Hírek

2019 júliusától ingyenes a vízum Kalinyingrádba

Hirdetés

A Kalinyigrádi exklávé olyannyira felfedezetlen terület, hogy magyar nyelven nincs elérhető útleírás róla. Nem is csoda ez, hiszen egészen 2019 júliusáig a beutazásra ugyanazok a szabályok vonatkoztak, mint az oroszországira, itt írtunk róla, hogy miért az orosz vízum az egyik legmacerásabb az összes közül.

Na de! Ezzel teljesen új távlatok nyílnak.

„2019. július 1-jétől Magyarország állampolgárai, akik oroszországi Kalinyingrád megyébe terveznek utazni, elektronikus vízumot igényelhetnek a következő weboldalon: http://electronic-visa.kdmid.ru  Az elektronikus vízum díjmentes, 30 napon belül maximum 8 napot lehet Kalinyingrád megye területén tartózkodni.  Az elektronikus vízum kiadását az alábbi honlapon tudják figyelemmel kísérni: http://evisacheck.kdmid.ru. ”

Olvashatjuk Oroszország konzuli szolgálatának honlapján.

Az odajutás kissé bonyolult és/vagy drága még, így úgy sejtjük, egy jó darabig nem lesz Kalinyingrádból turista kánaán.

Miért utazzunk Kalinyingrádba?

Kalinyingrád, ez az aprócska Balti állam, melynek területe mindössze 215 négyzetkilométer lakossága pedig nem éri el a félmilliót, meglehetősen viharos múlttal rendelkezik. A vidéket a 13. században a Dél-Erdélyből sietve távozni kényszerülő Teuton Lovagrend foglalta el, akik sikeresen keresztény vallásra kényszerítették az ott élő porosz törzseket. Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy aki nem szeretett volna keresztény lenni, az nem maradt életben. Ők nevezték el a területet Königsbergnek, azaz királyhegynek.

Megkímélek mindekit a részletektől: a terület állt lengyel, majd porosz fennhatóság alatt, majd a  Német birodalom része lett. A II. világháborúban gyakorlatilag porig bombázták, és mivel a háború előtt német területnek számított, ez is határozta meg a sorsát. Jelen pillanatban Oroszország exklávéja, és mivel az igen pici terület gazdaságilag meglehetősen gyenge lábakon áll, valószínűleg ezzel függ össze a döntés: próbálják a turizmust megtenni húzóágazatnak.

Mit lehet itt csinálni?

Königsberg leghíresebb szülötte Immanuel Kant, egész életében mindössze egyszer hagyta el a város területét. 1755-től haláláig pedig minden áldott nap ugyanazon az útvonalon közlekedett munkába. Aki rajong Kantért, annak szinte kötelező itt megnézni a Kant múzeumot!

Az Alteshaus múzeum várja a múltbarévedőket. A múzeum voltaképpen egy lakás, ahol mindent ki is lehet próbálni: be lehet kukkantani az ódon szekrényekbe, lemezt feltenni  gramofonra, és belesüppedni a századelő nosztalgiába.

A tengerpart is klassznak tűnik, nyáron fürdésre alkalmas. Ha valaki olyan tengerpartot keres, ami nincs tömve turistákkal, itt tuti megtalálja a számítását!

Ezenkívül van egy cukinak tűnő állatkert, nézhetünk igazi tengeralattjárót, fel is mehetünk rá (vagyis lemehetünk).

Aki arra jár, küldjön tuti tippeket éttermekről, szállásokról, és ne felejtsen fotókat feltölteni az Utazóbázis csoportba!

Borító: step- svetlana Pixabay

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb