Ausztrália

Képeslap a Paradicsomból: élet a Fidzsi-szigeteken

Hirdetés

Fidzsi a Csendes-óceán egyik legkedveltebb úticéja. A Fidzsi-szigetek 322 szigetéből 106 lakott, így könnyen előfordulhat, hogy egy lakatlan szigeten találjuk magunkat, ahol rajtunk kívül tényleg senki sincs. Fidzsi és tengerpartjai egyszerűen mesébe illőek. A lakosság nagyon kedves és ha az ember használja az alábbi két szót: Bula azaz Hello, Vinaka vagyis köszönöm, rengeteg új barátra tehet szert.

A természet káprázatos megannyi madárfaja csak itt, Fidzsin látható. Az óceán szépsége teljesen lenyűgöző, korallzátonyai rengeteg élőlénynek adnak otthont. Biztos mindenki hallott már Némóról, a bohóchalról. Na, itt Némónak csak egy fehér csíkocskája van, hiszen a bohóchalak egy különleges, csak itt, a térségben élő fajtájához (Amphiprion barberi) tartozik.

Fiji

 

Ezek azok a tények, amiket általában minden turista tud; akkor most jöjjön az, mit lát az ember, ha itt él. Első és talán legérdekesebb, a hétdolláros bankjegy. Fidzsin nagyon fontos a rögbi, és mivel a világ legjobbjai között vannak, ezért nagyon büszkék is rá. Ennek köszönhető a hétdolláros bankjegy is amit a 2016-os Rioi Olimpia sikere után bocsájtottak ki. Fidzsi első aranyérme (43:7 Nagy Britannia ellen) hihetetlen büszkeséggel töltötte el az itt lakókat.

Fidzsi egy különleges, fejlődő ország, ahol sok tekintetben a modern technológia találkozik a nagyon egyszerű megoldásokkal. Ilyen például, a tömegközlekedés haszálata. Ahhoz, hogy busszal utazzunk, szükségünk van egy helyi kártyára, amelyre tetszőleges összegű pénzt tölthetünk fel. Felszálláskor a terminálhoz érintve az út ára levételre kerül, majd kapunk egy blokkot, amin rajta van, hogy mennyibe került az út, és mennyi maradt még a kártyán.

Fiji

 

A buszok többségének nincs ablaka, mármint, az ablak helyén gyakorlatilag egy lyuk van, amin nyáron befúj a szél; ez nagyon jól tud esni. A leszállásjelző egy igazán praktikus és egyszerű megoldás, egy bicikli csengő az ajtó felett, amihez egy zsinór van kötve, és bármelyik ülésről elérhető. Ez a csengő amúgy nagyon praktikus, hiszen a buszokon szóló salsa zenék mellett más csengetést egyszerűen nem is lehetne meghallani.

Amit szintén turistaként nem vennénk észre, az az, hogy meglepően sok albínó ember él a szigeteken. Az albinizmus nagyon nagy ritkaságnak számít az egész világon, egy a tizenhétezerből az előfordulás aránya, de itt, Fidzsin egy a hétszázból, ami világviszonylatban az egyik legmagasabb ráta.

Fiji

 

Egy másik, szintén megragadó érdekesség, hogy a férfiak szoknyában járnak. Ez a hivatalokban is így van és a vezetők is szép, frissen vasalt szoknyát öltenek magukra, munkábamenet. Még sok-sok minden érdekeset írhatnék Fidzsiről de inkább arra buzdítanék mindenkit, hogy látogasson el ide, a paradicsomba nem fogja megbánni.

Még több képet a Fidzsi-szigetekről és más, szép helyekről, ahol jártunk, a FaceBook oldalunkon találsz.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb