Európa

Tíz dolog Barcelonában, amit tuti imádni fogsz

Télen-nyáron

Hirdetés

Barcelonáról általában mindenki szuperlatívuszokban beszél. Valóban, tengerpartja, építészete és éjszakai élete miatt valószínűleg kikapcsolódás szempontjából az egyik legkomplexebb élményt nyújtó hely Európában. Millió cikk született róla, én elsősorban azt szeretném megmutatni, mi az, amit nekem adott a város, mi az, amit szerettem benne, és mi az, amit legközelebb egészen máshogy fogok csinálni. Merthogy lesz legközelebb, ebben egészen biztos vagyok.

Építészet

Antoni Gaudí csodálatos építményein túl is. Egyszerűen vesszél el a városban, és élvezd a látványt. Én elkövettem azt a hibát, hogy mindent le akartam fényképezni. Ha rám hallgattok, sétáltok egy napot a városban úgy, hogy a telefon végig a táskában marad. Rengeteg energiát elvesztegettem azzal, hogy meg akartam tudni, ezt a házat ki és mikor tervezte; nem lettem tőle sokkal okosabb, idegesebb viszont igen. Barcelona egyik legnagyobb csodája a városkép, szerintem megéri befizetni egy szervezett túrára, például a Baja Bikesnál, ahol pár óra alatt megmutatják a legfontosabb látnivalókat és elmondják a tudnivalókat, utána pedig éljen a spontaneitás!

A város apró részletei

A graffitit van, aki vandalizmusnak, van, aki művészetnek tartja. Vannak városok, ahol nagyon sokat hozzáad a város hangulatához, Barcelona az egyik ilyen város. De nem csak a graffitiket szerettem itt, hanem az olyan csinos, pici részleteket, mint az erkélyek alja, ami mozaikkal van kirakva, a kandeláberek, utcai dekorációk és színek, színek mindenhol. Elrejtett pici részletek, amik nagyon sokat adnak hozzá Barcelona hangulatához.

És a monumentális dolgok

Természetesen. Az olyan látványosságok, amik miatt messziföldről járnak ide turisták százezrei évente, mint a Sagrada Familia, a Güell Park, az Olimpia Park. Első körös látnivalók, bár a város közel sem emiatt szerethető. Nem is tudom, hova soroljam, talán inkább a monumentális dolgokhoz, mégiscsak Antoni Gaudíról van szó. Ez a lámpa volt a diplomamunkája, és voltaképp innentől vált egyértelművé a városvezetésnek is, hogy nem akármilyen tehetségről van szó. Amikor mesélte az idegenvezető, felsóhajottam. Vajon hány diplomás lenne, ha mindenkinek ilyen kaliberű dolgot kéne felmutatnia ahhoz, hogy megkapja a végzettségét igazoló dokumetumot?

 

Bulik

Este elindul az ember a városban sétálni, ha akarja, ha nem, bele fog botlani valamilyen utcai mulatságba. Amúgy a katalánok többnyire úgy buliznak, hogy elindulnak csapatostul, barátokkal, és mindehol leülnek egy kicsit enni, inni. Egy pohár bor, egy pár tapas, és tovább is állnak. A Gracia negyedben van sok tapasos hely, árakat nézzünk, mert abban nagyon nagy a szórás.

Tengerpart

Barcelonában a legjobb, hogy egyszerre nagyváros és tengerparti üdülőhely. Nem mondom, hogy nem találni Európában szebb tengerpartot, mint ahogy azt se, hogy a víz kristálytiszta. Viszont nagyon klassz, hogy az ember egyszerre van nagyvárosban és tengerparton, nem véletlenül az egyik legnépszerűbb célpont Európában.

Enni-inni

Spanyolországban általában sehol nem adnak óriási adagokat. Ez persze kinek pozitív, kinek negatív. Én szeretem a kicsi adag ételeket, szeretek többfélét összeválogatni, így nagyon szeretem a tapasokat is. Az egyik kedvenc helyem a Txapela. Ez hálózat, van belőle több is, itt a képen látszanak az árak is. Nem mondanám olcsónak, de ár-érték arányban jó. Plusz kellemes emlékem a helyről, hogy megrendeltem az adagomat, és ajándékba kaptam még kétféle tapast, isteniek voltak. Az élmény egy pohár sangriával teljes!

Vásárolni

Nem vagyok az a tipikus shoppingolós lány, de Barcelonában bizony sok helyen lemondásnak éltem meg, hogy nem vehettem meg ezt-azt. Backpacker körúton voltam, és, hát, izé..ilyenkor az van, hogy amit megveszel, azt utána viszed tovább magaddal, nálam viszont egyáltalán nem volt szabad hely a hátizsákban. Egy dolgot bánok nagyon. A parti árusok egyikénél láttam egy piros napszemüveget, olyan stílusút, amilyet John Lennon hordott. Nem vettem meg, gondoltam máshol is lesz. Nem, nem volt.  Végigmentem fél Európán, olyan napszemüveget keresve, de sehol nem találtam, még csak hasonlót sem. így hát, a tanácsom az, aki Barcelonában szerelembe esik egy-egy darabbal, vegye meg! Nem biztos, hogy máshol is lesz olyan. (És ha valaki arra jár, és látja azt a szemüveget, hozzon nekem egyet!)

Biciklizni a városban

Nem vagyok biciklimániás, de szerintem a legjobban biciklin lehet megismerni a várost. Aránylag könnyű biciklizni a  városban, annak ellenére, hogy az autós forgalom nem kicsi. Nem vagyok túl gyakorlott kétkeréken, de Barcelonában félelemérzet nélkül bicikliztem. Talán, mert az autósok már megszokták a kétkeréken bámészkodó turistákat, de tény, hogy nagyon odafigyelnek rájuk.

Korzózni a La Ramblán

Igaz, sokszor akkora tömög hömpölyög, hogy tiszta idegeskedés az egész, de a hangulata akkor is visszaadhatatlan, mint ahogy a gótikus negyedé is. Itt található például az a piac is, amit Európa legszebbjének mondanak, a Mercado de la Bocqueria. Én csak gyorsan bekukkantottam. Nyilván, jellemző, nem csak itt, hogy ami a bejárat közelében van, az sokkal drágább, mint ami beljebb. Viszont nem árt figyelni, például a gyümölcs smoothie-k ára, amit nagybetűkkel kiírnak, sokszor csak akkor érvényesek, ha kettőt vagy többet veszel, ha csak egyet, az nem annyi lesz.

Madarak a városban

Extra cukiság. Ahogy nálunk galambok, úgy Barcelonában szuper aranyos kicsi zöld papagájok laknak a városban. Persze, vannak galambjaik is. Nem azonnal figyeltem fel rájuk, amikor észrevettem az elsőt, azt hittem, a kis állat meglépett valahonnan. Felvilágosítottak, hogy nem, Barcelona faunájához hozzátartoznak ezek az imádnivaló kicsi madarak. Onnantól fogva mindig lestem őket, meglepően sok van belőlük! Követelem Budapestre telepítésüket, hihetetlenül feldobják az ember hangulatát!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb