KiemeltPraktikus

Ezeket kell tudnod Egyiptomról, ha először jársz ott

Avagy mit érdemes tudni utazás előtt

Hirdetés

A Kelet varázsa sokunkat megérint, és bizony  nem kevés ember vágya életében legalább egyszer eljutni a titokzatos piramisokhoz.

Egyiptomban állandó napsütés, gyönyörű tenger és szuper szállodák várják a pihenni vágyókat, fantasztikus történelmi programokkal és kikapcsolódási lehetőségekkel.
Az egzotikus országok közül itthonról az egyik legkönnyebben elérhető lehetőség Egyiptom, mindössze négy órányi repülőút választ el tőle.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon mennyire biztonságos az ország; tapasztalataim alapján mondhatom, hogy a turistaövezetek abszolút biztonságosnak mondhatók. Késő esti sétáim során, még ha egyedül is voltam, nagyobb biztonságban éreztem magam ott, mint akár itthon, akár más európai nagyvárosokban.

A turistalátványosságok környékén sem éreztem soha egy pillanatra se, hogy veszélyes lenne, vagy hogy félnem kéne bármitől. Kiemelten szem előtt tartják a turisták biztonságát Egyiptomban, talán túlságosan is szigorúan veszik; aki először jár itt, az talán kissé nyomasztónak is találja. Aki azonban visszatérő vendég, annak egy idő után már fel sem tűnik a kontroll .

Mikor utazzunk Egyiptomba?

Egyiptom azon célpontok közé tartozik, ahol nincs igazán főszezon, az év minden szakában van miért odautazni.

A januártól márciusig tartó periódus az igazán alkalmas kirándulásra, illetve kulturális programokra, bár márciusban már elkezdődik az igazi nyári hőség, akár harmincöt fok is lehet az ország szóbanforgó részein. Az év többi szakában annyira meleg van, hogy állandóan árnyékot kell keresni, nem annyira kellemes hosszú sétákat tenni. Ellenben aki ebben az időszakban érkezik -amellett, hogy rendkívül kellemesen érzi magát a magyarországi hideg után-  a kulturális programok és kirándulás mellett akár strandolhat is, bár például sznorkelezéshez szükség lehet neoprén ruhára. Annyira azért nem meleg ilyenkor a víz, hogy órákat el lehessen benne tölteni.

A március-április és a november-december átmeneti időszakok, lehet nagyon meleg is, de előfordul az is, hogy a szél miatt valamivel hűvösebb van; ezekben a hónapokban nem kell igazi kánikulára számítani.

Májusban és a szeptember-októberben az időjárás kellemes melegnek mondható, aki pedig bírja, netán szereti a kánikulát, júniustól augusztusig lehet benne része. Július és augusztus hónapokban nem megy negyven fok alá a nappali, árnyékban mért hőmérséklet. Az éghajlat száraz, sivatagi, az alacsony páratartalom miatt kevésbé érezzük gyötrőnek a forróságot, kevésbé izzadunk, viszont a nap minden átmenet nélkül, már rögtön napkelte után perzsel. A szél szinte állandóan fúj, ami a téli hónapokban nem mindig kellemes, viszont nyáron ez jól jön, elviselhetetlen lenne a meleg enélkül a szél nélkül.

Irány Egyiptom – 23 053 ajánlat:

Egyiptomi vízum

A beutazásnak feltétele a vízum, ami 2018-tól már megváltható előre, online is. Ha ebben a lehetőségben nem bízunk (amire van is okunk: a Magyar Külügyi Szolgálat ajánlása alapján egyelőre biztonságosabb helyben megvásárolni a vízumot, ugyanis sok visszaélés történt az online ügyintézésben. Erre szakosodott csalók hoztak létre a vízumügyintézéshez használt weboldalhoz a megszólalásig hasonló, ám hamis oldalt, így kicsalva pénzt a gyanútlan turistáktól. Míg a rendszer nem elég kidolgozott és stabil, jobb nem kockáztatni.), akkor helyben a repülőtéren megvásárolható huszonöt amerikai dollárért a bank ablaknál. Előfordulhat, hogy az utazási irodák magasabb áron adják el a vízumot, erre jobb felkészülni.

A vízum egy matrica, amit az útlevélbe ragasztanak. Belépéskor statisztikai belépési nyomtatvány kell kitölteni és a határőrnek leadni, aki rápecsételi a vízumra az érkezés dátumát. Ezután jön a kötelező arc-, útlevél- és vízum ellenőrzés, és már mehetünk is utunkra.

Hazafelé kilépési nyomtatványt kell kitölteni, szintén a határőrnek átadni, aki újabb pecsétet ad a vízumra, a kilépés dátumával.

Viszont ha valaki Sharm el Sheikre érkezik, nem szükséges vízumot vásárolni. Nemzetközi egyezmény értelmében itt elég az „only sinai” (ingyenes) vízum, ami voltaképpen csak egy pecsét az útlevélbe, és tizenöt napig érvényes, ha nem hagyjuk el a félszigeten az úgynevezett „C” zónát, mely az ország keleti részének egy vékony sávja. Szerencsére az üdülőhelyek és a látnivalók többsége ezen övezeten belül találhatók.

A huszonöt dolláros vízumra tehát akkor van szükségünk, ha tizenöt napnál hosszabb ideig tervezünk maradni, vagy hogyha utunk során tervezzük felkeresni Kairót, vagy Luxorba utazni, mert ezek a városok a “C” zónán kívül esnek. Az útlevelet mindig tartsuk magunknál, bármikor ellenőrizhetik, nem csak az útlevélben lévő adatokat, hanem a belépés idejét is, tehát fénymásolat nem elegendő!

Magyarországról három üdülőövezet érhető el közvetlen járattal.

1. Hurghada

Legnépszerűbb ezek közül Hurghada. Az üdülőváros, mely egykoron halászfalu volt, nagyon kedvelt az utazók körében.

Itt megtalálhatunk mindent, ami olyan népszerűvé teszi Egyiptomot: arabos hangulatú óvárost (Dahar), nyüzsgő belvárost (Sakkala), új sétálóutcát (Mamsha), korallparadicsomot (Makadi-öböl), valamint a város gyöngyszemét, a tengerparti sétányt pálmafákkal (Sahl Hasheesh).

Az összes utazási ajánlatot Hurghadába ide kattintva találod >>

Attól függően, hogy mivel szeretnénk tölteni az időt nyaralásunk alatt, választhatunk nyüzsgő, belvárosi szállodát homokos tengerparttal, de ha nyugalomra és a Vörös-tenger csodáira és különleges élővilágára vágyunk, pár kilométerrel távolabb a belvárostól azt is találunk.

Foglalás előtt gondoljuk át, mit is várunk a nyaralástól, és ennek függvényében válasszunk szállást.

Hurghadát az is népszerűvé teszi, hogy innen busszal elérhető Kairó és Luxor is, de akár az ország déli határához nagyon közel eső Abu Szimbel-i templomokat, és Asszuán városát is meglátogathatjuk, az innen induló kétnapos program keretében.

Szállások Hurghadában:Booking.com

2. Sharm el Sheikh

Búvárok körében különösen kedvelt Sharm el Sheikh  városa, mely a Sínai-félsziget déli részén található. Természetesen nem csak búvárokat vár a város, melynek fő-, és szinte egyetlen profilja az idegenforgalom. Itt a hotelek nagy része gyönyörű korallos tengerparttal rendelkezik, azonban ezeknél a partoknál többségében nagyon hirtelen mélyül a víz, mely a búvárkodásnak kimondottan kedvez, kisgyermekes családoknak már kevésbé. Ezt érdemes figyelembe venni szállásfoglalás előtt, és utánanézni, hol milyenek a szállás adottságai, ugyanis a városban találni homokos, lassan mélyülő parttal rendelkező hotelt is.

A város infrastruktúráját gyors ütemben fejlesztik, építik, szépítik. Alig érezni, hogy európán kívül vagyunk, legalábbis ami a színvonalat illeti. A búvárkodás, strandolás mellett számtalan szórakozási, vásárlási lehetőség közül választhatunk.

 

Az összes utazási ajánlatot Sharm el Sheikh-be ide kattintva találod >>

Innen szintén utazhatunk Kairóba busszal, de aki Luxorba, esetleg még annál is délebbre menne, annak már repülőre kell szállnia, mivel a Szuezi-öblöt csak úgy átugrani nem lehet, megkerülni pedig borzasztóan hosszú. Azonban ha valakiben csillapíthatatlan vágy buzog, hogy Sharm el Sheikből ellátogasson más látnivalókhoz is, annak Jordánia vagy Jeruzsálem ideális célpont lehet; persze csak akkor, ha nem ijeszti el a hosszas zötykölődés a Közel-Keleten.
Sharm el Sheikh hotelek:Booking.com

3. Marsa Alam

A harmadik, egyre népszerűbbé váló célpont Marsa Alam. A terület nem annyira város, mint inkább üdülőövezet, nagyon hosszú szakaszon terül el, egy-egy hotelt között akár  több kilométernyi senkiföldje is elterülhet. Így, Marsa Alam elsősorban a sznorkelezők és búvárok célpontja, az érintetlen élővilág sokakat vonz erre a környékre, azok közül, akiknek a pihenés egyet jelent a vízi életvilág tanulmányozásával. Egyiptom ezen részén kis szerencsével teknőssel vagy akár dugonggal is találkozhatunk a víz alatt.

Az összes utazási ajánlatot Marsa Alam-ba ide kattintva találod >>

Ez a szakasz Hurghadától délre található, így innen is könnyen elérhető Luxor és az ország déli részei, Kairó már kicsit embertpróbálóbb távolságra van.

A fáraó átka

Még egy fontos dolog, ami a biztonság mellett gyakran felmerülő kérdés, a fáraó átka, azaz a hasmenés. Tapasztalatom szerint sokkal többen tartanak tőle, mint ahány embert a valóságban érinthet. Ha mégis megtörténne a baj, szuper gyógyszerük van a tünetek kezelésére, az Antinal, viszont megelőzésre senki ne szedje be. Természetesen orvoshoz is fordulhatunk, ha biztosra szeretnénk menni, ezt a biztosítás fedezi (mert ugye senkinek nem jut eszébe biztosítás nélkül elindulni Egyiptomba). Biztosak lehetünk benne, hogy néhány óra eltelte után zökkenőmentesen folytathatjuk tovább üdülésünket.

Internet

Szintén gyakran merül fel az internet-hozzáférés kérdése. A technika világában ez is sarkalatos pont, ami nélkül sokaknak már nem is létezhet nyaralás. Legyen szó képek megosztásáról, kapcsolattartásról vagy halaszthatatlan munkáról, internet nélkül megáll az élet. A legjobb megoldás, ha van egy kártyafüggetlen telefonunk, mert ebben az esetben érkezéskor, a repülőtéren tudunk venni netkártyát, illetve hívás+netkártyát is, ami nagyon olcsó.

Még véletlenül se az otthoni adatkeretet használjuk, mert könnyen összejöhet olyan számla, amiből fedezhetnénk még egy Egyiptomi nyaralást. A legjobb, ha még felszállás előtt ellenőrizzük, hogy biztosan kikapcsoltuk-e az adatforgalmat és az adatforgalmi segédet is.

Ha nincs kártyafüggetlen készülékünk, akkor kicsit nehezebb a helyzet, de megoldás erre is van. Vehetünk megosztó routert, vagy router helyett egy egyszerűbb kártyafüggetlen telefont, amiről meg lehet osztani a netet, tehát végő soron ugyanúgy routerként használnánk. Végső megoldásként hagyatkozhatunk arra, hogy majd internetezünk onnan, ahol van ingyen WiFi.. Persze megtehetjük azt is (talán ez a legjobb, amit tehetünk), hogy egyszerűen a kikapcsolódást választjuk, és internetezés helyett egyszerűen élvezzük a napsütést.

Itt nézheted meg közel száz utazási iroda ajánlatait Egyiptomba

A sorozatot folytatjuk további érdekességekkel és hasznos tanácsokkal.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb