Ázsia

Posztszovjet romantika, konyak és sokszáz év történelme: Örmény utazós kalandok

Hirdetés

Utazás

Grúzia és Azerbajdzsán már kipipálva, úgyhogy utoljára Örményországon volt a sor a kaukázusi országok listájáról. A Tbiliszi-Jereván távot, ami kb a Budapest-Bécs távnak felel meg, kábé hat és fél óra alatt sikerült abszolválni. Ebből is látszik, hogy az infrastruktúra Örményországban hagy némi kívánni valót maga után. És akkor még finoman fogalmaztunk.

Fél éves grúziai életünk során hozzászoktunk már az autópálya hiányához és a rossz utakhoz, de Örményország infrastrukturális szempontból még számunkra is tudott újat mutatni, sajnos rossz értelemben. Viszont az utak rossz állapotán túl leesett az állunk a változatos örmény tájak látványától. Tehát azt javasoljuk senkit se ijesszen meg Örményország nehéz megközelíthetősége, mert a csodálatos természeti látványosságok kárpótolni fogják az illetőt.

https://youtu.be/VJoFG70HzAI

Mit néztünk meg?

Az előzetes terveink között Jereván megtekintése szerepelt, ezt akartuk még kibővíteni vidéki látványosságokkal, de télen, off szezonban kevesebb lehetőségünk volt erre. Mivel az örmény utunk egy rövid 3 napos villámlátogatás volt, így Jereván környéki látványosságokra koncentráltunk. Így esett a választásunk Geghard-ra és Garni-ra, amik Jerevánhoz közel található települések, ahol egy ősrégi monostor, illetve egy görög korból származó restaurált templom található.

 

A főváros

Örményország fővárosa, Jereván igazán furcsa hely. A retro szovjet hangulat szinte mindenhol tettenérhető. Az utcák elrendezése, a metró, a monumentális épületek, a nagy betonozott terek, a panelek, a Ladák és sok egyéb dolog a szovjet időkre emlékeztetnek. Szerintünk, ha Örményországban jártok mindenképp nézzétek meg Jerevánt, elsősorban a hangulata miatt. Viszont a kevés látványosság miatt 1-2 nap alatt könnyen felfedezhető.

Semmiképp se hagyjátok ki a Kaszkád lépcsősorait, innen tiszta időben gyönyörű az Ararát. Sajnos kicsit kiábrándító, hogy a lépcsősor 1979 óta épül, de a vége még a mai napig nem készült el. Mindenképp érdemes felkeresni az Ararát brandygyárát, ahol lehet kóstolással egybekötött gyárlátogatást is csinálni. Az örmény brandy világhírű, szóval érdemes kipróbálni.

 

Népirtás és egy kis etimológia

Jereván szinte minden pontjáról lehet látni az Ararát hegyét, vagyis egészen pontosan két hegycsúcsát, ami az örmények számára fontos identitásképző elem. A Biblia szerint az Ararát csúcsán akadt meg az Özönvíz után Noé bárkája. Az örmények pedig, akiknek a nevéhez az első keresztény állam megalapítása fűződik, Noétól származtatják magukat. Egészen pontosan Noé legkisebb fiától. Noé ükunokája volt Hajk, akinek a nevéből ered az ország elnevezése Hayastan, ami örményül Örményországot jelent.

Azonban az Ararát az örmények sajnálatára a határ túloldalán, a törököknél van. Az örmény-török ellentét a 20. század elejére nyúlik vissza. Az Ottomán Birodalom az ország homogenizációjának címszavával keresztény örmények ezreit gyilkolta meg módszeresen és tervszerűen. Sok szakértő szerint az ifjútörök mozgalom gyilkolási módszerei ihlették a nácik második világháborús népirtását.

 

Egy kis geopolitika

Örményország geopolitikai szempontból eléggé kényes helyzetben van: 4 szomszédjából 2-vel is kifejezetten ellenséges a viszonya. Törökországgal a fent említett okok miatt rossz a viszony, míg Azerbajdzsánnal határvitája van az örményeknek. A helyzet annyira rossz, hogy a török és az azeri határ teljesen le is van zárva. Éppen ezért az északi szomszéd, Grúzia a keresztény gyökerek miatt gazdasági szempontból is nagyon fontos szövetségese Örményországnak. Örményország a grúzokon keresztül tud lényegében bekapcsolódni a világkereskedelembe.

 

Mit érdemes még megnézni?

Ha elég időtök van, mindenképp érdemes bejárni az örmény vidéket, ami elképesztően csodálatos és változatos. Nekünk idő szűke miatt csak a Jerevánhoz közeli látványosságokat sikerült felfedezni (Geghard és Garni), de ezenkívül érdemes ellátogatni Tatevbe, Noravank-ba, Khor Viraphoz vagy a Szeván-tóhoz. Aki bátrabb és kalandvágyóbb az ellátogathat Hegyi-Karabah-ba, például Sztepanakert-be is, azonban ezt csakis saját felelősségre tegye mindenki. Egyrészt mert Hegyi-Karabah háborús övezet. Másrészt egy ilyen vízummal az útlevélben automatikusan jár az életre szóló kitiltás Azerbajdzsán területéről.

 

És hogy miért is? Hegyi-Karabah egy szakadár terület, ahol a többségi örmény lakosság kikiáltotta a terület függetlenségét és elszakadt Azerbajdzsántól. Ez az incidens közvetlenül a Szovjetunió szétesése után történt, de a helyzet a mai napig sem oldódott meg. A szakadár Hegyi-Karabahot az örmény állam mellett az oroszok támogatják, míg az azeriek szövetségesei a törökök.

A konfliktus során az azeriek végül elvesztették Hegyi-Karabah 90%-a felett a kontrollt és a két nép talán soha nem gyógyuló sebet ejtett a másikon. Fun fact: ha valaki emlékszik még a Magyarországon nagy politikai botrányt kavart azeri baltás gyilkos ügyére, na annak az ügynek pont ez az örmény-azeri konfliktus volt a mozgatórugója.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb