EurópaKiemelt

A kötelező látnivalók Norvégiában pár nap alatt

Hogy ne menjen rá a gatyánk

Hirdetés

Norvégia Európa legdrágább országa, erre jutottam, miután sehol máshol nem fizettem még 2000 forintot egy doboz sörért, vagy 3000 forintot egy doboz „mikrózd meg és eheted is” tésztáért. Az autóbérlés is itt a legdrágább, de még ennek ellenére is azt gondolom, hogy így a legegyszerűbb bejárni az ország adott részét.

Úgy gondoltam, hogy nem akarunk egy vagyont Norvégiában hagyni, de mégis szeretnénk minél többet látni belőle, erre bőven elég kábé öt nap. A leggazdaságosabb keríteni 2-3 barátot és négyesben nekivágni, olyan szállásokat felhajtva, ahol lehet főzni. Bevásárolni minden kisvárosban lehet és szinte mindenhol lehet bankkártyával fizetni. Mi még Oslóban landoltunk, ma már Bergenbe vagy Stavangerbe mennék Wizzairrel.

Oslóban a főbb látnivalók a kikötő környékén vannak, a vár is a parton van. Nagyon tetszett a Vigelandpark, ami a 161-es villamossal érhető el, és a Folkmuseum , ami egy külön városrészben van a hajó és viking múzeumokkal együtt. Ez egy kis hajókázással könnyen elérhető a kikötőből, visszafele pedig lehet buszt is választani, ami a központba visz vissza. A tömegközlekedés tetszett, könnyen átlátható.

Utunk Osloba: Wizzairrel Varsóba, ott aludtunk egyet, várost néztünk, másnap Ryanairrel Oslo-Rygge-re érkeztünk, onnan reptéri busz egy óra alatt vinne be a városba, de mi itt szedtük fel az bérelt autót. Hazafelé viszont már Gardermoen reptérre mentünk ki 20 perces vonatúttal és Norwegiannal repültünk. A Norwegian fapados, viszont van a gépen wifi.

Közlekedés:Oslóból el is indultunk autóval (Sixt-nél béreltünk, full protectionnal, hitelkártya nélkül, sajna Avis/budget-nél már nem volt autó, pedig az olcsóbb lett volna). Az Oslo-Röldal útvonal jó pár órás út volt, pláne, hogy megálltunk itt-ott fotózni, az egész egy hegyes-völgyes panorámaút. Roldal-ban aludtunk a Haradalen Cottages and hostel-ben, meglepően olcsó volt, igaz koli feeling, ágynemű fizetős, melegvíz 10 koronás bedobásával jött, közös fürdő, de csodaszép kilátás, jól felszerelt konyha várt minket és itt is, mint szinte mindenhol lehetett kártyával fizetni és aprót váltani a melegvízhez.

Trolltunga túra: Odda-ig 50percet autóztunk, ott a felső parkoló már reggel kilenckor tele volt, ezért az alsóban parkoltunk, onnan busszal ávittek a felsőbe, onnan indul a túra, a visszaszámlálás a 11 kilométerből. Lefele az utolsó busz este negyed nyolckor ment, persze nem értük el, így a kétszer 11 kilométer túrát megtoldottuk még másfél óra aszfalton trappolással. A túra első két kilométere kemény, hosszú kaptató, utána már nem olyan vészes. Átlagos kondival teljesíthető, nagyon jól ki van táblázva, esélytelen eltévedni, útközben vannak források, amiből lehet vizet venni, ha fogytán lenne. Érdemes 9-11 órát rászánni. Azzal is kell számolni, hogy fent a nyelvnél akár egy órát is sorban kell állni a fotóért. Meleg pulcsit és esőkabátot mindenképp vigyetek, júliusban is kellett és fent foltokban még hó is volt.

Másnap elindultunk Stavanger felé, két helyen is komppal kellett átkelni útközben, de ezek a kompok sűrűn járnak és olcsók. A szállásunk (Ryfylke Vandrerhjem Vaulali) egy csodaszép tó partján volt, hatalmas konyhával, reggeli volt az árban, este pedig a vendégek használhatják a konyhát, saját maguk főzhetnek. Ehhez közel van a Preikestolen és a Kjeragbolen is, ez a 2 túra akár egy napba is besűríthető, de optimálisabb 2-3 napot tölteni ezen a részen is.

Stavangerre érdemes szánni egy fél napot, az óváros része a kis fehér faházakkal nagyon hangulatos. Rontja a látképet az öbölben parkoló hatalmas utasszállító hajó látványa…

Mivel volt még egy napunk, lementünk délre, Kristiansand felé, szép homokos partok és koptatott sziklás partú tavak találhatók erre.

Bergenbe mi nem jutottunk el, az a város magában megérne 3-4 napot…felvonózni a Mount Floyenre, és a Flam vasútvonalon utazni egyet, de így is sok szépet láttunk és legalább lesz miért visszmenni.

Úton a Trolltungához
Úton a Trolltungához
Trolltungán
Trolltungán
Odda előtt a főút mellett, csak úgy egy vízesés
Odda előtt a főút mellett, csak úgy egy vízesés
Stavanger
Stavanger
lent délen, Kristiansand környéke
lent délen, Kristiansand környéke
buszmegálló kilátással
buszmegálló kilátással
Stavanger
Stavanger
Oslo után, Roldal felé
Oslo után, Roldal felé

 

Ha szeretnétek a facebookos utazó közösségünkhöz tartozni, csatlakozzatok csoportjainkhoz! Európai úti célokkal kapcsolatos bejegyzéseket az Utazás Európában csoportban találhattok, Európán túli utazások számára az Utazás a nagyvilágban csoportunkat ajánljuk.

Élményprogramok:

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb