Európa

Mire elég huszonnégy óra Londonban?

Hirdetés

Első hallásra kevésnek tűnik, pláne egy olyan városban ahol évente 27 millió vendégéjszakát regisztrálnak. Mégis nekem mire volt elég?

Délután 6 órakor ért be a buszom, röpke három óra késéssel. Egy ott dolgozó magyar ismerősömmel találkoztam, aki idegenvezetőként dolgozik kint, 11 éve. Mivel tudta ő is, hogy villámlátogatást teszek a brit fővárosban, így összeszedte a végigloholható főlátványosságokat.

A buszpályaudvartól gyalogosan kezdtük a túrát. Első megálló a Buckingham-palota volt.  Az uralkodó rezidenciája nem hagyott bennem mély nyomot, a zászló is lenn volt, így nem vártam, hogy a királynő kikukucskáljon az ablakon, mentünk tovább.

A Trafalgar téren átsuhantunk, miközben az eső eleredt, szaporázva a lépteinket a Nemzeti Galéria épületét rövid pillanatig szemügyre vettem.  Negyed óra múlva a Big Benhez érve az eső is elállt és a lélegzetem is, mert láttam már a tvben, hogy nagy, de ennyire(?! ) és kivilágítva még szebb, mint nappal.  Reméltem, hogy egy képet legalább sikerül úgy elkapni, hogy egy piros emeletes busz is belehajt, de hamar rájöttem, hogy nem birok képet csinálni busz nélkül. Az mindig és mindenhol ott van, és mikor végre elmegy, jön másik három.

Az órától nem messze van a Westminster-palota és a Westminsteri apátság. Egy időben csak uralkodókat temettek ide, de mára már főnemesek, katonák, művészek és tudósok köztük Stuart Mária is itt nyugszik. Az apátsági templom és a parlament mellett áll nemes egyszerűségében a Szent Margit templom az alsóház hivatalos temploma.

Ezután következet a London Eye. A Temze partján nagyon szép látvány nyújtott, ahogy 5 percenként mindig más színben világit ott.

Majd átbaktattunk a Westminster hídon, át a rakpartra végig a Tower hídig. Közben a fényben úszó  újvárosra –ipari részre és az óvárosra is ráláttunk, ami kicsit kusza érzéssel telitett. Balról a történelem, jobbról a felhőkarcolós jövő. Mivel akkor már fél 10 fele járt, megkerestem a hostelt, egy kellemes meleg fürdő és a csúszós kövön való hátas dobás után aludtam, mint a bunda.

Reggel korán indulni kellett a Magyar Nagykövetségre, mert, hogy útlevél híján, személyit elhagyva benn rekedtem a brit szigeten egy időre.  Időpontra jöttem, így nem kellett sokat várnom. Gyorsan felvettük a jegyzőkönyvet bár a „hol hagyta el?” kérdésre nem tudtam mit felelni így a „ha tudnám, nem lennék most itt „ választ írtuk be. Ezután sitty-sutty ment az ujjlenyomat beolvasás, csupán kétszer kellett újraindítani a gépet miattam, mert az egyik ujjam kicsit erősebben lett rányomva így beleégett a monitorba.  Tizenegyre már végeztem is, és még volt hét órám az indulásig.

Nyakamba vettem a várost, ezúttal már egyedül. A konzulátus a Green parktól nincs messze így ott kezdtem, aztán a Buckingham-palota fele egyenruhások jöttek szembe velem lovasan. Mire odaértem már jó nagy volt a tömeg. Jött a rendőrség én azt hittem valami bombaakció van de” csak” őrségváltás volt, aminek megörültem, mert előtte nem volt jó ideje az eső miatt.

A kis mikrofon sapkások váltották a tömeg oszlott, én meg már a Hyde parkban találtam magam. Még így decemberben is rengeteg kacsa, meg hattyú várta az etetést a tó mellett, és ha már ott voltam gondoltam megnézem milyen a Winter Wonderland.. karácsonyi vásár jó sok kajáldával, játékkal és Macskajaj feelinget kölcsönző, disznók a tetőn sörözővel.

A park egyik végében található Diana emlék park, ahol egy ovális, kőgyűrű formájú szökőkút áll, mely Diana finomságát és nyitottságát hivatott szimbolizálni.

Fél óra múlva újra a Big Bent csodáltam. A Westminster apátságot nézve rájöttem, hogy beleférne, a fél falu ahonnan származom.  Még egy utolsó pillantás a Temzére, London Eye és indultam a pályaudvarra. A rohanás közben még belebotlottam  véletlen a Westminster katerdálisba. Nyomtam egy képet és már siettem is a buszhoz. Nos, nekem erre volt elég  24 óra Londonban.

Ha szeretnétek a facebookos utazó közösségünkhöz tartozni, csatlakozzatok csoportjainkhoz! Európai úti célokkal kapcsolatos bejegyzéseket az Utazás Európában csoportban találhattok, Európán túli utazások számára az Utazás a nagyvilágban csoportunkat ajánljuk.

Élményprogramok:

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb