ÁzsiaKiemelt

Ezeket jó, ha tudod a kappadókiai hőlégballonozásról

Hirdetés

Kappadókia Törökország közepén található, Kis-Ázsiában, központi városa Göreme, híressé a hőlégballonozás miatt vált. De nem csak emiatt érdemes ellátogatni ide, a lenyűgöző táj, a gasztronómia és nem utolsósorban az, hogy mindez igencsak pénztárcabarát.

Odajutás és szállás

Közelében két reptér van Nevsehir 40 kilométerre és Kayseri, 70 kilométerre. Budapestről a Pegasus török fapadossal isztambuli átszállással Kayseribe lehet a legolcsóbban eljutni, kábé 35-40.000. forinttól, de dátumfüggő.
Kayseri kb. 70 kilométerre van Göremétől, de a szállásadód intéz neked gyűjtő transzfert kábé öt euró/ út áron, bármelyik napszakban is érkezik vagy indul a géped. Ezt le kell velük levelezni.
Én egy olcsó barlang panzióban szálltam meg aminek a reggeliző teraszáról csodás látványt nyújtott a napkeltekor felszálló több száz lufi. Tiszta volt, kultúrált, 12 euró /szoba/éj reggelivel.

Hőlégballon

Sajnos 100-130 euró alá nem lehettett lealkudni főszezonban. Napkeltekor szállnak fel, de csak jó időjárási körülmények között, ezért érdemes első napra időzíteni, hogy legyenek tartalék napok. És előre kell foglalni mert legalábbis főszezonban teljesen fullon mennek. Bár a nagyobb cégek le vannak szerződve szállodákkal, előző napi jelentkezésekkel töltik fel a hőlégballonokat, ha biztosra akarunk menni, foglaljunk előre! Reggel mennek az utasokért, és landolás után fuvarozzák vissza őket a hotelbe. A lufizás napjára is lehet nyugodtan más kirándulást is tervezni, mert reggel nyolcra visszaértek, a kirándulások meg kilenc, fél tíz körül indulnak.  Kappadókiában kábé 25-30 hőlégballon cég van.

kappadokia balon

Az árak nagyjából azonosak minden cégnél. Három-húsz fős hőlégballonok vannak, főként 12-16-20 fős Cameron, Ultramagic ballonokkal repülnek. A kisebb létszámmal repülő ballonnak kisebb a kupolája, kevesebb gázzal fűthető. Ezért lehet valamivel olcsóbb.  A turizmus jó üzlet ott, sokaknak mániája lett a dolog, ezért sok az új vállalkozás, kevésbé tapasztalt pilótákkal, olcsóbb felszereléssel. Ha ideális az időjárás, akkor nem gond, de van azért húzósabb landolás ha repülés közben felerősödik a szél, ilyenkor komoly tapasztalat kell, hogy simán letegye a pilóta a ballont. (nem mindegy, hogy valaki 100 vagy 700 órát repült). Megnyugatató tudni, hogyha időjárás miatt nem jön össze a repkedés, akkor a pénzt visszakapjuk.


Kirándulások

Ott helyben fizettem be egy RED és egy GREEN tourra, 25 és 28 eurós áron. Ez a két túra szinte teljes egészében lefedi a területet, több száz kilométert utaztunk és elvileg minden nevezetességet és szépséget láttunk . Az ár tartalmazta az összes múzeumi belépőjegyet, ebédet és nagyon profi idegenvezetőket a 12 személyes mikrobuszban.

Ezeket a túrákat is előre foglaltam, mert ez a május elsejei hosszú hétvége volt és a kirándulások is már teltházasok voltak. Mivel egyedül utaztam, nekem ez így rentábilis volt, de természetesen egy 3-4 fős társaságnál már megfontolandó az autóbérlés.
Ezen kívül elmentem lóháton a Love Valley-be és voltam egy Hamamban (török fürdő), a gasztronómia se maradt ki, rengeteg kajálda van és a török konyha köztudottan remek, az árak pedig barátiak, és a szuvenír vásárlás se visz anyagi csődbe.

Fizetőesztöz

A mindennapokban az általánosan használt pénz a török líra, ők ebben gondolkoznak és az áraikat ebben adják meg, kivéve a szállás, kirándulás, lufizás, lovaglás. Amúgy a török líra évek óta veszít az értékéből, nemrég is sokat zuhant és ez számunkra kedvező mert sokminden még olcsóbb lett, például kajáldák, szuvenírek stb.és minden más amiért lírával kell fizetni.

Összességében

Három egész napot és négy éjszakát töltöttem ott, de még szívesen maradtam volna tovább, kellemes léleknyugtató kisugárzása van annak a környéknek.
Magyar turisták körében ez még majdhogynem ismeretlen terület, de a japánok, koreaiak, oroszok, kínaiak már milliószám jelen vannak, mint mindenütt máshol a világban.
Mindenkinek kívánom hogy egyszer jusson el ide.

Borítókép: Pixabay.com

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb