Európa

Szarajevó, a csóró utazók zarándokhelye

Hirdetés

Szarajevóba Budapestről kicsivel több, mint egy óra repülőút. Ez az idő elég ahhoz, hogy repülőnk áthatoljon hétköznapjaink hagyományain. Áttörjön a belénk nevelt normákon és szokásokon, hogy leszállhassunk egy olyan országban, ahol nem csak a zöld jelzésnél haladunk át a zebrán, a macskák mecsetekbe járnak, a kávét zaccal hörpintik le, és az emberek tele vannak jóindulattal.

Csóróknak jó választás

Szarajevóba zarándokolni már azért is megéri, hogy az utazó rituálisan magáévá tegyen egy kis csevapot ajvárral és kaymakkal, de még, hogy mindezt mennyi pénzért? Bosznia-Hercegovina hivatalos fizetőeszköze a bosnyák konvertibilis márka (BAM vagy KM), mely értéke az euró árfolyamához van igazítva és állandóan fele annak.

Ha te is mindig anyagi hiányosságokkal küzdesz, emellett éjszakánként verejtékben fürödve felriadsz, és az éjszaka csendjébe ordítod, hogy: ,,Ne, csak drága repjegyet ne!”, akkor Szarajevó remek választás neked is. Már 6000 forintért is ki lehet fogni retúr jegyeket a Wizz Airnél (Discount Club tagsággal meg főleg). A járatokat pont úgy alakították ki, hogy egy hosszú hétvégét kényelmesen eltölthess Szarajevóban – péntektől hétfőig –, mely időtartam valóban, elég is a városra.

Mit érdemes megnézni?

Baščaršija | avagy Óváros

Az oszmán kori Óváros sikátoros utcáin istenkáromlás bekapcsolni a Google térképet, helyette igazi élvezet itt bolyongani. Séta közben a kirakatban baklavák és más édességek mosolyognak rád, a sarkon ott egy mecset égbe törő minaretekkel, átgázolsz egy seregnyi galambon, átszalad előtted egy cirmos macska (aztán még kettő), majd a barangolás végén megpihensz, hogy kipróbálj egy sűrűre főzött bosnyák kávét díszes porceláncsészéből.

Az Óváros Főtere
Az Óváros Főtere

Gazi Husrev Bey dzsámija

A leghíresebb dzsámi Szarajevóban, cipőt le és irány megnézni! A belépő 2 KM, kivéve, ha nem találjátok a helyén a pénztárost – akárcsak én.

Latin-híd és környéke

A hidat az oszmán időkben emelték, elnevezése körül pedig – most akkor miért Latin? – megoldatlan kérdések merültek fel a részemről. A történetéhez egy fontos esemény tartozik, mégpedig a híd egyik végén gyilkolták meg Ferenc Ferdinándot, mely lényegesen komolyabb problémákat hozott magával, mint a névadás körüli aggodalmaim.

War Childhood Museum

A múzeum a balkáni háborúra reflektál és az akkoriban gyerekkorukat élő, mára felcseperedett vagy éppen a háború által elvett gyerekek emlékeivel idézi fel a borzalmakat. Tárgyakon keresztül mesél történeteket, legyen az egy levél, egy uzsonnás doboz, vagy egy télikabát. 2018-ban az év európai múzeuma díjat kapta meg. Felnőtt belépő: 10 KM.

Lanovkával fel a Trebevic-hegyre

2018 májusában indult újra a Lanovka! Szarajevó kabinos felvonója a balkáni háborúban semmisült meg, de köszönhetően a daliás Edmond Offerman holland származású amerikai orvosnak, aki szerelembe esett egy szarajevói hölggyel, nagy összeget invesztált a szerkezet újjáépítésébe. A lanovka pár perc nagyon pazar kilátással húz fel a Trebevic-hegyre. Jegy: 20 KM

 

Téli olimpia épületei

A hegyen barangolva belefuthatunk az 1984-es téli olimpia mára rothadásnak indult épületeibe. Lehangoló, bár különleges érzés végigsétálni a harminc éves bobpálya omladozó pályarendszerén. Nem lepődtem volna meg, ha elrohan előttem Will Smith egy tucat zombival a háta mögött.

Mostari kiruccanás

Ha már úgy érezzük, mindent láttunk a fővárosban, egyszerűen felkapaszkodhatunk egy buszra, mely két és fél óra alatt elvisz a Neretva-parti különleges településre, ahol a híres Öreg hídon megismerkedhetünk az ügyeletes hídugróval, aki néhány márka összekalapozása után a mélybe veti magát.

Ennyit mára Szarajevóról, ahova soha nem volt még ennyire egyszerű és olcsó eljutni.

Neked is van útleírásod, utazós élményeid, galériád? Küldd el nekünk az utazobazis@gmail.com-re. További csóró utazós kalandokat olvashattok a Világgá mentem, majd jövök oldalán, Facebookján, és az Instagramon 🙂

 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb