Európa

Plitvice, ahol a víz az úr

Hirdetés

Európa egyik legszebb természeti látványossága 2007 óta vált az egyik kedvenc túrázó úticélommá. Azóta már többször voltam, de öt után már ki számolja?

Az utazási iroda, akikkel rendszeresen kirándulok, egy napos túrákat kezdett hirdetni. A listán megakadt a szemem a Plitvicei képeken. Megszámlálhatatlan vízesések, zöld színű kristálytiszta tavak, fapadlós kacskaringós utak és az őszi színpompás erdő tárult elém. Elég photoshop gyanús volt, de jelentkeztem.  Első idelátogatásomkor szerencsémre éppen eső esett az utazást megelőzően, így a 92 vízesést volt alkalmam látni, ha nem többet. A képek nem hazudtak!

A Plitvicei-tavakat évente több mint 1,6 millió turista látogatja meg, azonban még ez a rekord is megdőlt, hiszen 2017-ben 1,7 millió látogató volt kíváncsi a természeti szépségre. Mindenhonnan érkeznek ide túrázni vágyók a világból. Néha kevesebben , néha többen, néha gésa szandiban, néha kopogós cipőben.

A horvátországi Nemzeti Park 1979-től az UNESCO világörökségi listáján is megtalálható. A nemzeti park területe eléri a 200 km²-t (20 000 hektár), amelyből több mint 15 000 hektár erdős terület. A tavak felszíne összesen 2 km², ahol hajókázni is lehet.. a túra felénél örül az ember, ha kicsit ücsöröghet, nézegetheti a halakat meg a kacsákat, amik követik a hajót, mert hozzá vannak szokva a kenyér darabkákhoz. A hajókikötőben szuvenírbolt és kisebb büfé üzemel.

A nemzeti park tórendszere két részből áll.

A felső tavak területén található a nemzeti park legnagyobb tava, a Kozjak. Itt van a Crna és a Bijeja Rijeka folyónak a forrása is. Ezt a részt 12 tó alkotja, a legmagasabban fekvő 636, a legalacsonyabban fekvő 435 méteren. Ezen a területen van a második legmagasabb vízesés, a 25 méter magas Galovacki buk.

Az alsó tavak része Plitvice és Horvátország legmagasabb vízesése, a 78 méter magas Nagy Vízesés (Veliki slap) is. Ha kicsit fúj a szél csurom víz lehet az ember, de ezt legtöbb turista a legjobb selfie  miatt nem veszi figyelembe. A vízesés kőzetének korát 4000 évre becsülik.

Kijelölt turista útvonalak jelzik merre lehet menni, és nem tanácsos letérni róla mert előfordulhat  nagy barna meglepetés ront az emberre és csak kis barna marad utána. Mivel a nemzeti park vizei mentén lévő erdőkben barnamedve, hiúz, őz, vaddisznó, farkas és róka is él, valamint 160 madárfaj, köztük fekete gólya, sas, vándorsólyom, kuvik, 321 féle lepke, és 21 féle denevér.  A tavakban vízililiom fedezhető fel valamint itt nyílik a kockás liliom is, amelynek szirmai a nemzeti zászlóra hasonlít. Ezen kívül 55 fajta orchidea is megtalálható a park területén.

Javasolt az esőkabát, mert itt nem lehet tudni, jön e kisebb zivatar vagy sem. A gumicsizma sem árt, mert van, hogy néhány helyen a víz túllép a padlón és át kell gázolni rajta.

Érdemes ellátogatni ide minden évszakban. Tavasszal annyi fajta zöldet lát az ember, amennyit a színskála nem tartalmaz. A víz kristálytiszta, lelátni a fenekéig. Nyáron a melegtől néhány kisebb tó bealgásodik, ami shrek zölddé válik. Ősszel a sárga, piros, zöld, lila, barna árnyalatai váltakoznak a fák levelein. Télen pedig a jég birodalma a nemzeti park.

 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb