Európa

Utazás Belgiumba saját szervezésben

Ahogy a legjobban megéri

Hirdetés

Belgium a sör és a csoki hazája. A sörrajongóknak feltétlen Belgiumban a helye! Városnéző hétvégi kirándulásokra tökéletes célpont, Bruges, Brüsszel és Gent beiktatható 3 napba. Mi így csináltuk: utazás Belgiumba, saját szervezésben!

Igaz, hogy nyáron nincs olyan meleg, mint itthon, de Ostende és Blankenberge igazi tengerparti üdülővárosok, homokos tengerparttal. A parti sétányon bárok, éttermek, mögöttük végig szállodasorok húzódnak.

Télen az adventi vásárok miatt érdemes rászánni egy hétvégét az országra. Brüsszelben ugyan túl nagy a tömeg a karácsonyi vásárok miatt, de Bruges-ben jobb a helyzet. Gent központja a vásárral, az árusokkal, a fedett evő-ivó terasszal és zenével  pedig nagyon barátságos volt. A belga táj nem túl érdekes, kiterjedt síkság, üde zöld rétek váltakoznak szántóföldekkel. Az ország déli része látványosabb az Ardenneknek köszönhetően. Erre már hangulatos falvakat találunk. Az ország legmagasabb pontja hatszázvalahány méter.

Az építészetet tekintve elég szürke ország. A házak pont olyanok, mint Angliában. Vörös téglaházak és modern szürkés-feketés kockaházak váltják egymást, egymás hegyére-hátára építve, még vidéken is, ahol lenne hely szellősebben építkezni. Hosszú és keskeny kertjeik pont olyanok, mint amilyeneket a tévében az angol kertfelújító műsorokban mutogatnak.

 

Mikor érdemes Belgiumba utazni?

Decemberben az adventi vásárok miatt, de készüljünk arra, hogy szinte minden nap eshet az eső hosszabb-rövidebb ideig. Tavasszal és ősszel a hőfok kellemes, de szintén esős. Nyáron akár még strandolhat is, aki a friss, hideg vizet jól bírja.

Hogyan juthatunk el Belgiumba?

Ryanair, Wizzair Charleroi repterén tesz le, sokszor ki lehet fogni repjegyet 6-10ezer Ft per fő-ért oda-vissza.

Flixbussal 16000Ft-tól irányonként.

Hol szálljunk meg?

Bruges belvárosában nagyon drágán találni szállást, 2főre, 2 éjszakára adventkor minimum 80-100ezer Ft-ot elkérnek. Éppen ezért érdemes Bruges külvárosában, vagy a tengerparti Blankenbergében, esetleg Ostendében lakni.

Szállástippek

Blankenberge: Villa Olga, saját tapasztalatunk alapján ajánljuk, a tulaj kedves, tágas lakás, jól felszerelt konyhával, 2-4 főre

Brugge

A csoport tagjainak ajánlása alapján:

Ibis budget Brugge Centrum Station központi helyen, jó ár-érték arányú szálláshely

Het Wit Beertje B&B a belvárosban található, finom reggelivel

Airbnb,   kedves, segítőkész a szállásadó

Hotel Koffieboontje  jó helyen található, svédasztalos reggelivel

Hotel Central  jó elhelyezkedésű, tiszta szálloda

Brüsszel

Bedford Hotel & Congresse Center belvárosi, ár-érték arányban jó szálloda

Hogyan közlekedjünk az országban?

Reptérről, Charleroiról Brüsszel Zuidra Midi vasútállomásra Flibco buszjárat visz el 14 EUR per fő per út, 20-30 percenként jár. Két óránként indul ugyancsak a Flibco Charleroi reptérről Gentbe, 16EUR per fő per irányért, gazdaságosabb így menni.

Az autóbérlés gazdaságosabb lehet, mint a vonatozás. Az autópályák ingyenesek és ki vannak világítva.

A vonatközlekedés nagyon jó, könnyen ki lehet igazodni, vonatjegyet automatából csak kártyával lehet venni. Hétvégi kedvezményes jegyet vehetünk péntek este 19órától vasárnap estig, de csak retúr jegy vásárlása esetén érvényes.

Interneten is meg lehet venni a vonatjegyeket, adott napra, nem kell pontos időpontot megadnunk.

Brüsszel Zuidról Genten, Brugesen át 1,5 óra alatt eljuthatunk Oostendébe, vagy Blankenbergébe. Brugesből 10 perc Blankenberge, nyáron fél óránként, egyébként óránként megy vonat. Egy Blankenberge-Brüsszel útvonalon a normál jegyár egy irányba 19 EUR.

Hogyan közlekedjünk városon belül?

Brüsszelben 2EUR a másfél óráig érvényes jegy, a 24órás jegy 7EUR, Zuid vasútállomásról 6-os metróval 12 megálló az Atomium (Heysel-nél kell leszállni), innen 6 és 5-ös metróval könnyen elérhető a Grand Place.

Gentben egy single ticket, 1órán át érvényes, 3EUR, St Pier vasútállomásról gyalog Dulle Grietig, majd Modern múzeum és 1-es villamossal vissza.

Brugesben felesleges a tömegközlekedésre költeni, gyalog jól bejárható a belváros.

Milyen árakkal, költségekkel számoljunk?

Gofri 3-5EUR, a sült krumpli 4eur, sör 2EUR-tól 0,33, a főételek étteremben 15-20EUR. Élelmiszer árak a boltokban nem vészesek, picivel drágábbak, mint itthon.

Praktikus infók

A csapvíz iható, konnektor átalakító nem kell, vízum nem kell,  belépéshez személyi igazolvány elegendő. Időeltolódás Magyarországhoz képest nincs.

Hol együnk, igyunk?

Dulle Griet söröző Gentben, több, mint 500 sörük van. Délben nyitnak, érdemes korán menni, hamar megtelik a hely. A kiszolgálás viszont még így is nagyon gyors volt.  A belga sörök erősek, még a meggysör is 8% alkoholtartalmú.

Brugge: Ribs n’ beer

Black House Brugesben. Az In Bruges c. filmben ezen a helyen sörözött a két bérgyilkos. A sörválasztékuk nagyon jó és a konyhájuk is finom. Egy főétel 15-25 EUR, de hatalmas az adag. A Delirium és a Little Delirium sörözőt Brugge-ben

Helyiek, vallás, kultúra, ünnepek

Nemzeti ünnep július 21, I. Lipót belga király eskütételének napja. Nyugat-Flandriában hagyományosan a pannóniai származású Szent Márton hozza az ajándékokat november 11-én a Mikulás helyett.

Érdekes Belgiumban a belga-flamand-francia ellentét, nem igazán szívlelik egymást. Észak-Belgiumban többségben belgák laknak, Brüsszelben franciák. Brüsszel egyébként Londonhoz hasonlóak multikulti. Az a mendemonda járja, hogy a franciákat annyira nem kedvelik, hogy nagyon nem menő az ember gyerekét francia iskolába járatni.

Látnivalók

Gent

St. Pieters vasútállomás jó kiindulópont. Az állomás előtti Koningin Maria Hendrikaplein térről indulnak a villamosok az óváros felé.

 • Korenmarkt-Szt. Miklós templom (2011-ben 50 évnyi renoválás után részlegesen újra megnyitották).
 • Harangtorny (Belfort), belépő 8 Eur, 256 lépcsőfok visz fel.
 • Szt. Baaf katedrális, itt látható Jan és Hubert van Eyck a 24 darabból álló oltárfestménye, a Titokzatos Bárány Imádat
 • Werregarenstraat, a híres graffiti utca
 • Gonosz hölgy: ágyú a 16.századból
 • Korenlei utcán érdemes végigsétálni és s Leie part menti házakat végignézni, nagy részük a 1913-as Világkiállításra épült.

Brugge

A főpályaudvartól északra találjuk a történelmi belvárost. Több vezetett ingyenes városi sétán is részt vehetünk, pl. sörtúra, Brugge by night. 

 • Minnewater park, ahol a fákkal körbevett Minnewater tavat találjuk. A monda szerint, aki a párjával átsétál a tavon átívelő hídon, akkor vele az örök szerelmet találja meg.
 • A Minnewater parkkal szemben találjuk a Begina-udvart (Begijnhof), melyet a 12. század során Németalföldön elterjedt, női vallási közösség tagjai, a beginák laktak.
 • A Katelijnestraaton haladva elsétálunk a több, mint 800éves a Sint-Janshospital mellett.
 • Miasszonyunk templom: a világ második legmagasabb téglaépítésű tornya (116 méter) Michelangelo Madonna szobra 6Eur-ért látogatható a templomban.
 • Sint Salvatorskathedraal
 • Híres és sokat fotózott városrészlet: Rozenhoedkai, Braambergstraat és Pandreitje sarka.
 • Vakszamár utca, ami a Városháza térre visz (Blinde-Ezelstraat) jutunk el.
 • A Városháza-tér látványosságai: Városháza (Stadhuis), az Igazságügyi Palota (Brugse Vrije) és a Krisztus vérét őrző Szent Vér-kápolna (Heilige Bloedsbaziliek).
 • Harangtorony (Belfort), előtte lévő téren tartják az adventi vásárt. Belépő 15 Eur, 366 lépcsőn kell felkapaszkodni

Brüsszel

Ha Brüsszel Zuid-ra érkezünk, akkor itt egyből felszállhatunk a 6-os metróvonalra, amivel 12 megállót kell mennünk (Heysel) az Atomiumig. Másik jó kiindulópont lehet Brüssel Centraal vasútállomás is. Ha innen a Rue de la Chapelle felé haladunk, a Mont des Arts parkon át vezet utunk.

 • A Mont des Arts téren találjuk a Musée des Instruments de Musique (Hangszermúzeum) szecessziós épületét. Az épület tetejéről igazán szép a kilátás.
 • Place Royale: közepén Bouillon Gottfried lovasszobra áll. A téren találjuk a BELvue Múzeumot, a Belga Királyi Szépművészeti Múzeumot és a Magritte Múzeumot, illetve az 1775-ben épült  Saint Jacques-sur-Couldenberg neoklasszicista fehértornyú templomot.
 • A Rue de la Régence út végén magasodik az Igazságügyi Palota (Palais de Justice), a világ legmagasabb bírósági épületeként emlegetik, 108méter magas.
 • Ezen az úton ellenkező irányba haladva a Királyi Palotához (Palais Royal) lyukadunk ki. Itt fogadja a király a külföldi államfőket, őrségváltást is itt láthatunk.
 • A palotával szemben terül el a város legnagyobb parkja, a Parc de Bruxelles, melynek túlsó végén a Nemzetek Palotája található, amely a belga Parlament valójában (Palais de la Nation). Innen a Rue de Madeleine-n haladva egy kis térre, a Maché aux Herbes-re juthatunk, ahol kis vásárokat szoktak tartani.
 • Elegáns, árkádos, üvegtetejű sétálóutca a Galeries Royales Saint-Hubert, ahol fényűző boltok és kávézók sorakoznak.
 • Főtér, Grand Place: a 12. században még mocsár fedte ezt a területet, míg a 14. századra már nyüzsgő piac működött itt és a környező utcákban. A gazdag kereskedő céhek itt nyitották meg a központjaikat, melyek alapjaiban határozzák meg a tér egyedi jellegét. A barokk és gótikus stílusban épült, gazdagon díszített céhházak homlokzatán az egykori tevékenységi körükre jellemző motívumokat láthatunk. A Brabanti Hercegek Palotáját (Maison des Ducs de Brabant) is a téren találjuk. A neogótikus stílusú Király Háza (Maison du Roi) kenyércsarnokként funkcionált a 13-14.században, majd 1405-től már a bíróság volt itt, jelenleg pedig a városi helytörténeti múzeumot találjuk itt. A Király házával pont szemben magasodik a Városháza.
 • A a Rue de l’Etuve-n haladva pár percre a főtértől megtaláljuk a híres  Pisilő Kisfiút (Manneken Pis), mely a Rue du Chêne és Rue de l’Etuve sarkán található pontosan. A szobor elég pici, 61cm. Bizonyos alkalmakra be is öltöztetik, az öltözékeit pedig egy külön múzeumban tárolják. A történetéről több legendát is olvashatunk: az egyik szerint egy kisfiú lepisilte egy boszorkány házának ajtaját. A boszorkány erre szörnyű haragra gerjedt és szoborrá változtatta a gyereket. Egy másik legenda szerint egy apa kétségbeesetten kereste elveszett fiát, akire végül a szobor helyén, éppen dolga végzése közben talált rá. A boldog apa hálából szobrot emeltetett a megkerült fiú emlékére. Mások szerint szerint egy ellenséges sereg Brüsszel ostroma alatt robbanó szerkezeteket helyeztek el a városfalnál. Egy kisfiú azonban észrevette őket, lepisilte az égő gyújtózsinórt, megmentve ezzel a várost. Sok-sok vicces dolgot szoktak a szoborral művelni, például víz helyett sört pisilt egyszer amiből a járókelők is ihattak, de 2007-ben történt meg, hogy figyelemfelhívásként a prosztatarák veszélyeire egy teljes napig nem pisilt! A számos legenda és átalakulás tette a város legismertebb jelképévé ezt a kis szobrot. Párja is van 1985 óta, a Pisilő kislány (Jeanneke Pis), majd 1998-ban emelték a Pisilő kutyát (Zinneke Pis).
 • Atomium: a 102m magas építmény 9db egyenként 18m átmérőjű gömbjét 16cső köti össze. Belépő 16EUR. Az Atomiummal szemben találjuk a  Palais des Expositions-t, melyet az 1935-ös brüsszeli Világkiállításra készítettek.
 • Mini Európa: 80 város 350 látványossága található itt, a belépő 15Eur, de lehet venni Atomium belépővel kombinált jegyet is, nyitva márciustól októberig.

 

Személyes vélemények, pozitív/negatív

Atomium nem tetszett, messze van a várostól, emiatt a kilátás semmi extra. A belépőjegy 16EUR per fő, ráadásul még sorban is kell állni a bejutásért.

 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb