Praktikus

Hogyan fizessünk külföldön? A legjobb bankkártyás verziók utazóknak

Hirdetés

A készpénztől a bankkártyáig

A régi szép időkben nyaralás előtt elmentünk egy váltóba és egyszerűen vettünk magunknak valutát.
Igen, vettünk, és nem pedig váltottunk, hiszen az eladási, magasabb árfolyamon váltották a pénzt és még váltási díjat is kértek érte. Ezután gyakran több százezer forintnyi összeggel a zsebünkben indulunk neki a külföldi nyaralásnak. Ami azért valljuk be, okozott némi belső feszültséget.
Szerencsére a mai világban nincs szükségünk kp-ra, hiszen bankkártyával szinte bárhol tudunk fizetni, bankautomatát pedig kis szerencsével még az északi sarkon is találhatunk. Így mára olcsóbb lett a külföldi pénzhasználat. Ismétlem olcsóbb, de nem olcsó!

Csak néhány problémás dolgot sorolnék fel ezzel kapcsolatban: külföldi kártyahasználatkor deviza eladási árfolyamán vált a bankunk, ami természetesen folyamatosan ingadozik. A főkártyánk elvesztése a nyaralás közepén igen nagy gond lehet. A külföldi készpénz felvétel nagyon drága. És bizonyos helyeken, ha nem a bankunk vált, hanem a terminál, igencsak extrém árfolyamot tapasztalhatunk.

Az alternatív lehetőségek: a prepaid kártyák

Erre a megoldásra (is) jöttek létre bizonyos FinTech cégek például a TrasferWise, Revolut vagy a Curve. Ezt a három kártyát fogom bemutatni egy-egy rövid összefoglalóban.

Hogy mit is tudnak ezek?

A prepaid, azaz feltöltős bankkártyák lényege, hogy mi magunk utalunk át egy másodlagos számlára pénzt, majd az ehhez tartozó másodlagos bankkártyát használhatjuk a mindennapokban vagy épp az utazásunk alatt. Így nem kell magunkkal vinnünk virtuálisan az összes pénzünket, és baj esetén nem vész el a főkártyánk sem.
Ezen kívül, amiben még erősek ezek a cégek, hogy teljesen ingyenes a fenntartásunk, nincs havi díj, kártya díj, számlanyitási díj vagy belépési díj. A feltöltött pénzünket a mobilos alkalmazáson keresztül át tudjuk váltani más devizába az otthoni bankunkhoz képes jóval kedvezőbb árfolyamon. Így külföldön nem kell aggódnunk a különféle fizetés közben fellépő konverziós „túlárazással”. És mindegyik cég emellett havi 200 angol font értékig ingyenes készpénz felvételt biztosít bárhol a világon.

 

Röviden a TransferWise-ról

A TransferWise regisztráció alkalmával egy egyedi európai IBAN-t kapunk, egy amerikai, egy brit és egy ausztrál számlaszám mellé. A cég legnagyobb előnye, hogy magyarországi hivatalos licence van, és egy magyar számlaszáma is. Így itt közvetlenük a magyar számlára tudunk forintot utalni, és ezután jelenik meg a „feltöltött” összeg a TransferWise számlánkon. Innen kedvező árfolyamon válthatjuk át nagyon sok devizába és például utalhatunk dollárt, vásárolhatunk online euróban, vagy előre garantált középárfolyamon válthatunk nagyobb mennyiségű kunát a horvát nyaralásunkhoz.

A cég magyar honlapja itt található.

 A másik itthon is népszerű cég a Revolut

A második cég, amit mi magyarok is nagyon szeretünk a Revolut. Szintén ingyenes a regisztráció és a kártya igénylés. Sajnos a cégnek nincs magyar számlája, így csak európai számlán keresztül tudjuk jelenleg feltölteni. Legnagyobb hátránya ezért, hogy nincs forintos feltöltési lehetőség, így az átváltást a mi bankunk végzi. Népszerűsége abban rejlik, hogy minden, a Revolut számlán belül történő további deviza váltás sokkal olcsóbb, mint a korábban említett cégnél illetve, hogy nincs utalási díj. Emellett az alkalmazásuk rengeteg extra funkcióval bír, ami mind a hétköznapokban, mind utazás alkalmával nagyon hasznos tud lenni.

A cég honlapja itt található.

A feltörekvő cég a Curve

A Curve kártyája egy gyűjtőbankkártya, mely akkor jön jól, ha több bankkártyával is rendelkezünk. Itt be tudjuk regisztrálni a többi kártyánkat és „berakhatjuk” a Curve alá. Így elég csak egy bankkártyát magunknál tartani. Ha fizetni szeretnénk előtte a mobilos alkalmazásban aktívvá kell tenni az adott kártyát és már mehet is fizetés. Az hogy a Curve-ön keresztül történik a fizetés nekünk semmibe se kerül. Ha külföldön fizetünk, akkor a deviza váltás a fizetéskor a Curve végzi el bankközi árfolyamon, nem a bakunk és nem is a terminál. Így itt a korábbi cégekkel ellentétben nem kell előre feltöltenünk és átváltanunk.

A Curve honlapja itt található.

Ha részletesebben olvasnátok a különböző lehetőségekről, a Short Trips Blogon tehetitek, itt a Revolutról, itt a Curve-ről.

Ti melyik céget ismeritek vagy használjátok? Mik a személyes tapasztalatok?

Borítókép: Pixabay

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb