ÁzsiaÚtleírások

Srí Lankai körút: a végtelen roti és az elefántok hazája

Hirdetés

Milyen érzés egy zsúfolt, levegő nélküli vonaton 3,5 órát zötykölődni, vagy egy jóga stúdióban kellemes zenère èbredni, esetleg fegyveres őrök kíséretében feladni egy képeslapot otthonra? Ezekre mind választ kaptunk srí lankai körutunk során.

Miért pont Srí Lanka?

Egy srí lankai körút már régen dédelgetett vágyam volt. Most, hogy elindultunk több hónapos utunkra kérdés sem volt, hogy Srí Lanka egyike lesz azoknak az országoknak , amik bekerülnek az útitervbe.

Háromnapos Dubai tartózkodás után szedtük a sátorfánkat és elindultunk Colombo felé. Az út 4,5 óra volt, nem mondható soknak, azonban a repülő hajnal fél 2-kor érkezett meg, ezért a reggeli buszindulásig az időt a reptéren töltöttük, ahol semmilyen fekvő alkalmatosság nem áll rendelkezésre, így alvásról nem beszélhettünk. A busz viszonylag pontosan indult a városba, ahonnan egyből a vonatállomásra érkeztünk, itt meg is kaptuk az első kultúrsokkot, ahogy kell, olyan India feeling kicsiben…

…és azt mondtam már, hogy foglalj helyet a vonatra előre?

A vonatra, amivel Kandybe terveztünk utazni természetesen már nem volt hely (1. jó tanács: foglalj előre), ezért a nem helyfoglalásos „személyvonatra” sikerült jegyet venni, ami egy órával később indult.

A vonat indulása előtt már óriási tömeg várt a peronon, de arra nem számítottunk, hogy még meg sem áll, az emberek fejvesztve, lökdösődve fognak felrohanni rá úgy, hogy Mi, mint európai utazók kettőt sem pislogunk és már nem hogy ülni, majdnem állni se tudunk (2. jó tanács: foglalj előre).

Szóval a következő 3,5 órát egy levegőtlen, tisztának abszolút nem mondható vonaton, állva töltöttük, a helyiekkel erős testi kontaktusba kerülve. Az eredeti „menetrend” szerint az út 3 óra lett volna, azonban 3,5 óra utazást követően még mindig egy órányi távolságra lennünk Kandy-től. Így végül úgy döntöttünk, hogy a további élvezeteket meghagyva a többi hősiesen tűrő utasnak, mi inkább tuktukkal megyünk tovább.

Összességében az út remek lett volna, ha előre megvesszük a jegyeket, így a tanulópénzt mi már megfizettük, Ti foglaljatok! 😀

Kandy látnivalói

Kandy egyébként egy kedves kis városka, viszonylag rendezett, néhány látnivalóval a környéken, mint pl. egy tó a város közepén tele varánuszokkal, Buddha foga is ott van valahol (több templom is tárolja „a fogat”, néhány belőle hamisítvány, hogy nehogy az „eredetinek” lába keljen), az Ambuluwawa temple, Aberdeen vízesés (mi nem néztük meg), valamint tovább utazhatsz Dambullába, ahol megnézheted a Golden temple-t, ami egy barlangszerű templomrendszer.

Ambuluwawa temple
Ambuluwawa temple

Robogót bérelve innen kirándultunk át Sigiriyába, a Pidurangala Rock-hoz. Sokan a Lion Rock miatt jönnek a környékre, de valójában az előzőről sokkal szebb kilátás nyílik a tájra és a Lion Rockra is, így mi azt választottuk.

Kandy életkép
Kandy életkép
Kandy életkép
Kandy életkép
Kandy életkép
Kandy életkép
Pidurangala Rock
Pidurangala Rock

Másodjára már foglaltunk jegyet!

Amint említettem a vonatozás élvezetes is lehet az országban, ha kicsit előre gondolkodik az ember. Második utunkat már jobban megtervezve, előre foglalt jeggyel indultunk neki a 7 órás Kandy-Ella távnak. Az úton a panoráma csodálatos, hegyes-völgyes, teaültetvényekkel tarkított tájon utazhat a kíváncsi turista. Már maga a táj miatt is megéri neki indulni az útnak, annak ellenére, hogy nem igazán kecsegtető a 7 óra gondolata, viszont hipp-hopp eltelik az idő, annyi „néznivaló” akad útközben.

Ella vonatút
Ella vonatút

Ellában szintén robogót béreltünk és megnéztük a Rawanna Falls-t, a Secret Falls-t, a 9 Arches Bridge-t, valamint a Little Adam’s Peak-et. Mindet jó szívvel ajánlom, csodálatosak egytől egyig.

teaszedő asszony
teaszedő asszony
Nine Arches Bridge
Nine Arches Bridge
Little Adam's peak
Little Adam’s peak
teaföld
teaföld

Srí Lankai partok

A tengerpart szerelmesei is találhatnak maguknak bőven gyönyörű helyeket Srí Lankán. Mi Gallèban és Mirissában is eltöltöttünk pár napot, de mindenképpen Mirissát ajánlom a kettő közül. Ritkán szoktam ajánlani bármilyen éttermet, de Mirissában a No.1. Dewmini Roti Shop annyira belopta magát a szívembe, hogy nem tudom nem felhívni rá a figyelmet. Egy nagyon aranyos kis családi étterem, ami nem kevés viszontagságon át lett olyan remek, amilyen. Ha ott jártok mindenképp próbáljátok ki! Külön ajánlom a kedvencem, az avokádós rotit, amit máshol nem láttam, valamint a helyi specialitást, a Kottu Rotit.

Mirissában egyébként láthatsz bálnákat, meglátogathatod a Coconut Beachet, a Secret Beachet és ehetsz finom halakat este a tengerparton, amit ott sütnek meg előtted.

coconut tree hill
coconut tree hill
Coconut tree hill
Coconut tree hill
secret beach
secret beach

A szállásokról

Colombóban sikerült egy nagyon jó kis szállást foglalnom, ami egy helyi jóga oktató srácé volt. Srí Lankán a szállások minősége általában nem az, amit Európában megszokott az ember, ezért ez a kifejezetten takaros kis házikó, felüdülés volt a második hét végén. Reggel relaxáló zenére ébredtünk és fantasztikus reggelit is kaptunk. Kellemes levezetése volt az itt töltött időnek.

És hogy mi volt a legfurább?

Végül a repülő indulása előtt volt még pár óránk, ezért úgy döntöttünk veszünk egy képeslapot és helyi postával hazaküldjük. A postára azonban nem volt egyszerű a bejutás, mert a bejáratot fegyveres őrök őrizték (nem tudjuk, hogy a postára, vagy az egész épületre vigyáztak-e).

Teljes igazoltatási procedúra kezdődött, amikor megjelent a főnök és megkérdezte mit akarunk ott?! Mikor meglobogtattuk a képeslapot, hogy bizony mi csak ezt szeretnénk szélnek ereszteni, annyira szórakoztatta a dolog, hogy egyből egy irodába vitt minket, ahol rögtön elkezdett foglalkozni velünk két postai alkalmazott. A kézzel megírt postakönyv és a sulifixes bélyeg felragasztás után, a képeslapunk 55 Ft-nak megfelelő helyi pénzért már száguldott is Magyarország felé. (Egyébként 2 hét alatt épségben meg is érkezett).

Így utazzatok Srí Lankára

Összességében a maga kaotikus, elég koszos valójában Srí Lanka egy csodálatos ország, tele kedves és barátságos emberekkel, akik még mindig örülnek a messziről jött utazónak. Sok minden kimaradt, amit még meg lehetett volna nézni és persze mi is elmehettünk volna elefántos programokra, de azokat inkább kihagytuk.

helyi arcos
helyi arcos

Plusz egy tipp: Dubai-ig Wizz Airrel, onnan pedig Fly Dubai-al elég jó áron ki lehet hozni a repjegy árát Colombóba.

Ha érdekel merre járunk a következő hónapokban, keress az Instagramon Hunglobetrotters néven.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb