Európa

Karácsony Andalúziában: hasznos tippek gyerekkel utazóknak is!

Hirdetés

Év közben többször gondoltunk arra, milyen lenne az ünnepeket más országban tölteni, az otthontól távol. Nem újkeletű dolog ez számunkra, mind a karácsonyt, mint a Szilvesztert volt már szerencsénk Ázsiában tölteni, több ízben is; viszont most egy közelebbi, mediterrán utazásra vágytunk, így jött a képbe Andalúzia. A cikk előző részében arról írtunk, mit láttunk és merre jártunk, ebben pedig a technikai részletekről szeretnénk szólni.

Ezelőtt Spanyolországban sosem jártunk, igazából nem is tudom az okát. Kezdetben, mikor elkezdtünk utazni, busszal utaztunk, túl messzinek tűnt, így inkább Görögország felé vettük az irányt. Aztán, ahogy egyre távolabbi tájakat tudtunk felfedezni, mentünk, amerre a szívünk vitt. A kislányunk születésével azonban újra Európa felfedezése vált izgalmassá és kivitelezhetőbbé, így a 2018-as évünket az andalúz télben búcsúztattuk, 2019-es évet itt nyitottuk meg. Három hétre utaztunk; december közepétől január elejéig voltunk e csodás ország vendégei.

Karácsonyi gömb Mijasban
Karácsonyi gömb Mijasban

Az utazás

Repülőutunkat a Ryanair légitársasággal tettük meg. A Budapest-Málaga út körülbelül 3,5 óra. Mind az oda, mind a visszafelé út rendben volt. A már korábban kifejlesztett taktikánkat követve, utolsóként szálltunk fel a gépre, lefelé pedig igyekeztünk az elsők között lenni, bár a csomagjainkat fel kellett adni (két nagy hátizsákkal utaztunk), így várakoznunk kellett, amíg megjelenik a szalagon.

Odafelé este 7 óra környékén indult a gép, és sajnos a fedélzeten nem oltották el a lámpát, de nem is tompították, így a kislányunk, aki itthon már 8 óra körül aludni szokott, a gépen nem tudott elaludni, még hordozókendőben sem, ez nehézség volt. A gép személyzete kedves volt, az utasok úgyszintén. A mellettünk ülő lány felajánlotta, hogy átül egy másik helyre, így egy három üléses sor a miénk volt, ez nagy könnyebbséget jelentett. A repülési időt játékkal, sétával, étkezéssel ütöttük el.

A szállások

Habár a főszezonon kívül esik a december-januári időszak Andalúziában, mégis, elég nehezen találtunk olyan szállást, ami ár-érték arányban megfelelő lett volna. Végül a három hetünket két szállás között osztottuk meg, de három részletben, a booking.com-on foglalva. Az első tíz napot Torremolinosban töltöttük, az Apartmento Torremolinos Centro nevű apartmanban, majd átmentünk pár napra Manilvába, az Apartmentos Manilva Green nevű szálláshelyre. Onnan pedig, visszamentünk az első szállásunkra, és az utolsó napjainkat újra a Málaga melletti városban töltöttük.

Szállásunk Torremolinosban
Szállásunk Torremolinosban

Nagyon jól felszerelt apartmanok voltak, főleg a torremolinosi, ami igazából egy magán lakás, nem egy komplexum, így a helyiekkel együtt laktunk egy bérházban, a harmadik emeleten. Ott parkoltunk, ahol ők, ott szárítottuk a ruháinkat, ahol ők. A szállás felszereltségén túl, nagyon tetszett, hogy minden közel volt- élelmiszerbolt, zöldséges..stb.

„Elhúztam a függönyt az apartman ablakában, s kihajoltam. A nap kellemes melegséggel sütött, ezért pár másodpercig felé tartottam arcomat. Lenézve az utcára, tipikus városi hangulat uralkodott odalenn: emberek siettek a dolgukra, autók próbáltak a szűk utcákon keresztül haladni. A szemközti állatorvosi rendelőben egymásnak adták a kilincset a négylábú páciensek gazdái. Az édes mandarint áruló zöldséges-gyümölcsös bolt előtt már ott ült a szerencsejáték-jegy árusító néni, s a kisállatkereskedés is kinyitott. Egyik pillanatban hangos zeneszó ütötte meg a fülemet.

A hang irányába fordítottam a fejemet, és láttam, hogy egy mozgó „zenedobozból” szólnak a spanyol dallamok. Több ember is tevékenykedett a kis zenekocsi körül- volt, aki a hangzást kezelte, volt, aki hangszeren játszott, s volt, aki a pénzt szedte össze fonott kis kosárba, amit a járókelőktől kaptak. Az utolsó dallamok végeztével a zenészek fogták a kis mobilkocsit, s arrébb tolták pár sarokkal, hogy az ott élők, arra járók életébe is vigyenek egy kis színt, s csaljanak mosolyt az ajkukra. Hosszasan néztem őket, amíg el nem tűntek az utca végén, majd visszajöttem az ablakból, elhúztam a függönyt, s rendkívül szerencsésnek éreztem magam, hogy itt lehetek.”

A téli mediterrán időjárásról

A mediterrán tél sokkal enyhébb, mint az itthoni. A málagai régióban éjjel 10 fok körül volt, nappal 18-20 fok. A ruházkodás is ennek megfelelő, bár ez mindenkinél más és más lehet- azonos időben volt, hogy valaki kabátot hordott, másvalaki rövidnadrágban sétált. A tengerparton, a napon rendesen meleg volt, de ott mindig élénkebb a szél. Érdekes, hogy azt tapasztaltuk, hogy Gibraltár felé haladva, egyre erősebbé vált a szél (nem csak a tengerparton), s ott rengeteg szélerőművet is láttunk.

Gibraltár, tengerpart
Gibraltár, tengerpart

Mindenképpen érdemes a rétegesen öltözködni, és nem hinni a csalóka időjárásnak! Fürdeni nem tudtunk a tengerben/óceánban (bár volt pár bátor jelentkező, aki viszont igen, gyerekek is!), hideg volt a víz. Viszont megfelelő ruhában Tarifa környékén sokan szörföztek. Mikor Manilvában és környékén voltunk, 1-1 nap volt, amikor megterhelő volt kisgyerekkel a parton lenni, annyira fújt a szél, de aztán elállt, és csodálatos napsütésben volt részünk. Torremolinosban végig csodás időnk volt, 1-1 gomolyfelhővel.

Tengerpart
Tengerpart

Autóbérlés

Autóbérlésünket a Malagacar cégnél tettük meg. Teljes biztosítást kötöttünk, mert bár a spanyolok vezetési stílusával alapvetően nem volt probléma a közlekedés során, viszont szinte kivétel nélkül az összes autón látható volt valamilyen sérülés, benyomódás. A bérelt autón is, így úgy döntöttünk, nem adjuk meg a lehetőséget, hogy ebből a visszaadás során probléma legyen, így döntöttünk a teljes biztosítás mellett.

Bepillantottunk egy másik ország karácsonyi szokásaiba

– Torremolinosban a központi részen felállított házikóban egészen december 30-ig találkozni lehetett a Mikulással, és napi néhány órán keresztül interaktív játékokkal várták a kicsiket (lufibohóc, arcfestés..stb)

A torremolinosi Télapó házikója
A torremolinosi Télapó házikója

– minden városban csodálatos kivilágítás hívta fel a figyelmet az ünnepekre. A fő részeken még hangsúlyosabb volt ez, sok igényes díszítést láttunk, volt ahol bizonyos időközönként karácsonyi zene szólt a hangszórókból, s a fények, a díszkivilágítás a zene ritmusára „táncolt”
– különböző hatalmas ünnepi hangulatot árasztó „fényszobrot” láttunk: hatalmas gömböt, szarvas figurát, angyalkát…stb- sok-sok karácsonyfát láttunk feldíszítve a tereken: ledszalagból épített, újrahasznosított palackból készített, igazi, műfa, s még egy kívánságfát is láttunk. Málaga városában volt egy fácska, melyre az emberek kívánságaikat írhatták, majd a fára akaszthatták.
– mint azt korábban is írtam már, december 25-én voltak csak zárva a boltok, 24-e és 25-én teljes nyitvatartással működtek az üzletek- január 5-én a nagyobb településeken a Három Királyok (s egyéb mesebeli lények) mozgó, feldíszített járművekkel haladtak végig az utcákon, cukrot, csokit, aprós plüssjátékokat, ajándékokat dobálva a tömegbe.

Felvonulás Torremolinosban
Felvonulás Torremolinosban

– január 6-án kapják meg az ajándékokat állítólag a gyerekek, ekkor zárva voltak a boltok
– megfigyelhettük, miket vesznek a helyiek a boltba az ünnepekre- milyen a helyi karácsonyi édesség, milyen apró, egyesével csomagolt sütiket, csokikat vásárolnak (külön erre szakosodott boltot is láttunk, csak ezek a finom, porhanyós, karácsonyi ízű süteményeket lehetett benne kapni)
– karácsonyi vásárokba juthattunk el
– meseszép (és olykor hatalmas, sokszor mozgó, interaktív) betlehemeket csodálhattunk meg

És miért is jó kicsi gyerekkel utazni?

Kisgyerekkel utazni nem mindig egyszerű, de kétség kívül nagyon jó: látni, ahogyan rácsodálkozik az új dolgokra, ahogy mindent ki szeretne próbálni, ahogy megismeri, felfedezi a világot. Spanyolországi déli része, ahol voltunk, azt gondolom, kiváló hely ennek a kíváncsiságnak a kielégítésére. A helyiek nagyon kedvesek, segítőkészek, gyerekcentrikusak. Sok helyen meg van oldva az akadálymentesség, így a babakocsival közlekedőknek is könnyű dolguk van. A helyi üzletekben (Mercadona, Carrefour..stb) mindent meg lehet kapni, amire egy babának szüksége lehet (babavíz, pelenka (itt is érvényben van, hogy a Pampers Dodot név alatt fut), törlőkendő, mindenféle gyümölcs-zöldségpüré, és még hosszasan lehetne sorolni).

Szerencsések vagyunk, hogy ezt a három hetet ezen a helyen együtt tudtuk tölteni hármasban, így újult erővel, s új tapasztalatokkal bővülve vághatunk bele a mindennapokba, és az új út szervezésébe.

White washed hauses
White washed hauses
A csodálatos Ronda
A csodálatos Ronda
A csodás andalúz táj
A csodás andalúz táj
Andalúz látkép
Andalúz látkép
Antequera felülről
Antequera felülről
Antequera
Antequera
Aréna Mijasban
Aréna Mijasban
Ülőhelyek az Arénában
Ülőhelyek az Arénában
Tarifa:bal oldalt a tenger, jobb oldalt az óceán
Tarifa:bal oldalt a tenger, jobb oldalt az óceán
Aréna, Ronda
Aréna, Ronda
Ceasares apró házai
Ceasares apró házai
Colomares monument
Colomares monument
csempék
csempék
Hatalmas kagyló, ami eredeti
Hatalmas kagyló, ami eredeti
Homokszobor
Homokszobor
Kagylók Punta Chulleránál
Kagylók Punta Chulleránál
Karácsony
Karácsony
Málaga park
Málaga park
Marbella homokszobrai
Marbella homokszobrai
Mijas bikaviadal-aréna
Mijas bikaviadal-aréna
Sandy Bay
Sandy Bay
Setenil de las Bodegas híres utcája
Setenil de las Bodegas híres utcája
Látkép, ugyanott
Látkép, ugyanott
Szerelem mindenhol
Szerelem mindenhol
Torremolinos tengerhez vezető útja
Torremolinos tengerhez vezető útja
Sziklatemplom
Sziklatemplom

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. koszonet kedves Georgina. februar kozepen keszulok Torremolinosba, esetleg ott lattal-e jatszoteret, /ne/adjisten a tengerparton? Barcelonaban es Benidormban van a homokos parton de nem tudom arrafel szinten akad-e. koszonet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb