Európa

A grúz Siófok télen: Batumi beszámoló

Hirdetés

Amióta Grúziában vagyunk, szeretnénk megnézni Batumit: tengerpart, bulik, szórakozás! A helyiek mind azt mondják, hogy szuper hely…de vajon januárban is az?

Sajnos nem volt időnk egy hosszabb kiruccanásra szeptemberben, hogy megnézzük Batumit a legjobb formájában, így húztuk, halasztottuk, mire január elején jutottunk el arra a pontra, hogy megnézzük Grúzia második legnagyobb városát.

 

Mit kell tudni Batumiról?

Batumi Adzsária területén fekszik, közel a Török határhoz a Fekete-tenger partján. Az adzsárok, egy Grúzia területén élő kisebbség, akik szintén elakartak szakadni a Szovjetúnió szétesése után Grúziától, ahogy Abházia és Dél-Oszétia. Végül is a grúzoknak sikerült meggyőzni az adzsárokat (elméletileg ez Szaakasvilinek akkori elnöknek köszönhető), hogy nem kell függetlenség, elég az autonómia és az utóbbi évtizedben rengeteget fejlődött a város.

Hangulatos, hosszú tengerpartja miatt szívesen jönnek ide az orosz és lengyel turisták, de az elmúlt években Európa egyre több országából érkeznek ide a fiatalok, akiket az olcsó szórakozóhelyek és fesztiválok vonzanak ide.

 

Hogy jutunk Batumiba?

Tbilisziből naponta kétszer mennek vonatok, este és reggel, menetrendet nézni itt tudtok. A jegyeket (kb. 20 lari a másodosztály) érdemes napokkal előbb megvenni, mert sokan utaznak a két város között. Ezt azért írom, mert mi is rosszul jártunk, naivan kimentünk reggel az állomásra és már nem voltak jegyek.

Szerencsére, mivel népszerű hely, az összes nagyobb buszállomásról indulnak marshrutkák Tbilisziből Batumiba. Mi a Didube pályaudvart választottuk, mert onnan óránként megy járat és 10 lari volt egy főnek egy útra a jegy. Sajnos a rossz utak miatt botrányosan hosszú időben a Tbiliszi-Batumi táv, legalább 8 órát mentünk pedig csak 370 km van a két város között. Bár ehhez hozzátartozik, hogy ebből egy órát egy autójavítóban vesztegeltünk, mert a kb. 30 éves kisbuszunkkal volt valami probléma.

 

Mit nézzetek meg Batumiban?

Batumi sokkal modernebb és fejlettebb mint Grúzia többi városa, rengeteg befektető építtet szállodákat, éttermeket vagy klubokat. Így ha végignézünk a város promenádján csilivili szállodák tömkelegével találkozhatunk. Sokszor emlékeztetett Baku látképére, azonban a belvárosnak ugyanúgy megvan a tradicionális grúz hangulata, az erkélyek és a kis lakások miatt.

A fő látványosságokat egy nap alatt be lehet járni, amik fontosak: Európa tér, Batumi Piazza, kabinos felvonó a hegy tetejére, botanikus kert, delfinárium, az Alphabet torony és végül az Ali és Nino szoborpáros.

 

Az ő szerelmi történetük a kaukázusi Rómeó és Júlia története. Kurban Said, azeri írónak tulajdonítják a  történetet, ami az első világháború környékén játszódik: Nino, a grúz hercegnő beleszeret Aliba, az azeri muszlim nemesbe. A kultúrán és a valláson kívül a háború is szétszakítja őket. A tragikus történetet elmesélő szoborpárost egy híres grúz szobrászművész, Tamara Kvesitadze alkotta meg és a Férfi és Nő névre hallgatnak. A szobrok folyamatos mozgásban vannak, előbb közelednek egymáshoz, majd ölelkeznek és csókolóznak, aztán átmennek egymáson és tovább vonulnak, úgy hogy vissza sem néznek egymásra.

 

Mi két napot töltöttünk el a városban, így a környező látványosságokat (vízesés, nemzeti park és egy kolostor a hegy tetején) kihagytuk. Igazából hihetetlenül halott volt a város januárban, egy pár oroszon kívül nem találkoztunk turistákkal. Összességében azonban meg vagyunk győződve arról, hogy nyáron ez szuper hely lehet!

Elég olcsó, nyáron sok teendő és látnivaló van és már csak az utcákat róva hihetetlenül jól éreztük magunkat még télen is! Szóval komolyan elgondolkodtunk, hogy nyáron vissza kellene térni, hiszen Kutaisziba van járat Budapestről, ahonnan 2 óra eljutni Batumiig, a tengerig.

A tenger kavicsos, a víz és a strand minőségéről nem tudunk nyilatkozni, lévén januárban esélytelen volt, hogy kipróbáljuk a tengerben fürdést.

Ha szeretnél még infókat vagy képeket Batumiról lesd meg a linket:

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb