Európa

Andalúziába télen: ezeket jó, ha tudod, mielőtt útnak indulsz!

Hirdetés

Lassan a végefelé közeledik a tél, mégis, aki meglépne kicsit a hideg elől, mert már nagyon elege van, vegye az irányt Dél-Spanyolország felé! Egy kis összefoglaló, mire számíthatunk ott, mit érdemes nézni, merre jó menni:

Tudnivalók a mindennapi élethez

Spanyolország, habár gyakorta azt halljuk, milyen rossz a gazdasági helyzettel bír, mi sok pozitív dolgot láttunk ott, ami épp ennek ellenkezőjéről győzött meg minket. Látni a fejlődést, a tenni akarást:

 • alapvetően rendezett városok, szemetelés nélkül
 • szelektív hulladékgyűjtés
 • a belvárosban habár sok a járdán a kutyagumi, folyamatosan mossák az utcákat (magánemberek is a házaik előtt, és az önkormányzat is mosó autókkal)
 • jó minőségű autópályák, autóutak
 • hatalmas választék az élelmiszerüzletekben
 • a nagyvárosokban építkezések, bővítések
 • a világmárkák megtalálhatóak náluk is, rengeteg bevásárlóközpont van, az emberek imádnak vásárolni, mindig tele volt, akárhányszor megfordultunk valamelyikben
 • a terek, parkok, játszóterek tiszták
 • a tengerpart még télen is rendezett, nem láttunk szemetes partot, pedig nem csak a felkapott partokon jártunk

Érdekességek

 • december-januári időszakban fél kilenckor kel fel a nap, így kilenc előtt még élelmiszerboltot sem találunk nagyon nyitva
 • télen is tartják a sziesztát, 13-14 óra körül bezár minden (de tényleg minden), és öt órakor nyit ki újra
 • sok helyen azt láttuk, hogy itt a tél is „szezon”. Ciprussal összehasonlítva például nagyon sok vendéglátóegység, étterem, szuvenírbolt volt nyitva (így gyakorlatilag az év minden időszakában)
 • az élelmiszer-árak megközelítőleg hasonlóak, mint nálunk, kicsivel talán drágábbak
 • nagyon gyerekcentrikusak, szinte minden felnőtt mellett volt gyerek, nem is egy (rengeteg babakocsi van)
 • az előző pontból kifolyólag rengeteg nagyon jó minőségű, jó állapotban lévő, fantáziadús játszótér van (még a legutolsó kis faluban, a legjelentéktelenebb tengerparton is játszótér van, kifogástalan minőségben)
 • nagyon szeretik a kutyákat, szinte minden második ember kutyát sétáltatott az utcán, tengerparton. Ennek megfelelően sok állatorvosi-rendelőt, kisállatboltot, állatfelszerelést- árusító helyet láttunk
 • a citrusfélék ekkor érnek ott, így az utakat, parkokat, házak udvarát citrom-narancs-mandarinfák szegélyezik
 • a legegyszerűbb boltokban is széles választékban lehet kapni a finomabbnál finomabb falatokat: hatalmas sonkákat (amiket természetesen felszelnek), sajtokat, gyümölcsöket, nagyobbakban tengeri halakat/ tenger gyümölcseit.
 • bár mindenhol megértettük magunkat, azt tapasztaltuk, hogy az utca embere nem igazán beszél angolul
 • nagyon szeretik a körforgalmakat, szinte alig találkoztunk jelzőlámpával, viszont több sávos körforgalmakkal annál inkább. S a körforgalmak közepén nagyon ötletes dekoráció volt, sokszor a tengerrel kapcsolatos motívumok díszítették a területet.
 • Ha Gibraltárra át szeretnénk jutni, határátlépés szükséges, mert hivatalosan az Egyesült Királysághoz tartozik (itt van a világ egyik legérdekesebb repülőtere, ugyanis, ahogy átlépjük a határt, a városba vezető út kettészeli a Gibraltári Repülőtér kifutópályáját. Ha jön egy gép (vagy bármilyen keresztbe forgalom van, pl autó halad át), elkezd szirénázni, s pirosra vált a lámpa, hogy meg kell állni. Mivel a felszállópálya mindkét oldalról védtelen, teljesen nyitott, így annyira fúj ott a szél, hogy rá lehetett volna feküdni.
 • rengetegen bicikliznek az utakon, a hegyekben. Figyelni kell rájuk, ha autóval megyünk, ez több helyen ki is van táblázva
 • a termőföld mindenhol ki van használva, katonás sorrendben állnak egymás mellett a citrus-, olajfák, szőlőligetek. Ami nincs megművelve, az is felszántva, rendezetten várja sorát.

  Citrusfélék mindenhol
  Citrusfélék mindenhol

A dél-spanyol tengerpart

Bár a tengerben, óceánban nem volt szerencsénk fürdeni, sokat sétáltunk ott. Végtelenül hosszúnak tűnő, homokos partot kell elképzelni, látszik, hogy karban tartják, rendezett. A marbellai, malagai partokra (vagyis azokra, melyek jobban fókuszban vannak, kiemelt üdülőövezetek), még inkább jellemző a fent említett rendezettség, ápoltság.

Manilva felé haladva, már találtunk olyan eldugott partokat, ahol nem ez volt a jellemző, viszont cserébe a tenger vadságát, volt hely, ahol a kagylók százait csodálhattuk meg.

Haragos tenger Manilva mellett
Haragos tenger Manilva mellett

Tarifánál pedig ott a fenséges Atlanti-óceán, még hosszabb, még szélesebb partszakasszal, nagyon finom, sárgás-fehéres homokkal, és hatalmas hullámokkal. Lenyűgöző azt az erőt látni, amit az óceán tud mutatni.

Amire figyelni kell a téli utazás során

Télen a mediterrán régióba utazni, igazi varázslat. Kellemes 18-20 fok, tökéletes idő a nyári 40 fokban élvezhetetlen városlátogatásokat megtenni, s habár a vízbe csak a bátrabbak merészkednek be, hosszú sétáknak, kavicsdobálásoknak, pihenésnek lehet helyszíne a vízpart.

Néhány dologra azonban érdemes odafigyelni, aki télen utazik mediterrán térségbe (jelene esetben spanyol földre):

 • Minden esetben olyan szállást célszerű foglalni, amiben van fűtés, vagy legalábbis klíma, ami fűteni is tud. A tapasztalatunk az volt, hogy mivel a szobák jellemzően nincsenek folyamatosan ebben az időszakban kiadva, sokat állhatnak üresen, fűtetlenül, a falak átveszik a hideget, és legalább egy nap szükséges, hogy átmelegedjen a helyiség. Ez akkor lehet kellemetlen, ha este érkezünk a fűtetlen szálláshelyre. Mi első éjszaka a szállásokon jól felöltözve aludtunk, második naptól nem volt probléma, de erre érdemes odafigyelni.
 • Érdemes előre tájékozódni, az ünnepek alakulásáról, az üzletek nyitvatartásáról. Spanyolországban például csak december 25-én voltak zárva az üzletek, 24-én és 26-án már a szokásos nyitvatartási idő volt. Viszont mivel náluk január 6-a piros betűs ünnep (akkor kapják állítólag a gyerekek az ajándékokat), nem volt nyitva aznap semmi. A nagyobb településeken január 5-én lezárásokra érdemes számítani, mert ilyenkor felvonulások vannak, hatalmas mozgó díszletekről a gyerekeknek cukrot, játékokat dobálnak, s vonulnak végig az egész városon. Az ünnepek mellett a téli nyitvatartásról is érdemes tájékozódni, a múzeumok, nevezetességek sokszor rövidebb ideig várják a látogatókat.

Látnivalók

Kislányunk napirendjét követve, általában napi két programra volt lehetőségünk: déli alvás előtt és után. Ha az úticélunk távolabb volt, akkor pedig délelőtt egy közelebbi helyre mentünk, s az autóban aludt, amíg elértünk a délutáni célunkig.

Nagyon sok szépséget láttunk ott tartózkodásunk alatt, íme:

Torremolinos: minden megtalálható, ami a mindennapi élethez szükséges. Boltok, tengerpart, gyerekeknek játszótér. Hangulatos csempékkel kirakott házak sorakoznak az utcákon. Nagyon szép a városban található Botanikus kert, érdemes pár órát szánni rá, igazi kis ékszerdoboz. A városban a parkolás nehéz, főleg, ha a ház előtt szeretnénk közvetlenül megállni- az utcák szűkek. Citrom-, és narancsfák szegényezik az utcákat. Rengeteg ember tart kutyát, viszont sajnos a végtermékeiket sokan nem szedik fel, ezért van, hogy a járdán kerülgetni kell a kutyagumit. Szerencsére folyamatosan takarítva vannak az utcák. Ez a város jó kiindulópont volt a kalandozásainkhoz.

Botanikus kert Torremolinosban

  Botanikus kert Torremolinosban

Málaga: igazi mediterrán nagyváros, annak minden szépségével és hátrányával. Autóval közlekedni elég nehéz, ugyan ez igaz a parkolásra is. Sokszor van dugó, s parkolóhelyet találni az utcán szinte lehetetlen. Mi is a mélygarázsokat használtuk, azonban ezeknek elég borsos az áruk (három óráért fizettünk hat eurót). A belvárosi rész rendkívül hangulatos, végig utcazenészekkel volt tele a környék, kivilágított épületekben gyönyörködhettünk, s közben mandarinillat lengte be a környéket. Hangulatos parkok, kikötői sétány. Rengeteg ember mindenhol, de mégis eloszlik, nem volt tömeg. Az emberek jól érzik magukat, baráti társaságok, családok vacsoráznak, sétálnak. Csodálatos a kilátás a Gibralfaro kastélyból; az egész kikötőt, s Málaga városát látni lehet. (Mj: elég meredek úton kell felmenni, s bár nem lehetetlen a babakocsit feltolni, embert próbáló feladat volt). Vasárnaponként 14:00-tól ingyenesen látogatható.

Malaga kikötője
Malaga kikötője

Fuengirola: Nagy bevásárlóközpont található itt, kastély, parkok. Itt találtuk az egyik legjobb játszóteret: kalózhajó mintájára van megcsinálva, még a hullámok is meg vannak mintázva. A játszótér mellett a szülőket egy kiülős kávézó várja, tökéletes rálátással a játszótérre.

Fuengirola
Fuengirola

Banelmádena: az óváros nagyon hangulatos, kedves utcácskáival, fehérre meszelt házaival. Játszóteret itt is találtunk, mellette nem kávézó állt, hanem csodás kilátást nyújtó panoráma. Található itt egy gyönyörű sztúpa, meseszép kilátással a tengerre. A sztúpa mellett van egy egész évben nyitva tartó Lepkepark is.

Benalmádena utcarészlet
Benalmádena utcarészlet

Itt található a Colomares Monument is, amit éveken keresztül épített egy művész, s Kolombusznak, s Amerika felfedezésének állít emléket. Annyira részletes és gyönyörű ez az épület-együttes, hogy vétek lenne kihagyni.

Mijas: abszolút a kedvencünk lett ez a gyönyörű kis település. Sziklatemplom, kilátás az öbölre, lovas-és csacsitaxi, hangulatos főtér, fehérre meszelt házak, szűk utcácskák, régi malom (ahonnan ingyenesen elhozható Mijas térképe); hegyoldalba épített templom, ahová csak gyalog lehet feljutni, bikaviadal aréna. Ha csak egy településre lehetne visszamennünk, ez lenne az.

Marbella: hangulatos üdülőváros, főszezonon kívül is karbantartott tengerparttal, sétálóutcával, parkokkal, étkezési lehetőségekkel. A parton itt láttuk a legtöbb homokszobrot készítő embert. Lenyűgöző volt mind, egytől-egyig.

Antequera: ami nem más, mint „Andalúzia Firenzéje.” Látni kell.

Setenil de las Bodegas: ami a „Sziklákba épített város”.

A híres, sziklábavájt falu
A híres, sziklábavájt falu

Casares: a másik nagy kedvencünk, bejártuk A-tól Z-ig az aprócska kis települést. A hegytetőre felsétálva olyan nyugalomban lehet részünk, mint máshol sehol. A levegőben ragadozómadarak szállnak csendesen, a kis sziklába vésett temetőben is érdemes tenni egy sétát, nagyon különleges. A fehér házak itt is jellemzőek.

Ronda: egyszerűen meseszép. Az Új Híd maga a csoda, a képek nem adják vissza annak hatalmasságát. A Bikaviadal-aréna is megér egy sétát, a benne lévő múzeummal együtt.

Ronda aréna
Ronda aréna

Gibraltár: az angol kézben lévő félsziget nagyon különleges, érdemes rászánni pár órát, napot. Mi gyalog és autóval is átmentünk. Aki gyalog megy, vannak buszok, több útvonalon, melyek segítségével meg lehet nézni a nevezetességeket. A Rock of Gibraltár hatalmas, a tengerpart különleges, az Európa Pontot is érdemes megnézni. Csipetnyi Anglia Andalúziában.

Tarifa: ahol a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán találkozik: balra a nyugodt tengert pillanthatja meg az arra járó, jobbra pedig a türkiz színű, hatalmas hullámokat eregető óceánt. Pont úgy jött ki, hogy a január elsejét töltöttük ott. Életre szóló élmény volt.

Karácsony Andalúziában: hasznos tippek gyerekkel utazóknak is! >>

Atlanti-óceán
Atlanti-óceán
Cesares szűk utcái
Cesares szűk utcái
Előtérben Gibraltár, a háttérben Afrika
Előtérben Gibraltár, a háttérben Afrika
Gibraltár déli részén
Gibraltár déli részén
Tarifa óceánpart
Tarifa óceánpart
Malaga és a Plaza del Torros
Malaga és a Plaza del Torros
Spanyol fánk csokiszósszal
Spanyol fánk csokiszósszal

Karácsony Andalúziában: hasznos tippek gyerekkel utazóknak is! >>

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb