Ausztrália

Hátborzongató Új-Zéland: a White Island

Hirdetés

Aligha van olyan ember a világon, aki ne hallott volna Új-Zéland gyönyörű tájairól, fjordjairól, hegyeiről, vízeséseiről, tavairól. Azonban Új-Zélandnak van egy másik arca is, amiről már kevesebben hallottak, ami nem más, mint a vulkanikus aktivitás. Új-Zéland két szigete teljesen eltér egymástól, mondhatnám, hogy tűz és víz, és ezt most szó szerint értem.

Ha Új-Zéland legszebb tájait szeretnéd látni akkor a Déli-szigetre kell menned, ha pedig a vulkánokat, gejzíreket, akkor az Északira. Az Északi-szigeten szinte érezni, ahogy a talaj él a lábad alatt. A legaktívabb vulkáni tevékenységek a Tongariro nemzeti parkban, Rotoruán, Taupon és a Taranaki Vulkán környékén vannak.

Kevesen tudják, hogy a Taupo Tó alatt egy szuper vulkán található amely a múltban a történelem egyik legnagyobb kitörését produkálta amely teljesen elpusztította az Északi-szigetet. Csak érzékeltetésképpen, egy hasonló erejű kitörés Magyarországon nem csak Magyarországot, hanem egész Közép-Európát letarolná, de szerencsére nekünk ettől nem kell félnünk itt Európában. Viszont a Taupo Tó alatti szuper vulkánt a tudósok folyamatosan vizsgálják, hogy előre tudjanak jelezni, egy esetleges kitörést.

Fotó: Tóth Lajos
Fotó: Tóth Lajos

Új-Zélandon nem ritka a hetes erősségű földrengés, és a vulkán kitörések sem. Azonban van egy vulkán, amit úgy hívnak, hogy White Island amely soha egy percet sem alszik. A White Island Új-Zéland,és a világ egyik legaktívabb vulkánja, amely 48 kilométer távolságra található az Északi-szigettől, kint, a nyílt óceánon. Ez a vulkán 150 ezer éve megállás nélkül aktív és lövi ki magából a gázokat. Amikor én ott jártam, pont erős aktivitásban volt (szerencsémre) és a kráter a gázokat 5000 méter magasra lőtte fel. Hihetetlen látvány volt, a mai napig beleborzongok, ha csak rá gondolok. Amíg az ember a saját szemével nem látja ezt az iszonyatos erőt, ami a lába alatt tombol, addig elképzelni sem tudja milyen az.

Fotó: Tóth Lajos

A White Islandon szigorú szabályok uralkodnak. A kialakított ösvényről tilos letérni. Ha mégis megteszi az ember, akár az életével is fizethet, ugyanis vannak olyan pontok ahol a kőzet olvadt és ha abba belelépünk, onnan nincs kiút. A kénes gázok az egész sziget területén feltörnek. A gejzírek tűzforró kénes gázt lőnek fel. Egy rossz levegővétel és fulladásos halál lehet a vége. Éppen ezért a sziget szinte teljes területén a gázmaszk viselése kötelező, főleg erős vulkanikus aktivitás idején. Vannak olyan pontok a szigeten ahol csak összekapaszkodva lehet közlekedni, nehogy a nagy gázfelhőben valaki letévedjen az ösvényről. Idegenvezető nélkül a szigeten tilos közlekedni, ugyanis csak ők tudják hova léphetünk.

Volt egy német srác a túrán aki úgy érezte, hogy rá nem vonatkoznak a szabályok és nem vette fel a gázmaszkot. Sikerült is belélegeznie egy adag kénes gázt a tüdejébe, és ezzel neki véget is ért a túrája. Egy idegenvezető visszakísérte a biztonságos helyre ahol friss levegőt tudott belélegezni. Én szinte biztos voltam benne, hogy meg fog fulladni de szerencsére az idegenvezető tudta mit kell csinálni és megmenekült a srác, de egy életre szóló élményt szerzett az biztos.

Fotó: Tóth Lajos

A White Island túra 250 új-zélandi dollárba kerül és egy öt órás programról van szó, ami tartalmazza a három óra oda-vissza hajókázást is.

Egy jó tipp, ha elhatározzátok, hogy megnézitek a világ egyik legaktívabb vulkánját. Olyan ruhát vegyetek fel amiért nem kár ha tönkremegy, ugyanis ha a White Island felett esik az eső, annak semmi köze az esőhöz. Minden anyag amit a vulkán fellő az égbe az visszahullik ránk 🙂 Igen erős savas esőről beszélek, ami tönkreteszi a ruházatot és a kamera lencséjét is. Szóval óvatosan!

Ha van kedvetek, akkor nézzétek meg az Instagram oldalamon, az Új-Zélandról készített képeimet, illetve van egy rövid Youtube videóm amit szintén a White Islandon készítettem.

video: Tóth Lajos

Ha szeretnétek a facebookos utazó közösségünkhöz tartozni, csatlakozzatok csoportjainkhoz! Európai úti célokkal kapcsolatos bejegyzéseket az Utazás Európában csoportban találhattok, Európán túli utazások számára az Utazás a nagyvilágban csoportunkat ajánljuk.

Élményprogramok:

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb