Európa

Finn városnézés, észt kanyarral

Hirdetés

Finnország tökéletes célpont lehet nyáron, a hosszú nappalok idején, vagy ősszel is amikor a táj idilli sárgás-vörösessé változik. A kék vizű tavak, a barna kis skandináv házikók nagyon jól mutatnak olyankor a sárga lombú fákkal körülvéve. Aki pedig szereti a havat, bírja a telet, annak télen is kalandos úti cél lehet. Itt írtunk a finn vidékről, ebben a cikkben a városokat nézzük meg.

Ha bírjuk a kemény mínuszokat és a hosszú utat, hogy eljussunk Rovaniemibe, olyan kalandokban lehet részünk, mint a kutyaszánozás,  igazi finn szaunázás, vagy lékhorgászat. Ráadásul oklevelet is kapunk arról,  hogy átléptük az északi sarkkört és a Mikulással is találkozhatunk, ez pedig minden gyerek álma. A sífutásra kiváló a terep és sarki fényre is nagyon jók az esélyeink.

Térjünk vissza az ország déli részén található városokhoz. Helsinkibe eljuthatunk a Finnair vagy a Norwegian járataival. Van azonban egy olcsóbb lehetőség is: ha Ryanairrel repülünk Tampere-be. Tampere pedig érdekes város, megéri eltölteni itt egy-két napot. A reptere nekem tetszett, családias hangulatú, olyan kicsi, 2-3 gép állt csak bent, maga az épület is kicsi, a 80-as évek hangulatát árasztja.

Gyerekeknek is nagyon jó program a városban a vidámpark, aminek a közepén áll egy torony, a Nasinneula, a tetején étterem található és csodás a panoráma. Ha nem szeretnénk a vidámparkot kipróbálni, lehet jegyet venni csak a toronyba.

Helsinki

Tampere-ben autót béreltünk az Avis-tól, így jutottunk el Helsinkibe. Végig autópályán haladhatunk, amiért nem kell fizetnünk. Emlékszem, későn szállt le a gépünk, de este tízkor még napsütésben autóztunk a főváros felé. Helsinkiben a part és a kikötő tetszett a legjobban. A Kauppatori kikötőben egymást érik a sülthalat áruló bódék, a sirályok pedig szemtelenül próbálnak lopni a turisták ebédjéből. Ettől nem messze találjuk az óriáskereket is.Találunk azonban csendes kis partszakaszokat is, mintha nem is egy nagyvárosban lennénk.

A kötelező látnivalók a belvárosban a nagy, fehér Helsinki székesegyház és a Uspenskin katedrális. A templommal szemben a parton érdemes beülni egy kávéra egy kávézónak kialakított hajón. Nagyon tetszett a városban a sok-sok park, ahova a helyiek szívesen ülnek ki, amink kisüt a nap és a hőmérséklet eléri a 20-22fokot. Az egyik legszebb az Esplanadi park. A Sibelius park az emlékművel is nagyon látványos.

Érdemes a belvárosi séta során a Mannerheimintie úton haladni, így a Parlament épületét is láthatjuk. Nekem nagy kedvencem azonban a Seurasaari sziget és skanzen volt, ide egy hídon át juthatunk be. Régi skandináv házakat, vadlibákat és kacsákat is láthatunk, üde zöld réteken és vízparton is piknikezhetünk.

 

Porvoo

A városka a folyó partján sorakozó kis barna skandináv csónakházairól híres. Szép a főtere is, hangulatos utcákon sétálhatunk és finom süteményeket ehetünk.

Hankoo

Tengerparti nyaralóváros, találunk itt egy szép kis öblöt és egy kilátót is nem messze a parttól. Kicsit a Balatonra emlékeztetett a hangulata a főutcájának az ott álló régi, díszes nyaraló villák miatt.

 

Turku

Kicsit komor iparváros, de a városközpontban érdemes egy sétát tenni és napozni a folyópart menti padokon. Izgalmasabb program befizetni egy hajóútra, mely során elvisznek a környező szigetek közé. A kikötőben több hajóút közül is válogathatunk.

 

Hameenlinna

A vár miatt érdemes útba ejteni, ha Tamperebe megyünk, vagy onnan jövünk.

Tallinn

Helsinkiből komppal egy napra is érdemes átmenni az egykori Hanza városba, mely a finn öböl partján fekszik. Az Eckeröline társaságnál vettem kompjegyet, előre interneten. Ez a kompjárat tulajdonképpen leginkább egy hagyományos italbeszerző járat a finn fiatalságnak. Visszafele úton igazi bulihangulat volt, az utasok nagy része kiskocsikkal tolta a komptól az autójáig a különféle kartonos alkoholokat. Egyébként a komp teljesen komfortos, a fedélzeten is bőven vannak padok, asztalok és a belső rész is igényes.

Tallinn óvárosa nagyon hangulatos, több toronyból is rálátunk a sok-sok kupolára. Nyáron rengeteg kiülős étterem közül választhatunk. Ezen kívül az Alexander Nyevszkij Katedrálisba és a Szent Olaf Székesegyházba feltétlenül menjünk be, nézzük meg a városkapukat, a 15.századból maradt városfalat és a Városházát is. A központtól pár kilométerre található a Kadriorg városrész, a gyönyörű barokk kastéllyal és franciakerttel. Az erdős tengerparton elterülő Rocca al Mare városrészben az Észt Skanzen foglal helyet.

 

Tavak

Helsinkiből Hankoo és Tampere irányába is rengeteg tó mellett haladunk el, bármelyiknél érdemes megállni, sétálni egyet, vagy enni valami finomat. A legtöbb tónál találunk horgászokat és büfét, éttermet is.

 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb