Európa

Sevilla és környéke – látnivalók és tippek, akár gyerekeseknek is!

Hirdetés

Tavaly karácsony óta – mikor is három hetet töltöttünk Andalúziában, s bejártuk Málagától Tarfiáig Dél-Spanyolországot -, visszavágyunk a kellemes mediterrán térségbe, ugyanis bár a télen ott töltött idő nem volt kevés, az akkor 1,5 éves kislányunk mellett nem tudtuk megismerni a környék összes szépségét. Így idén ősszel visszatértünk a térségbe: Sevilla és a részünkről oly’ kedvelt óceánpart felé vettük az irányt.

Naplemente a viharban
Naplemente a viharban

Sevilla régóta foglalkoztatott minket. Sok szép képet láttunk előzőleg róla, s nem csalódtunk élőben sem: lenyűgözött a város előkelősége, a monumentális épületek, a pálmafák, szabadon repkedő papagájok, a flamencotáncosok, a színes csempék a házak falain, s a helyiek kedvessége. A sor persze folytatható lenne a végtelenségig, annyi szépséget láttunk.

Csempecica
Csempecica

Odaút és közlekedés

A csaknem 3,5 órás repülőutat a Ryanair légitársasággal tettük meg. A lassan 2,5 éves kislányunk kapcsán kérdés volt, hogy a babakocsit el lehet-e tolni még a repülőgéphez, vagy vizet tudunk-e neki felvinni a fedélzetre. Az ott dolgozók tájékoztatása alapján, a gyermek 2-3 éves koráig tudjuk ezt megtenni (a vizet legalábbis biztosan, a babakocsit szerintem tovább, bár ez nem volt egyértelmű). Mindenesetre engedtek most mindent felvinni, korlátozás nélkül, és ez nagy segítség volt. A repülőút zökkenőmentes volt, vittünk könyveket, rágcsálnivalót, ujjbábokat, tabletet; gyorsan eltelt a 3,5 óra.

„ A repülőgép lassan leszállt. Egyre lentebb ereszkedett; áttörve a vékony felhőréteget, megpillantottam a narancsos színt, ami azóta Dél-Spanyolországra emlékeztet. Egyre élénkebb, egyre dominánsabb lett, minél lentebb jártunk. A sárga agyagos föld volt szinte mindenhol, melyet csak az olajültetvények méregzöld színe tört meg. A nap citromsárga fénye körbejárta a vidéket, s miután leszállt a gép, s kiléptünk a melegbe, egyértelművé vált számunkra- megérkeztünk Sevillába.”

Leszállás után megcsapott minket a meleg. Lentebb öltöztünk, s elindultunk felvenni az autót, melyet a RecordGo autókölcsönzőnél béreltünk. Teljes biztosítást kötöttünk, így láttuk a legkifizetőbbnek a dolgot. Teli tankkal hoztuk el, s azzal is adtuk vissza.

A spanyol autópályák, autóutak nagyon biztonságosak, s nagyon szépen karbantartottak. Sok a körforgalom, melyek egyértelműek, s esztétikailag is nagyon szépek (mármint a közepükön a „díszítés”).

Szállás

Első szállásunkat Sevilla külvárosában foglaltuk, a Booking.com rendszeren keresztül.  /Apartmentos Vertice Sevilla/. Korrekt szállás volt, kis konyhával, mosógéppel felszerelve. Kényelmesen eltöltöttünk itt pár napot.

Sevillai-szállásunk
Sevillai szállásunk

Azért foglaltuk a külvárosba a szállást, mert a téli spanyol utunk során megtapasztaltuk, hogy nagyvárosba vezetni, s ott parkolni nem egyszerű feladat; felesleges stressz és időhúzás a parkolóhely-keresés, és a dugóban várakozás. Így most azt a „taktikát” követtük, hogy bementünk autóval a Blas Infante nevű metrómegállóig, ott letettük az autót egy hatalmas  P+R parkolóban, s onnan mentünk 3 metrómegállót Sevilla belvárosa felé. A metró gyakran járt, kényelmes volt, a spanyolok nagyon előzékenyek, szinte mindig volt ülőhelyünk a kislányunkkal. A metrón való utazásunkat egy metró-kártya vásárlásával egyenlítettünk ki, mely kártyát 10 euróval töltöttünk fel, s mind a ketten tudtuk használni a férjemmel.

Utunk első fele: Sevilla

Sevilla városa olyan, mintha egy díszletbe csöppenne az érdeklődő. Csodálatosak a régi épületek, a gondozott parkok. A tömeg szinte hömpölyög, mégsem volt zavaró egyáltalán. Nagyon széles a sétálóutca, 2 oldalán sok-sok üzlet sorakozik, középen pedig egy pár villamossín fut. Az volt az érzésem a városban, hogy minden és mindenki a látogatókért van. A kandírozott gyümölcsöket meg lehetett kóstolni; a festő személyre szabott képet készített a vásárlóknak. A táncosok táncoltak szólót és párosan; a macijelmezbe bújt ember pedig szórakoztatta a gyerekeket. Az egyik sarkon flamenco zene szólt, a másikon operaénekes énekelt. A lovaskocsik csak arra vártak, hogy az érdeklődőket körbe vigyék a város nevezetes pontjain. A város központi része egy színes- szagos -zenés kavalkád, ahol nem lehet unatkozni; sőt: inkább az a nehéz, hogy az ember kiválassza, hogy mi is, az, ami előtt egy picit megálljon.

Az utcai forgatagból nekünk a zenészek és a flamenco táncosok tetszettek legjobban. Igazán hangulatos volt megpihenni az egyik közeli padok egyikén egy fagyival, s figyelni a táncot, vagy csak hallgatni a spanyol dallamokat.

Sevilla rengeteget látnivalót kínál; itt található:

  • a Sevillai Katedrális monumentális épülete, melyről képtelenség az embernek levenni a szemét;
  • az Alcazar, mely’ nem csak királyi teraszoknak, kerteknek s palotáknak adott helyet, hanem a Trónok Harca c. sorozat bizonyos jeleneteit is itt forgatták;
  • a Torre del Oro, vagyis az Aranytorony impozáns épülete, melyet hétfőnként ingyenesen lehet látogatni;
  • a Plaza de Espana, mely a legeslegszebb számomra az összes látnivaló közül;
  • a Plaza de Toros, mely a bikaviadaloknak adott otthont;
  • a Metropol Parasol, melyet hirtelen nem is ért a látogató, hogyan került oda, annyira szürreális;
  • a Parque de Maria Lujza, mely egy festői zöld terület pálmafákkal, szabadon repkedő papagájokkal, különböző madarakkal, tavakkal, sétányokkal. Varázslatos.

Real-Alcazar

Sevilla kisgyerekkel

2 éves kislányunk itthoni napirendjét tartva igyekeztünk megszervezni Sevillai napjainkat. A délelőttök általában játszótér- látogatással, vásárlással teltek, délután pedig tettünk egy hosszabb kiruccanást a belvárosba.

Mivel imádja az állatokat, minden kutya/cica/ló/madár érdekes volt számára. Meglátogattuk a sevillai Állatkertet is, ahol jó pár órát eltöltöttünk, szinte egyedüli családként. Nagyon sokrétű az állatkert, sok féle állat, madár, kert található ott, jó szívvel ajánljuk más kisgyermekes családnak is, ahol nagy az állatszeretet.

Érdeklődő póni
Érdeklődő póni

Rengeteget sétáltunk, babakocsival és a nélkül is. Nekünk az a tapasztalatunk, hogy Spanyolország nagyon gyerekbarát- rengeteg játszótér van például, és nagyon jól felszereltek, és jó minőségűek. A spanyoloknál sok a gyerek, ez látszik is a közösségi tereken, illetve az emberek hozzáállásán.

Bár a kislányunk már jó úton van a szobatisztaság felé, így elegendő volt az itthonról vitt pelenka- mennyiség; de a különböző szupermarketek nagyon jól fel vannak szerelve mindenféle baba termékkel (s persze a mindennapi élethez szükséges ételekkel, alapanyagokkal, termékekkel). Zömében Mercadonaba és Lidlbe jártunk vásárolni.

Sevilla környéke

Sevilla után dél felé vettük az irányt, s az utazásunk második felét Punta Umbría-n töltöttük, a Leon Punta Umbría nevű szálláshelyen. Teljesen meg voltunk vele elégedve, nagyon közel volt az ezerarcú óceánpart, amit minden nap meglátogattunk. Végtelen hosszú homokos part, rengeteg kagylóval. Sokat sétáltunk, rajzoltunk a homokba, játszottunk a helyi kutyusokkal, s szaladtunk a hullámok elől.

Játék a parton
Játék a parton

Mikor nem az óceánparton voltunk, akkor Huelva városában sétáltunk nagyokat, játszótereztünk, meglátogattuk a La Rabida kolostort, illetve a nagyszerű Kolombusz- kiállítást, ahol mind a három híres felfedező hajót meg lehetett tekinteni.

Colombus kiállítás
Colombus kiállítás
Colombus kiállítás
Colombus kiállítás

Összességében azt mondhatom, nagyon jól sikerült ez az utazásunk is; Sevilla, s az óceánpart egyaránt élvezhető gyerekkel. Értékes napokat tudtunk együtt eltölteni, miközben élveztük a mediterrán őszt.

Még több kép:

Térkép
Térkép

Utcai-fesztivál
Utcai-fesztivál

 

s

sev

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb