilyen rágcsálnivalót vihetünk magunkkal fel a gépre, egyszóval mindent, ami szilárd. A konzerveket már jobb hanyagolni, mert majd elkezdik vizsgálni, hogy mennyire folyadék és inkább kidobatják velünk.

Gyógyszerek: fájdalomcsillapító, pezsgőtabletta, kis üveg betadin, fenistil gél, antibiotikum mehet a kézipoggyászba. Injekciókhoz, spéci gyógyszerekhez orvosi igazolás kell.

Egyéb tárgyak: laptopot, fényképezőgépet és egyéb értékeket mindenképpen vigyünk magunkkal végig kis táskában, tornazsákban vagy laptop táskában. Összecsukható esernyő, fényképezőgép állvány -már ha méretben belefér a táskába- mehet a kézipoggyászba.

 

Wizzair kézipoggyász szabályok

November 1.-ig

Ha nincs priority szolgáltatásunk: egy darab 55x40x23cm, maximum 10kilós kézipoggyászt vihetünk, amit fel kell adnunk a check inn pultnál, ennek előnye, hogy nem kell magunkkal cipelni végig az ellenőrzésen és tehetünk bele folyadékot, vihetünk pálinkát is. Ugyan a wizzair honlapon már nincs ilyen opció, de még működik az a rendszer, hogy ha nem adjuk fel a kézipoggyászunkat, akkor az átvilágítás után, amikor már a kapunál várjuk, hogy ellenőrizzék a beszállókártyánkat, fogunk kapni egy bilétát a táskánkra, hogy raktérbe fog kerülni. Itt megkérnek minket, hogy vegyük ki az értékeinket és vigyük magunkkal a fedélzetre, legjobb ha ezeket előre egy kistáskába tesszük és csak kikapjuk a hátizsákunkból, bőröndünkből. Ez azt jelenti, hogy mielőtt a repülőre felszállnánk, várni fog egy kis kocsi, amibe a kézipoggyászt be kell tenni. Innen mi felsétálunk a gép fedélzetére, a csomagokat pedig bepakolják a raktérbe. Mivel ez hosszadalmasnak bizonyult, pár hete bevezették az új szabályt, miszerint fel kell adnunk ingyen a kézipoggyászunkat.

Ezt az egész hercehurcát kiválthatjuk azzal, hogy megvesszük a priority szolgáltatást irányonként és fejenként 1500-4000 forintért. Ami miatt megfontolandó a döntés, az az, hogy leszállás után mennyire kell sietnünk. Sajnos megesik, hogy 40-50 percet is várnunk kell a szalag mellett, mire megérkezik a feladott vagy repülő előtt leadott kézipoggyász.

 

A Wizzair is változtat a szabályzaton november 1.-től:

Sokkal egyértelműbb lesz a helyzet, sajnos várható volt, hogy a jelenlegi rendelkezés csak megnehezíti az utasok és a személyzet dolgát is. Sok időt vett el, amíg a beszálláskor elvett csomagokat bepakolták a raktérbe. Most már feketén-fehéren le van írva, november 1. után a priority nélkül utazók kizárólag egy darab 40x30x20cm-es táskát vihetnek magukkal a fedélzetre és az ülés alá kell tenniük. Aki pedig elsőbbségi szolgáltatást vesz, az garantáltan viheti magával a fedélzetre mindkét kézipoggyászát, mint eddig is. Újdonság a 10kg-os feladott poggyász, ami pár euróba fog kerülni irányonként, tehát lényegesen olcsóbb, mint a 20 vagy a 32kg-os. Repjegyfoglaláskor össze lehet majd vetni ennek és a priority boardingnak az árát.

 

Ha november 1. után utazunk, de már október 10. előtt megvettük a repjegyet

A Wizzair október 10.-én jelentette be az új szabályzatát. Aki október 10. előtt vásárolt repjegyet, de november 1.-én, vagy azután fog utazni és priority nélkül, annak a foglalását kiegészíti a Wizz egy ingyenes, 10kg-os feladott poggyásszal. Abban az esetben, ha ezt igénybe is vesszük, szánjunk elég időt arra a reptéren, hogy végigálljuk a sort az utasfelvételi pultnál. (Aki vett priority szolgáltatást, az úgyis viheti a fedélzetre a kisebb és a nagyobb kézipoggyászt) . Aki pedig már vett a jegye mellé 20 vagy 32kg-os feladott poggyászt, az ajándékba kapja a priority boarding szolgáltatást.

Ryanair kézipoggyász szabályok

November 1.-ig

A helyzet a Ryanairnél hasonló a Wizzairhez. A Ryanair esetében egy legfeljebb 10 kg súlyú kézipoggyászt vihetünk magunkkal 55 cm x 40 cm x 20 cm méretben és még egy 35 cm x 20 cm x 20 cm méretű kisebb táskát is. Ez priority nélkül is érvényes mindenkire. Akinek nincs elsőbbségi szolgáltatása, attól a repülőre felszállás előtt el fogják venni a nagyobb táskát és a raktérbe teszik. Az a különbség a Wizzairhez képest, hogy a Ryan-nél nincs lehetőségünk a check inn pultnál feladni a kézipoggyászunkat, hanem magunkkal kell vinni egészen a repülőig. Priority szolgáltatást a Ryannél fixen minden járatra 6 fontért vehetünk, ha a repjeggyel együtt vásároljuk. Ha később adjuk hozzá ezt a szolgáltatást a foglalásunkhoz, akkor ez már 8 fontba fog fájni.

November 1. után érvénybe lépő szabályok:

A különbség egyszerűen annyi, hogy csak egy 40x20x25cm-es kézipoggyászt vihetünk magunkkal a fedélzetre díjmentesen elsőbbségi szolgáltatás vásárlása nélkül. Két táskát ( a kisebb és a 10kilós 55x40x20cm-es) elsőbbségivel vihetünk magunkkal garantáltan a fedélzetre, ez eddig is így volt, tiszta sor. A másik lehetőség, hogy vásárolhatunk feladott kézipoggyász szolgáltatást, ami lehetővé teszi azt, hogy az utasfelvételi pultnál megszabaduljunk a táskánktól, így az átvilágításon sem kell magunkkal vinni, ergó utazhat a pálinka. Sajnos ez a szolgáltatás nem olcsó, de még mindig kevesebbe kerül, mint a feladott nagyobb poggyászok.

 

Idézem a Ryanair honlapjáról:

„A november 1-től induló Ryanair-járatokra az aktualizált Kézipoggyászra vonatkozó irányelv lesz érvényben. Minden utasunk díjmentesen magával vihet 1 db kisméretű poggyászt a fedélzetre (40x20x25cm). Amennyiben több kézipoggyászt szeretnél magaddal vinni, vásárolj Elsőbbség és 2 kézipoggyászszolgáltatást és vidd fel mindkettőt a fedélzetre, VAGY válaszd a 10 kg-os feladott poggyász szolgáltatást és add le az utasfelvételi pultnál a biztonsági ellenőrzést megelőzően. A november 1. előtti járatokra nem érvényesek a változások, továbbra is 2 kézipoggyászt vihetsz magaddal a beszállókapuhoz.”

A priority buktatója

Előfordulhat az az eset is, hogy olyan sokan vesznek priority szolgáltatást, hogy nem fér el az utastérben annyi kézipoggyász. Én még nem hallottam konkrétan ilyen esetről, de benne van a pakliban. Erre a problémára megoldás lehet, ha odamegyünk a beszállókapuhoz, amint kiírják a kapu számát és beállunk az „elsőbbségi sorba”.

Plusz költségek

Minden plusz szolgáltatást és poggyászt interneten vegyünk meg (legjobb, ha repjegy foglaláskor), mert a reptéren ezek jóval drágábbak. Felszállás előtt 2-3 órával még adhatunk a foglalásunkhoz elsőbbségi szolgáltatást, ülőhelyet és plusz csomagot is. Ez arra az esetre is érvényes, ha már becsekkoltunk korábban, ilyenkor az új beszállókártyát ki kell nyomtatnunk vagy letöltenünk a mobilunkra.


További, európai fapados társaságok kézipoggyász szabályzata

EasyJet

Átszállás nélkül Budapestől csak Berlinbe, Bázelbe, Londonba,Manchesterbe, Amszterdamba,Genfbe, Párizsba és Lyonba juthatunk el, azonban 1 átszállással sokkal több város érhető el nagyon jó árakon. A kézipoggyász súlyát nem korlátozzák, a mérete 56x45x25cm lehet. Vihetünk magunkkal egy plusz kistáskát/laptoptáskát (45x36x20cm) is ,ha Flexi jegyet vásároltunk, vagy EasyJet Plus tagok vagyunk, vagy első sorban lévő/extra lábhelyes ülőhelyet foglaltunk. Ekkor a plusz kistáskát az előttünk lévő ülés alá kell tennünk. Ők is azt a procedúrát alkalmazzák, hogy kijelentik, hogy hetven kézipoggyász fér el a gépen, ezt a mennyiséget felengedik, a többit összegyűjtik a repülő előtt és a csomagtérbe teszik. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy magunkkal vihetjük a táskánkat, EasyJet Plus Speedy Boarding szolgáltatást kell vennünk. Vásárolhatunk Hands Free szolgáltatást is, amivel ők garantátlják, hogy nekünk csak le kell adni a táskánkat a reptérre érkezéskor egy kijelölt helyen, nem kell magunkkal cipelni, viszont leszálláskor az elsők között kapjuk meg a csomagunkat.

Aer Lingus

Dublini bázisú légitársaság, Budapest és Dublin között foghatunk ki olcsó járatokat, illetve egy átszállással Bostonba, Chicagóba és New Yorkba repülhetünk velük. A kézipoggyász mérete itt is 10kg lehet és 55x40x24cm. Ők is engedélyeznek egy kis táskát magunkkal vinni, ami 25x33x20cm lehet, illetve pelenkázó táskát, ha babával utazunk.

Eurowings

Német célpontok felé repülhetünk velük. A kéziopggyász maximum 8kg lehet, melynek mérete 55x40x23cm-t nem haladhat meg.

Pegasus Airlines

A török fapados társaságnál repjegy foglaláskor négy kategória közül választhatunk, a basic jegy esetében 20x40x55cm-es csomagot vihetünk magunkkal a fedélzetre.

Transavia

Basic, Plus vagy Max jegyek közül választhatunk, a basic egy 10kg-os 55x40x25cm nagyságú kézipoggyászt foglal magában.

Vueling 

A barcelonai bázisú légitársaság esetében egy 55x40x20cm-es táskát vihetünk magunkkal, ami maximum 10kg lehet.

Tudtátok, hogy a ryanair visszafelé olvasva rianayr ?
Tudtátok, hogy a ryanair visszafelé olvasva rianayr ?

Repülés babával

Mindkét fapados légitársaság esetében ingyen vihetünk magunkkal egy babakocsit, vagy babahordozót és az útra szükséges bébiételt illetve vizet. A babakocsit a gépre szállás előtt elveszik, felcímkézik és a raktérbe teszik. Ezt majd a feladott poggyászokkal együtt vehetjük át a szalagnál. A Wizz a babakocsit nem feltétlen a raktérbe teszi, hanem „biztonságos helyre” és repülő elhagyásakor visszaadják azt.  Az utasok vihetnek ingyenesen a Ryan esetében egy maximum 5kilógrammos bébitáskát vagy pelenkázótáskát. A wizznél ez a táska 40x30x18cm nagyságú lehet. A Wizz ingyenes elsőbbségi beszállást biztosít csecsemővel utazóknak és előre csomagolt bébiételt és italt enged a fedélzetre vinni.

 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb