EurópaÚtleírások

Két ország – egy hétvége: Freiburg és Bázel látnivalói

Hirdetés

#útisztori: Freiburg és Bázel látnivalói

Sziasztok! Nem is olyan régen az egyik hétvégémet Svájc városában Bázelben, illetve a németországi Freiburgban töltöttem. Kezdjük az elején.

Basel városába a Wizzair járatával mentem pénteken, ami este indul, így gyakorlatilag nem kell szabadságot kivenni, repülőjegy retúrban 5.980 forint. A gép pedig vasárnap késő este jön vissza, így gyakorlatilag két teljes napunk van felfedezni a környéket. Basel városa a hármas határnál fekszik, amikor megérkezel a reptérre és a terminálban találod magad, még ki is van táblázva, hogy háromfelé mehetsz ki, Svájcba, Franciaországba vagy Németországba.

Nekem a szállásom a francia oldalon volt, 900 méterre a reptértől, így a késői érkezés miatt, legyalogoltam a távot és becsekkoltam. Basel kiesett szállás tekintetében, hiába az volt eredetileg az úticél, de abban az időszakban háromszoros áron kínáltak szállást, míg a francia oldalon, csupán 40 euró volt a két éjszaka, ami már elfogadható szintet ütött meg.

Freiburg

Első napon szombaton a németországi Freiburg városát vettem célba, ami körülbelül 70 percre volt autóúton a szállásomtól. Még itthon vettem rá Flixbus jegyet Basel – Freiburg vonalra, oda-vissza 2490 forintot fizettem. A busz az olasz Veronából indult még előző nap és a végső állomása a francia Strasbourg volt, de megállt Baselban és persze Freiburgban. Mivel reggel 07:00 óra magasságában indult a busz, így mindenki aludt, így az a röpke egy óra út pillanatok alatt elrepült.

A svájci – német határon volt határellenőrzés, bár erre épp nem számítottam, három darab német úriember szállt fel Polizei felirattal és mindenkit igazoltattak, alaposan átnézték az iratokat, a buszon voltak mexikóiak, brazilok, amíg aludtak nem derült ki a nemzetiségük, őket alaposabban szemügyre vették a német kollégák, lekérték az adatokat a központból, és a vízum érvényességét. Mivel mindent rendben találtak, a busz mehetett tovább.

A hosszabb ellenőrzés miatt, összeszedtünk Freiburgig negyed órás késést. A busz megérkezett, irány a város. Karácsony közeledtével már megjelentek a kirakodóvásárok, a gesztenyeárusok, meg egyéb portékát áruló emberkék. Freiburg városa macskaköves, így különös hangulata van ennek. A város gyalogszerivel bejárható, de találunk itt villamost meg buszt is, aki szeretné igénybe venni a tömegközlekedést, rengetegen bicikliznek, az ember már már Hollandiában érezte magát.

Az óvárosi része gyalogosövezet. Az utcákon mindenhol miniatűr csatornák vize csörgedezik, érdemes figyelni a lábunk elé, ha nem akarunk vizesek lenni, mert semmi nem védi a csatornákat, hogy véletlen belelépjünk. Találunk itt piacot is a székesegyház környékén, itt gyakorlatilag minden van a zöldségtől a gombákon át a lekvárig. Én épp sült gesztenyére vágytam kaptam is 20 darabot három euróért. Itt számos olyan étterem van, ahol friss, helyben termett zöldségekből készült fogásokat készítenek, bátran beülhetünk valahová. Van egy kisebb hegy is, amire felmehetünk gyalog, vagy siklóval (épp nem működött), így ha jó időnk van, megcsodálhatjuk a város panorámáját.

Freiburg látnivalói: Székesegyház, Kaputorony, Schlossbergturm, Münsterplatz.

Titisee

Mivel a késői buszra vettem jegyet vissza Baselba, volt még időm egyet elvonatozni Titisee nevű helyre, ami inkább nyáron zsúfoltabb, mint télen, de megéri elmenni. A vonatjegyet helyben vettem meg automatában, 3.50 euró volt az ára. A vonat az utolsó negyed órában nagyon szép völgyeken meg hegyeken halad keresztül, érdemes az ablaknál ülni. Amikor megvesszük a vonatjegyet, ne felejtsük el kilyukasztani az állomáson, hiába érvényes, lyukasztani kell, többször voltam Németországban, mindig emlékszem is erre, most sikerült elfelejtenem.

Jött az ellenőr, magyarázkodhattam én hülye turista, hogy elfelejtettem lyukasztani, szerencsére jó fej volt, és nem a büntetés hajtotta őt, a turista távozzon pozitív élménnyel az országból. Titisee-ben tehetünk egy jó nagy sétát a tó körül, rengeteg jó képet tudunk készíteni, szóval itt a természeté a főszerep. Este vissza Freiburgba vonattal és tovább busszal Basel. Aznap kemény 36 kilométer séta volt a lábamban, így nem kellett álomba ringatni.

Titisee, Baden-Wurttemberg
Titisee, Baden-Wurttemberg

Bázel

Következő nap vasárnap pedig irány Basel. a szállástól alig öt percre ment vonat egyenesen Baselba, két euró a vonatjegy és 11 perc a menetidő. A vonatjegyet neten vettem meg és QR kódot mutattam az ellenőrnek a telefonomon azt olvasta be. Basel már Svájc, az árak is svájci szinten vannak.

Bázel

Érkezés után a kezembe vettem egy térképet a városról, ingyen osztogatják busz illetve vonatpályaudvarokon. A központba körülbelül 20 perces sétával lehet eljutni, mivel én alapból is szeretek sétálni és turistáskodni, így a gyaloglást választottam, de a városban lehet tömegközlekedni, árat nem tudok mondani mert egyszer sem használtam, mert a látnivalók egymás mellett vannak gyalog. Itt is felépült a karácsonyi vásár, az árak keményen a pesti Vörösmarty téri árak felett voltak, így ez nem az a hely, ahol az ember enni meg vásárolni fog.

Ami pedig rögtön szemet szúrt, az hogy gyakorlatilag minden kisebb téren van Vidámpark. És nem kis méretű, hanem hatalmas. Az egész napos séta alatt hat vidámparkot számoltam össze a város különböző pontjain. Nem tudtam mire vélni ezt a mennyiséget.

Bázel látnivalói

Mit nézzünk meg Bázelben? Basel Minster, Basel Old Town, van lehetőség hajózni is a folyón, Rathaus, Rheinufer Basel, Spalen Gate, Marktplatz, sétáljunk át mindenképpen a Mittlere Brücke-n. Étkezés tekintetében, igyekszem mindig a helyi dolgokat megkóstolni, Baselban ez kimaradt, és a helyi gyorséttermet választottam, csupán a magas árak miatt. A két nap rövidnek tűnik, de gyakorlatilag ezalatt a hétvége alatt mindent megnéztem, amit elterveztem, sőt még többet is .

Akinek van szabad hétvégéje az nyugodtan jegyet Bázelbe péntek – vasárnapra, mindig van olcsó és eltölthet egy tartalmas, de kellemes hétvégét.

Az Útisztorik rovatunkan az Utazóbázis Facebook csoportok tagjai írják meg élményeiket, posztolnak képgalériákat, vagy röviden bemutatják az adott úti célt. A szövegek és a képek őszinték, nem szerkesztjük őket, szerzői jogaik – csakúgy, mint a stílus és a szellemi termék – a szerző tulajdona. Ha te is szeretnél megosztani egy élményt, akkor itt írtuk le hogy és miképp lehet ezt bárkinek megtennie.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb